Sign in to follow this  
JWxTreme

PTA giving me error messages after installation

Recommended Posts

I've been away from Flight Sim and had the older edition of PTA 1.3. I just upgraded to 2.11 but it is giving me these error messages:  

\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\Cloud.fx is not original Prepar3D shader and can't be used
\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\GPUTerrain.fx is not original Prepar3D shader and can't be used

Before the installation I did do a restore of the original shaders by menu command "Actions - Restore original P3D shaders".  I'm not sure why I"m still getting these errors?

Thanks, James

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Easiest solution would be to rreinstall the "Client.msi" for whatever version of P3D you have. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had this same problem last year with PTA 1.3 (See Below).  Richard Sennett helped me and sent me the ShaderHLSL file which fixed the problem.  I still can't find a solution.

I want back to the old PTA 1.3 version and I'm not getting any errors with that version. I will stay with that version.

 

 

Posted June 16, 2016 · Report post

I'm new to AVSIM and Prepar3D having recently installed it for the first time.  I have never used RSP or any shader edits before, however I keep getting these errors when I try PTA.  Odd, because I NEVER used any shader edits or tweaks before. I tried a re-setup of P3D to repair but I still had these errors,  I'm using Windows 10 and P3D V3.3, and using PTA ver. 1.2. I don't know what else I can do other than a whole reinstall of P3D but then I would have to reinstall all my other software, ie. Orbx, REX, Meshes, etc which would be a lot of time and effort.

 

ERROR: shader file C:\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\Cloud.fx is not original Prepar3D shader and can't be used.
ERROR: shader file C:\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\GPUTerrain.fx is not original Prepar3D shader and can't be used.
ERROR: shader file C:\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\GPUTerrain.fxh is not original Prepar3D shader and can't be used.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minutes ago, JWxTreme said:

 

I had this same problem last year with PTA 1.3 (See Below).  Richard Sennett helped me and sent me the ShaderHLSL file which fixed the problem.  I still can't find a solution.

I want back to the old PTA 1.3 version and I'm not getting any errors with that version. I will stay with that version.

 

James, old versions (1.2, 1.3) of utility can't work with actual version of P3D. What is your P3D version?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, KNOSSOS said:

James, old versions (1.2, 1.3) of utility can't work with actual version of P3D. What is your P3D version?

My P3D version is 3.2

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, JWxTreme said:

My P3D version is 3.2

Maybe it would be better to use the last PTA version.

- Make a backup copy of your preset (*.ini file).

- Delete the whole dir of PTA.

- Un- and reinstall P3D client.

- Download last PTA from site and install it as described.

- Adjust your preset from scratch. If  you send me your PTA 1.3 preset (trifonov.geo@gmail.com) I will help you make new preset in PTA 2.11 with the same adjustments. One exclusion: PTA 1.2-1.3 have old version of Rayleigh scattering tweak.

Regards,

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, KNOSSOS said:

Maybe it would be better to use the last PTA version.

- Make a backup copy of your preset (*.ini file).

- Delete the whole dir of PTA.

- Un- and reinstall P3D client.

- Download last PTA from site and install it as described.

- Adjust your preset from scratch. If  you send me your PTA 1.3 preset (trifonov.geo@gmail.com) I will help you make new preset in PTA 2.11 with the same adjustments. One exclusion: PTA 1.2-1.3 have old version of Rayleigh scattering tweak.

Regards,

I

5

I appreciate your help. I did all the steps. but I still get the red error messages again.  I uninstalled my P3D and reinstalled the newest version P3D 3.4 I deleted the the entire directory of PTA, and downloaded and installed the PTA 2.11 version, but it still is giving me the same errors. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got the same error yesterday, fresh installed P3D copy (latest build).

On 5/6/2017 at 0:58 AM, JWxTreme said:

 

\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\Cloud.fx is not original Prepar3D shader and can't be used
\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\GPUTerrain.fx is not original Prepar3D shader and can't be used

 

 

But i guess URP1.1. perset works anyway. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, JWxTreme said:

 I uninstalled my P3D and reinstalled the newest version P3D 3.4

OK. Just before PTA start after P3D client reinstall please check the size of files in <Prepar dir>\ShadersHLSL directory.

For Prepar 3.4.22 build 19868 these numbers SHOULD BE EXACLTY (in bytes):

Cloud.fx - 21139

GPUTerrain.fx - 50843

GPUTerrain.fxh - 14519

If after fresh installation you have other file sizes, please find the reason, it is not a PTA issue. If numbers match the values above, but you still get red errors in PTA log, please contact me at trifonov.geo@gmail.com. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minutes ago, Johnny19 said:

 

I got the same error yesterday, fresh installed P3D copy (latest build).

On 06.05.2017 at 3:58 AM, JWxTreme said:

 

\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\Cloud.fx is not original Prepar3D shader and can't be used
\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ShadersHLSL\GPUTerrain.fx is not original Prepar3D shader and can't be used

 

 

But i guess URP1.1. perset works anyway. 

 

No, if you get errors, your URP preset is not working properly for sure.

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, KNOSSOS said:

No, if you get errors, your URP preset is not working properly for sure.

Meh, then I'll move PTA. Not reinstalling P3D again. Maybe ENVTEX or ASCA managed to alter original files? Cause i can see difference in file sizes of cloud.fx and GPUTerrain.fx  Thanks. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Johnny19 said:

Maybe ENVTEX or ASCA managed to alter original files?

I know only one addon (excl. PTA) which can modify shaders in ShadersHLSL - REX (cloud algorithm). It modifies cloud.fx. I use ASCA last build and pretty sure it can't modify shaders. No ideas about ENVTEX.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, KNOSSOS said:

I know only one addon (excl. PTA) which can modify shaders in ShadersHLSL - REX (cloud algorithm). It modifies cloud.fx. I use ASCA last build and pretty sure it can't modify shaders. No ideas about ENVTEX.

So would reinstalling client again fix the problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, Johnny19 said:

So would reinstalling client again fix the problem?

I think yes. And before the PTA first start pls delete Shaders_BACKUP dir in PTA dir.

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minutes ago, KNOSSOS said:

I think yes. And before the PTA first start pls delete Shaders_BACKUP dir in PTA dir.

OK, thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, KNOSSOS said:

OK. Just before PTA start after P3D client reinstall please check the size of files in <Prepar dir>\ShadersHLSL directory.

For Prepar 3.4.22 build 19868 these numbers SHOULD BE EXACLTY (in bytes):

Cloud.fx - 21139

GPUTerrain.fx - 50843

GPUTerrain.fxh - 14519

If after fresh installation you have other file sizes, please find the reason, it is not a PTA issue. If numbers match the values above, but you still get red errors in PTA log, please contact me at trifonov.geo@gmail.com. 

 
 
 
 
 
 

Thank you KNOSSOS.  I got it. I did another reinstall of P3D 3.4 and this time I reinstalled and restarted PTA 2.11, but I also deleted the backup Shader files in the PTA 2.11 directory. I started PTA and it ran with no errors.  After my reinstall of P3D 3.4 I had the exact sizes of Cloud.fx, GPUTerrain.fx and GPUTerrain.fxh.  The problem was the backup folders that were in the PTA 2.11 which I then deleted and it worked once I had deleted them.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this