drdickie

P3D 4.2 and 747 loading problem

Recommended Posts

I have installed P3D 4.2 but the 747 will not load from the startup screen.  The sim seems to start and load as usual but then the screen goes black (no sound).  After a few moments I get either the "P3D has stopped working" message or the computer simply reverts to the desktop.  The 737 and 777 load and fly normally.  If I load a default aircraft, then switch to the 747 after the sim is running, it loads correctly and flies normally.

Are hints to what is happening here?

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

So far, the only reports we've gotten have had crash reports with P3D.dlls in them, which isn't our code. All of them seem to have the 744 as the common factor, but there seems to be something else at play here.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The default flight is KCLE 24R, as it is with the 737 and 777.  Not sure what you mean by what is spinning in the window.  The startup seems 100% normal to me but the 747 will not load.  I have no other apps loaded, just P3D and the PMDG aircraft.

My name is clearly stated in the signature line as it has been for several years.

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, drdickie said:

The default flight is KCLE 24R, as it is with the 737 and 777.  Not sure what you mean by what is spinning in the window.  The startup seems 100% normal to me but the 747 will not load.  I have no other apps loaded, just P3D and the PMDG aircraft.

My name is clearly stated in the signature line as it has been for several years.

Thanks.

What do you mean the default flight is KCLE 24R, as it is with the 737 and 777.? P3D should always start at the select scenario screen with the default F22 showing. If you load in an airport with a complex addon or something similar then issues will happen.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Folks,

I got this problem too. 737 and 777 is fine, but 747 gets Prepar3D V4.2 to crash. But changing to 747 from any other airplane, with prepar3d already loaded, is fine.

That's the only issue for now.

Raphael Dias

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, scandinavian13 said:

So far, the only reports we've gotten have had crash reports with P3D.dlls in them, which isn't our code. All of them seem to have the 744 as the common factor, but there seems to be something else at play here.

Interesting, all of them seem to have a single product of yours as a common factor but somehow something else is at play here...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Bardia said:

Interesting, all of them seem to have a single product of yours as a common factor but somehow something else is at play here...

Could be FSUIPC, just saying.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Bardia said:

Interesting, all of them seem to have a single product of yours as a common factor but somehow something else is at play here...

Real names in the forum please.

 

For now there are only a few reports of that only here in the forums. As I wrote in another thread is not reproducable here currently. Please see below answer on hte other thread

 

just finished upgrading with the following way

 

Before uninstalling saved my graphics settings.

1) Uninstall client installed new client

2) Uninstall content, installed content

3) Deleted everything in the shader folder and prepar3d.cfg

4) Started once the Sim. Close it as soon as it started in the select scenario screen

5) Started the sim once more reloaded my settings closed it

6) Loaded it again selected the 744 and loaded ok.

 

Other team members has also done a full uninistall/reinstall and no issues at all.

 

There is a thread indicating possible FSUIPC issues. Try without FSUIPC to see if it works

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Johnny19 said:

Could be FSUIPC, just saying.

Could be anything - could be the sheer bad luck of all these people. But when a few people come up with an issue pertaining an identical add-on, the most probable culprit is the add-on in question not something else. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Bardia said:

Could be anything - could be the sheer bad luck of all these people. But when a few people come up with an issue pertaining an identical add-on, the most probable culprit is the add-on in question not something else. 

I agree a 1000% with you. But some folks will not let you get away with this statement easily. Unfortunately.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I report that I also have this problem. I have done Client only upgrade to v4.2 according to LM instructions (deleted prepar3d.cfg and shaders after).

If I load the 747 from the scenario screen after loading of the sim is complete, I still have a fully black screen (nothing displays, no sound). The sim seems to have crashed without an error.

If I load the default F-22, let it load normally and then select the 747 from the menu bar, it loads normally.

If I load the 777 from the scenario screen it loads normally. 

I do not have FSUIPC installed.

 

Hope this helps track down the issue. To me it seems to be with the 747.

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Johnny19 said:

I agree a 1000% with you. But some folks will not let you get away with this statement easily. Unfortunately.

 

3 minutes ago, Daedalus said:

I report that I also have this problem. I have done Client only upgrade to v4.2 according to LM instructions (deleted prepar3d.cfg and shaders after).

If I load the 747 from the scenario screen after loading of the sim is complete, I still have a fully black screen (nothing displays, no sound). The sim seems to have crashed without an error.

If I load the default F-22, let it load normally and then select the 747 from the menu bar, it loads normally.

If I load the 777 from the scenario screen it loads normally. 

I do not have FSUIPC installed.

 

Hope this helps track down the issue. To me it seems to be with the 747.

 

See, peeps are having this issue even without FSUIPC. But it shouldn't matter too much to PMDG, it's probably something ELSE, a faulty PSU they'd argue maybe. But no, no way it's the infallible 747.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Bardia said:

 

See, peeps are having this issue even without FSUIPC. But it shouldn't matter too much to PMDG, it's probably something ELSE, a faulty PSU they'd argue maybe. But no, no way it's the infallible 747.

For the last time. Please sign your posts with your real name as per forum rules or your posts WILL be deleted.

 

As I wrote we haven;t see it happening internally yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Olympic260 said:

As I wrote we haven;t see it happening internally yet.

Hello Chris. Have the internal team tried with a client-only update? I ask because you also did a Content update. Could this be important for the 747? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, Daedalus said:

Hello Chris. Have the internal team tried with a client-only update? I ask because you also did a Content update. Could this be important for the 747? 

No we have done only full uninstall/reinstall or content and client

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Olympic260 said:

No we have done only full uninstall/reinstall or content and client

Ok, I updated the content too and still crash upon loading. Can you confirm that in your systems the 747 loads correctly after being selected on the scenario screen? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Daedalus said:

Ok, I updated the content too and still crash upon loading. Can you confirm that in your systems the 747 loads correctly after being selected on the scenario screen? 

Yes loads fine without any issues. For now load the F22 first and then switch to the 744. This seems to work.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Olympic260 said:

Yes loads fine without any issues. For now load the F22 first and then switch to the 744. This seems to work.

Thank you Chris. I will consider a full v4.2 reinstall. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Getting the same problem, on a Client/Content reinstall to 4.2.  Just thought you'd like to know.  For now, I'll do what Kyle suggested.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Olympic260 said:

What do you mean the default flight is KCLE 24R, as it is with the 737 and 777.? P3D should always start at the select scenario screen with the default F22 showing. If you load in an airport with a complex addon or something similar then issues will happen.

Sorry, the default flight is the F22 at KCLE.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same problem after updating Prepar3dv4.2

PMDG 747 will not install, screen goes dark and that's it. PMDG 737 ngx has no problems what so ever.

I tried deleting and re-generating the config file, it will do the trick but few times after that it will crash again. Tried uninstalling controllers and reinstalling afterwards..no success..

I have No FSUIPC, not external third party shaders, just native P3DV2. I followed proper installation of the V2 version, Delete / install of three app files, client, content and scenery.

P3d works fine as stand alone software. Only Aircraft addons are the PMDG 737ngx and 747. 

Windows 10 64b latest update.

Intel i4790K 4Ghz

16 gb ram

1TB SSD

GTX-980

RIG full dedicated to Flight simulation, no other programs installed... 

Appreciate your support..Thanks

Ron Pereira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi there all,

Same problem here - 747 loading causes a crash.  All loading set-ups are default.  If I start the scenario with the default fighter jet, and then wait of the scenario to load and change to the PMDG 747, all good.

I have tried this with and without FSUIPC in the modules folder.

Cheers,

Share this post


Link to post
Share on other sites

same upon loading, black screen followed by ctd.  nothing in event viewer.  able to load 744 by first loading some other plane.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ditto the two previous posts with the addition I can load saved flights from v4.1 from the start screen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now