Jump to content
Sign in to follow this  
Thomasso

P3D v4.1 - occasional CTD, no event logged!

Recommended Posts

Hello,

recently I performed a clean Windows install. Quite often, the sim just shuts down without loggin any event. So I have no idea what causes it. It doesn't show the "P3D has stopped working" message. It just shuts down as if I pressed ALT+F4 or something. 

I'm thinking if it could be because of my 8 GB RAM. Also the HDD is performing very badly, often being at 100 %, bottlenecking the PC. 

I usually complete the first flight with no trouble, often even the second. But I don't think that I was able to finish 3 consequent flights yet.

Add-ons: FSLabs A320, ORBX Global, AS4+ASCA, FSGlobal Next Generation, ChasePlane, GSX, FSUIPC, TerraFlora and payware airports of course (Aerosoft Heathrow, Aerosoft Prague for example). Rig in the signature.

Right now it happened on a turn-around in Prague (LHR->PRG->LHR) when I was boarding the passengers in Prague, all systems were already set up. Very frustrating, as I'm following real world schedules and now I have to set everything up again.

 

Any ideas please?

Thanks very much.


Tomáš Pokorný

sign.php?call=160   signature-dark.png

SYSTEM -> CPU: Intel Core i7-8700K @ 5.0 GHz | GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti @ 2027 MHz | RAM: 2x8 GB G.Skill Trident RGB 3200 MHz | MOBO: AsRock Z370 Extreme 4 | SSD: Kingston 256 GB, Samsung 860 EVO 1 TB | HDD: Western Digital 1 TB | CPU COOLER: Corsair H115i | CASE: Corsair Obsidian Series 750D | PSU: Seasonic Focus Gold 750W 

EQUIPMENT -> YOKE: Saitek Pro Flight Yoke System + Throttle Quadrant, Saitek X52 | RUDDER PEDALS: Saitek Pedals | CAMERA: TrackIR 5

Share this post


Link to post
40 minutes ago, Thomasso said:

Hello,

recently I performed a clean Windows install. Quite often, the sim just shuts down without loggin any event. So I have no idea what causes it. It doesn't show the "P3D has stopped working" message. It just shuts down as if I pressed ALT+F4 or something. 

I'm thinking if it could be because of my 8 GB RAM. Also the HDD is performing very badly, often being at 100 %, bottlenecking the PC. 

I usually complete the first flight with no trouble, often even the second. But I don't think that I was able to finish 3 consequent flights yet.

Add-ons: FSLabs A320, ORBX Global, AS4+ASCA, FSGlobal Next Generation, ChasePlane, GSX, FSUIPC, TerraFlora and payware airports of course (Aerosoft Heathrow, Aerosoft Prague for example). Rig in the signature.

Right now it happened on a turn-around in Prague (LHR->PRG->LHR) when I was boarding the passengers in Prague, all systems were already set up. Very frustrating, as I'm following real world schedules and now I have to set everything up again.

 

Any ideas please?

Thanks very much.

How old is your hard drive? Sounds like it might be failing. 

 


spacer.pngBob Cardone         MSFS 2020     PMDG DC6,  JF Arrow  , Carenado Seminole , Mooney,Simple Traffic  

TrackIR   Avliasoft EFB2    ATC  by PF3    FlyVirtual.net  CLX PC

 

 

Share this post


Link to post

Try deleting your Shaders AND your Prepared.cfg file (both are rebuilt at the next startup).  This solved this type of problem for 5 people that I work with.

Best wishes.

 


Dave-Aerosoft-2021-Small.png

Share this post


Link to post
7 minutes ago, Bobsk8 said:

How old is your hard drive? Sounds like it might be failing. 

 

Very old. I don't know exactly but I think that I took it from my previous build. I did a defrag 3 days ago, no help. Is there any way that I could test its functionality? 🙂 

I'm planning on buying 1 TB SSD anyways, but until then, I'd really like it to work.


Tomáš Pokorný

sign.php?call=160   signature-dark.png

SYSTEM -> CPU: Intel Core i7-8700K @ 5.0 GHz | GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti @ 2027 MHz | RAM: 2x8 GB G.Skill Trident RGB 3200 MHz | MOBO: AsRock Z370 Extreme 4 | SSD: Kingston 256 GB, Samsung 860 EVO 1 TB | HDD: Western Digital 1 TB | CPU COOLER: Corsair H115i | CASE: Corsair Obsidian Series 750D | PSU: Seasonic Focus Gold 750W 

EQUIPMENT -> YOKE: Saitek Pro Flight Yoke System + Throttle Quadrant, Saitek X52 | RUDDER PEDALS: Saitek Pedals | CAMERA: TrackIR 5

Share this post


Link to post
3 minutes ago, DaveCT2003 said:

Try deleting your Shaders AND your Prepared.cfg file (both are rebuilt at the next startup).  This solved this type of problem for 5 people that I work with.

Best wishes.

 

Will try, thanks 🙂 


Tomáš Pokorný

sign.php?call=160   signature-dark.png

SYSTEM -> CPU: Intel Core i7-8700K @ 5.0 GHz | GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti @ 2027 MHz | RAM: 2x8 GB G.Skill Trident RGB 3200 MHz | MOBO: AsRock Z370 Extreme 4 | SSD: Kingston 256 GB, Samsung 860 EVO 1 TB | HDD: Western Digital 1 TB | CPU COOLER: Corsair H115i | CASE: Corsair Obsidian Series 750D | PSU: Seasonic Focus Gold 750W 

EQUIPMENT -> YOKE: Saitek Pro Flight Yoke System + Throttle Quadrant, Saitek X52 | RUDDER PEDALS: Saitek Pedals | CAMERA: TrackIR 5

Share this post


Link to post
38 minutes ago, Thomasso said:

Very old. I don't know exactly but I think that I took it from my previous build. I did a defrag 3 days ago, no help. Is there any way that I could test its functionality? 🙂 

I'm planning on buying 1 TB SSD anyways, but until then, I'd really like it to work.

What brand HD is it?  Most drive manufacturers offer free tools on their website.


Alan

Share this post


Link to post
15 minutes ago, exeodus said:

What brand HD is it?  Most drive manufacturers offer free tools on their website.

Western Digital


Tomáš Pokorný

sign.php?call=160   signature-dark.png

SYSTEM -> CPU: Intel Core i7-8700K @ 5.0 GHz | GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti @ 2027 MHz | RAM: 2x8 GB G.Skill Trident RGB 3200 MHz | MOBO: AsRock Z370 Extreme 4 | SSD: Kingston 256 GB, Samsung 860 EVO 1 TB | HDD: Western Digital 1 TB | CPU COOLER: Corsair H115i | CASE: Corsair Obsidian Series 750D | PSU: Seasonic Focus Gold 750W 

EQUIPMENT -> YOKE: Saitek Pro Flight Yoke System + Throttle Quadrant, Saitek X52 | RUDDER PEDALS: Saitek Pedals | CAMERA: TrackIR 5

Share this post


Link to post

Go to their website and download the Lifeguard tool.  It has a utility to scan and repair the hard drive if it has bad sectors, and can tell you about the drives health.  It will only work for Western Digital hard drives.


Alan

Share this post


Link to post
7 minutes ago, exeodus said:

Go to their website and download the Lifeguard tool.  It has a utility to scan and repair the hard drive if it has bad sectors, and can tell you about the drives health.  It will only work for Western Digital hard drives.

Thanks! 🙂 Will try it.


Tomáš Pokorný

sign.php?call=160   signature-dark.png

SYSTEM -> CPU: Intel Core i7-8700K @ 5.0 GHz | GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti @ 2027 MHz | RAM: 2x8 GB G.Skill Trident RGB 3200 MHz | MOBO: AsRock Z370 Extreme 4 | SSD: Kingston 256 GB, Samsung 860 EVO 1 TB | HDD: Western Digital 1 TB | CPU COOLER: Corsair H115i | CASE: Corsair Obsidian Series 750D | PSU: Seasonic Focus Gold 750W 

EQUIPMENT -> YOKE: Saitek Pro Flight Yoke System + Throttle Quadrant, Saitek X52 | RUDDER PEDALS: Saitek Pedals | CAMERA: TrackIR 5

Share this post


Link to post
4 hours ago, exeodus said:

Go to their website and download the Lifeguard tool.  It has a utility to scan and repair the hard drive if it has bad sectors, and can tell you about the drives health.  It will only work for Western Digital hard drives.

So I tested it and my HDD has passed the test with no issues... Strange 😞 


Tomáš Pokorný

sign.php?call=160   signature-dark.png

SYSTEM -> CPU: Intel Core i7-8700K @ 5.0 GHz | GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti @ 2027 MHz | RAM: 2x8 GB G.Skill Trident RGB 3200 MHz | MOBO: AsRock Z370 Extreme 4 | SSD: Kingston 256 GB, Samsung 860 EVO 1 TB | HDD: Western Digital 1 TB | CPU COOLER: Corsair H115i | CASE: Corsair Obsidian Series 750D | PSU: Seasonic Focus Gold 750W 

EQUIPMENT -> YOKE: Saitek Pro Flight Yoke System + Throttle Quadrant, Saitek X52 | RUDDER PEDALS: Saitek Pedals | CAMERA: TrackIR 5

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    53%
    $13,405.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...