gregsusie

GNS430 Addition

Recommended Posts

I purchased the GNS530 about a month ago.  It has been working great.  I just purchased the GNS430 and now I am having a problem.  Most functions work on the 430/530 however when I press the NAV frequency swap it seems to be fighting the change.  Sometimes it swaps frequencies ok.  Other times I have to press the button several times to get it to lock in.  See below for link to video of this issue:

 

https://www.youtube.com/watch?v=sVUisgjFW1M&feature=share

 

Any suggestions on how to resolve this?

 

Thanks,

 

Greg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Probably a config file issue.  I'm not at my windows PC though.  Anything unusual in your ini file?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok,

Before I installed the 430 I backed up my XPlane11 folder.  I just restored my XPlane11 folder (only the 530 is installed) and started X Plane.  I tested the 530 GPS and all works again!.  I closed X Plane and ran the 'rxpGNS2-XPL-Setup.exe' application to install the 430 GPS.  The installer finished and I started X Plane.  With no changes to any ini files and the 430 not selected in the PlugIn the 530 NAV swap button is buggy again.  I also just noticed that after pressing the 530 COM swap a few times both the Active and Standby frequencies are the same??.  I verified the 430 in the plugin is turned off and the default simulator 430 is displayed in the 3D panel.  How do I figure out what is causing this issue? 

Thanks,

Greg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok,

I got this resolved.  Apparently in the default 430_2 ini configuration the COM and NAV is set to AUTO.  This does not work.  Since the 430 is the second GPS in the aircraft I manually changed the COM and NAV to 2.  See below in BOLD:

 

[GNS_430_2]
; comma separated list of render targets.
drawto = WINDOW, Garmin_430_screen
; is the master device if true.
MasterDevice = false
; connects to: 'PFC_STACK','PFC_430','PFC_530' or any '#PID' (#D002 for PFC_430)
; no value connects to first found, 'OFF' disables connection.
HardwareDevice = 
; hardware selector number or -1 to disable.
HardwareIdx = -1
; selects COM/NAV Radios '1' or '2'.
RadiosPair = 2
; uses computer time if true, simulator time otherwise.
ComputerTime = false
; connects GPS to Autopilot if true.
LinkOto = false
; connects GPS to HSI if true.
LinkHsi = false
; connects GPS to HSI course motor if true.
LinkCrs = false
; connects GPS to OBS input if true (LinkHsi/OBS or AutoNavSource/OBS).
LinkObs = false
; connects GPS to VOR if true.
LinkVor = false
; connects GPS to copilot side if true.
CopilotSide = false
; override GPS Unit# (1 or 2) or use 'this unit#' (0) (XPL 10.30+ for GPS2).
AutoGpsSource = 2
; override VLOC NAV# (1 or 2) or use 'RadiosPair' (0).
AutoNavSource = 2
; connects CDI mode to NAV/GPS switch if true.
AutoNavGps = false
; HSI lateral deviation scale factor.
CdiScale = 1
; HSI vertical deviation scale factor.
GsiScale = 1
; enables Shadin Air Data computer if true.
UseAirData = true
; enables Shadin Fuel Data computer if true.
UseFuelData = true
; enables RYAN 9900BX TCAD if true.
UseRyanTcad = true
; sets TCAD sound alerts volume in percent: 0 to 100.
RyanTcadVolume = 50
; sets TCAD maximum number of targets to X-Plane AI Traffic Count.
UseTcadAiCount = true
; connects GPS #1 to GPS #2 if true (both required).
UseCrossFill = false
; enables device failures if true.
UseFailures = false
; uses Simulator GPS commands if true.
UseSimGpsCmds = true
; updates Simulator GPS flight plan if true.
LinkSimGps = false
; saves the active route to flight plan file if true (.fms)
AutoSavePln = false
; sets fuel type: AVGAS,JETA,JETB
FuelType = AVGAS
; sets device power knob switch mode: NONE,DEFAULT_ON,DEFAULT_OFF
PowerKnob = NONE
; sets device power source: 
; ALWAYS_ON,AVIONICS_BUS,MAIN_BATTERY,BUS_1,BUS_2,BUS_3,BUS_4,BUS_5,BUS_6
PowerSource = AVIONICS_BUS
; integral lighting rheostat index (0 to 3) or percent (-100 to 0)
Rheostat.Display = -100
; integral lighting rheostat index (0 to 3) or percent (-100 to 0)
Rheostat.Buttons = -75
; sets master sound volume in percent: 0 to 100.
MasterVolume = 100
; mute sound when simulator window looses focus if false.
NoAudioFocus = false
; sets trainer process CPU: 1 to 32 (0: last core, -1: automatic).
CpuAffinity = -1
; cdi/obs: CDI Key (0: disable)
AFMS.cdi_key = 
; cdi/obs: Selected Course for GPS (0: disable)
AFMS.sel_crs_gps = 
; cdi/obs: Selected Course for VLOC (0: disable)
AFMS.sel_crs_vloc = 
; cdi/obs: V-Flag State (1: declutter)
AFMS.v_flag_declutter = 
; main: GPS Selected (0: prompt)
AFMS.gps_selected = 
; main: COM Presets (1: enable)
AFMS.com_presets = 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, gregsusie said:

Apparently in the default 430_2 ini configuration the COM and NAV is set to AUTO.  This does not work.  Since the 430 is the second GPS in the aircraft

Hi,

I'm glad you've found a solution nevertheless I'd like to find the root cause.

In effect, when set to 'Auto' all the settings you've manually edited are supposedly set to the value '0' and since it is the #2 GNS, they get replaced when the ini file loads to '2' internally?!?!?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not sure why but by specifically assigning the 430_2 to the COM/NAV 2 it fixed my frequency swap issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now