Jump to content

Sign in to follow this  
lionheart

How to properly Revert Back to Prepar3D V4.3?

Recommended Posts

Hey all,

I found nothing on this at Prepar3D website.  I am having issues with V4.4.  I need to revert back to V4.3.  I did not save the installer (12Gigs) so I am at a loss.  Prepar3D told me to download the Legacy Client.  I did.  Uninstalled 4.4 Client, installed 4.3 Client.  Sim boots up, then blinks out to desktop.  No notices, nothing.  The Client file (MSI Installer) is 256 megs.  The full installer is 12 Gigs.  How can 256 megs bring all of 4.3 back?

If only we had the option to redownload the entire 4.3 installer...  

Does anyone have any recommendations?  Any advice?  Can the 'Client' file download the legacy packages of the sim?  Do I uninstall everything and then install the 4.3 legacy Client and then that downloads the packages needed?

😞

I wonder, if I uninstalled the package yesterday, if its still on my hard drive somehow?  I am guessing its not in the recycle bin as it was uninstalled, not deleted.

Kind regards,

 

Bill
LHC

Share this post


Link to post

Don't you think it might be easier to try to resolve the "issues" you have? Otherwise it might be difficult without the full installer for 4.3, but this should be available on your LM account, no?

  • Upvote 1

Greetings, Chris

Intel i7-8700K@5.0GHz, 2x16GB 3200MHz CL14 RAM, Gigabyte AORUS 1080Ti, Windows 10 Home 64bit, Prepar3D 4.5

Share this post


Link to post

Not to be a buzz-kill, but Ii you have the full 4.4 installed, there's no way for you to revert, without the full 4.3 installer (all 12 GB). 

I'm afraid, that's just the way it is... if you haven't backed up the full 4.3 installer, then there's not much you can do...

Edited by Anders Bermann
  • Like 1

Best regards,
--Anders Bermann--
____________________
Scandinavian VA

Pilot-ID: SAS2471

Share this post


Link to post
18 minutes ago, lionheart said:

I am having issues with V4.4

What exactly are the issues you're having with 4.4?

Edited by BillS511

 

 

Share this post


Link to post

Are the legacy installers not available in your LM account?


Bert

Share this post


Link to post
10 minutes ago, Bert Pieke said:

Are the legacy installers not available in your LM account?

Bert - only the latest "dot" release for the entire version is available for download from your Lockheed account, which is v4.4 at this time.  I believe only the Client is available in the earlier dot release versions.  The OP would have needed his own backup of all the original v4.3 files.

Edited by dmiannay


Doug Miannay

M1mhPJG.png 1BV5Kt7.jpg

PC Specs: i7-8700K (OC 5.0GHz - HT Off) | ASUS Maximus X Hero Z370 | Corsair Hydro H150i Pro Cooler | ASUS STRIX-RTX2080TI-11G | 32GB G.Skill DDR4 TridentZ RGB 4000Hz  | Samsung 960 Pro 512GB M.2 (OS/Apps) | Samsung 960 Pro 1TB M.2 (Sim/Games) | Corsair H1000i PSU | Fractal Design Define R6 Blackout Case | Win10 Pro x64

Addons: Many Orbx Products | Many FSD/FB/FT/PacS/LatinV/Aerosoft Airports | ASP4/ASCA | UTL at 35% | ChasePlane | PMDG/FSL/A2A Aircraft

Share this post


Link to post
2 hours ago, dmiannay said:

Bert - only the latest "dot" release for the entire version is available for download from your Lockheed account, which is v4.4 at this time.  I believe only the Client is available in the earlier dot release versions.  The OP would have needed his own backup of all the original v4.3 files.

That's why I have 4.1/4.2/4.3/ and 4.4 backup on the local network.

Never needed one besides the client one time 🙂

Edited by awf
  • Like 2

 

André
 

Share this post


Link to post

boot windows in to safe mode go to settinigs RESTORE , WINDOWS WILL RETURN YOUR PC BACK TO HOW IT WAS, Have a your passwords ready,THIS WILL ONLY WORK ONCE.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
23 minutes ago, Kjono said:

boot windows in to safe mode go to settinigs RESTORE , WINDOWS WILL RETURN YOUR PC BACK TO HOW IT WAS, Have a your passwords ready,THIS WILL ONLY WORK ONCE.

I believe this only restores an earlier version of the registry.  If a file he'd erased during the uninstall was then overwritten on the disk by something else before he does the restore, I don't believe he'll get it back.  I don't believe restore is the same thing as going back to another image of your drive.  But, I could be wrong.  I suggest he check this first before doing the restore.



Doug Miannay

M1mhPJG.png 1BV5Kt7.jpg

PC Specs: i7-8700K (OC 5.0GHz - HT Off) | ASUS Maximus X Hero Z370 | Corsair Hydro H150i Pro Cooler | ASUS STRIX-RTX2080TI-11G | 32GB G.Skill DDR4 TridentZ RGB 4000Hz  | Samsung 960 Pro 512GB M.2 (OS/Apps) | Samsung 960 Pro 1TB M.2 (Sim/Games) | Corsair H1000i PSU | Fractal Design Define R6 Blackout Case | Win10 Pro x64

Addons: Many Orbx Products | Many FSD/FB/FT/PacS/LatinV/Aerosoft Airports | ASP4/ASCA | UTL at 35% | ChasePlane | PMDG/FSL/A2A Aircraft

Share this post


Link to post
1 hour ago, awf said:

hat why I have 4.1/4.2/4.3/ and 4.4 backup

I still have the full installer backups of:
2.5.12946.0
3.4.22.19868
4.1.7.22841
4.2.21.24048
4.3.29.25520
4.4.16.27077
As big as drives are now, and fast connections I'm surprise more people don't make backups of the full installers. The full installer is not just one file but also contains in the folder the Client, Content, and Scenery.msi's.

Edited by BillS511
  • Upvote 1

 

 

Share this post


Link to post

I know this isn't going to help the OP, but it should serve as an object lesson for everyone:

Backup, backup, backup.  Very high capacity HDDs are cheap...in fact a lot of us have a few laying around after converting to SSDs, anyway.

Before I move to a new P3D version, I backup the entire current system so I can revert back wholesale if something turns out to be amiss, like I had to do to v4.1 after the P3D v4.2 menu/keystroke buffer bug reared its nasty little head.  And keep your old installers around.  It isn't often you'll need them, but when you do, you do.  A $40 external drive dock like the Thermaltake BlacX allows you to put those old HDDs to use...save the old installers on one, then stick it in the closet for safekeeping.

Regards

  • Like 1
  • Upvote 2

Bob Scott | AVSIM Forums Administrator | AVSIM Board of Directors

ATP Gulfstream II-III-IV-V

System: i7-8086K @ 5.3GHz on custom water loop, ASUS Maximus XI Hero, 16GB 3600MHz CAS15, eVGA 2080Ti XC Ultra, Samsung 55" JS8500 4K TV@30Hz, 2x1TB Samsung SSD 970Pro NVMe+850 Pro SATA 3, eVGA 1KW PSU

SB XFi Titanium, optical link to Yamaha RX-V467, Polk/Klipsch 6" bookshelf spkrs, Polk 12" subwoofer, 12.9" iPad Pro, PFC yoke/throttle quad/pedals with custom Hall sensors, Coolermaster HAF932 case, Stream Deck XL button box

Share this post


Link to post

I will also recommend Veeam Backup Agent (Free) at this point too.

Btw. we will be giving away 500GB disks at work, just finished wiping them, might find something similar in your country.

Share this post


Link to post
3 hours ago, lionheart said:

Hey all,

I found nothing on this at Prepar3D website.  I am having issues with V4.4.  I need to revert back to V4.3.  I did not save the installer (12Gigs) so I am at a loss.  Prepar3D told me to download the Legacy Client.  I did.  Uninstalled 4.4 Client, installed 4.3 Client.  Sim boots up, then blinks out to desktop.  No notices, nothing.  The Client file (MSI Installer) is 256 megs.  The full installer is 12 Gigs.  How can 256 megs bring all of 4.3 back?

If only we had the option to redownload the entire 4.3 installer...  

Does anyone have any recommendations?  Any advice?  Can the 'Client' file download the legacy packages of the sim?  Do I uninstall everything and then install the 4.3 legacy Client and then that downloads the packages needed?

😞

I wonder, if I uninstalled the package yesterday, if its still on my hard drive somehow?  I am guessing its not in the recycle bin as it was uninstalled, not deleted.

Kind regards,

 

Bill
LHC

I used the client only to upgrade to 4.4. Then, because the 750 GTN was not compatible I uninstalled the client 4.4 and reinstalled the client 4.3. Ran FTX Central and all was good. GTN was back to normal. When the compatibility of the GTN was fixed I then uninstalled the client again 4.3 and reinstalled 4.4. I then ran into an error. So I uninstalled all the 4,3 components and did a fresh install of 4.4. Then ran FTX Central  and all is good.

Share this post


Link to post
Guest
5 hours ago, lionheart said:

Uninstalled 4.4 Client, installed 4.3 Client.

I'm going to lock this thread since I know this issues has been resolved elsewhere.

Cheers, Rob.

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    14%
    $3,625.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...