Jump to content

Sign in to follow this  
regis9

Hard Drive Available Capacity is Wrong

Recommended Posts

Hello, today I got a message that my 3TB hard drive was out of space.  I deleted some unneeded files (files used to generate tiles in Ortho4xp) until I got down to 398 GB free but it still didn't make sense to me...just knowing what I had on there I couldn't imagine how it could be full.

So I selected all of the directories in the root of the drive in question and they only added up to around 1GB, which makes more sense....so I should have closer to 2 GB left free.

Any idea what might be going on?

Thanks,

Dave


Dave

Current System (Running at 1440p): GIGABYTE Aorus GA-Z270X-Gaming 5 (rev. 1.0), i7 7700k @ 4.2Ghz, RTX2080ti, 16GB DDR4 3200 RAM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello

Assuming the drive has no hardware issues.

1- Run a chkdsk /f on the drive (to try an recover/fix free disk space)

2- It could be that the drive was partitioned using MBR partition style (AFAIK MBR can't manage drives larger than 2TB).
If so then only solutions I know are to either convert or re partition the drive using GPT Style..
See here Convert an MBR disk into a GPT disk  or Using GPT Drives.

To find out what partition style your drive has. Goto Computer Management -> Storage -> Disk Management  -> Select Your Drive -> Properties

If there is an option Convert to GPT drive then fine. (Make Backups before proceeding),
but, if there is no option then You will have to delete de volume and re partition using GPT.
CAUTION: You might lose all data on the drive.

Or it could also be related to the BIOS, Motherboard (Type and age), etc.

 

Edited by RamonB
  • Like 1

Ramón.
Time, is the one thing no one can buy.
ovbe94a9nab0bbc6g.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Windows by default reserves some of the space defrag needs 15% of free space.  


i7 7700K 4.8 \ MSI RTX 2080Ti GAMINGX TRIO \ M.2  Samsung 970 EVO Plus 1TB C Drive \ 2TB Samsung 850 EVO \ 2TB BarraCuba \ 32GB G.SKILL Z DDR4 3600MHZ \ Windows 10 Home\ ASUS 28" 4K monitor\ 4TB Portable Drive\P3DV5

Raymond Fry.

PMDG_Banner_747_Enthusiast.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is your temporary internet cache on that hard-drive?


Ian S

38.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Dave,
You may want to check the SMART status of your HDD. CrystalDiskInfo is a nice tool you can use to do so. Here is an article describing how to use it: https://www.howtogeek.com/134735/how-to-see-if-your-hard-drive-is-dying/

If the disk report would be fine you could investigate your HDD with another nice tool called TreeSize: https://www.jam-software.com/treesize_free/ (both tools are freeware for private use)
TreeSize will show you the occupancy of your HDD; which is very helpful if you want to get an idea where all your precious space went.

Best Regards
Frank


Frank Hoehn

I7-6700K, Asus Z170-A, 32GB DDR4, GeForce GTX 1070, Samsung 850 Evo 500GB, Samsung 850 Evo 1TB (P3D), WD Blue 4TB, Win10 Pro 1803, P3Dv4.4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks everyone, I think I've figured it out...somewhat.  Confirmed my HDD is in good shape using the above utility.  Treesize produced some interesting results, it confirmed that I only have ~398GB remaining free.  It pointed toward my X-Plane 11 directory as my biggest file size location.  Digging deeper, it's clear that each ortho4xp tile I created is taking up gigabytes of data, explaining why this occurred after leaving my computer on to create a large number of ortho files while I was away for a few days.

The only remaining puzzle for me is that even now, if I click on the Custom Scenery folder (parent folder to the aforementioned ortho4xp folders), it only shows a total of ~5GB of files in the folder...I wonder why it's not picking up all those files in its subfolders?

In any event, the clear culprit is way too many Ortho4xp tiles...I just wish my computer had given me a clear picture of their size when I was creating them, will need to go back and deleted a bunch now.

Thanks for your help and suggestions everyone.


Dave

Current System (Running at 1440p): GIGABYTE Aorus GA-Z270X-Gaming 5 (rev. 1.0), i7 7700k @ 4.2Ghz, RTX2080ti, 16GB DDR4 3200 RAM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    22%
    $5,540.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...