Ekim

P3d 4.5 is out!

Recommended Posts

Just now, Nyxx said:

When you install the new client it will set shaders back to default reflections might be a different thing ofc.

I know it will, i just wanted to do this manually myself 🙂

  • Like 1

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Posted (edited)

Chase plane is not yet compatible. Active Sky build 7035 is working. FSUIPC 5.151 works

Edited by Johnny19

Share this post


Link to post
Posted (edited)
25 minutes ago, Pilot53 said:

woohoo now fslabs can release their update

If that was their reason for holding back. We shall see. 

Update from FSLabs - I am happy to reveal that it's exactly what we had been waiting for. The next step is that we will give our beta testers a compatible version tonight and a couple days to let us know nothing is broken (as is usual in every P3D minor version release) and then we'll push it out for all to enjoy!

Edited by Wise87
  • Like 1

Share this post


Link to post

Hello,

 

The new version is 4.4.16.27077 ?

 

Thx

Share this post


Link to post

No, it is 4.5.11.29713

Share this post


Link to post
1 minute ago, lolocool16 said:

Hello,

 

The new version is 4.4.16.27077 ?

 

Thx

Correct version is 4.5.11.29713

Share this post


Link to post

Reading through the change list, does anyone else besides me see nothing there compelling enough to jump right in and break things before all the add-on devs have a chance to test/update their stuff?  I still not-so-fondly remember updating to v4.2 only to discover that the simconnect menu selection system had been broken and anything that needed to use selections via simconnect (GSX, Radar Contact, etc) stopped working correctly.  It didn't get fixed until v4.3 released like four months later.

So, unless you're big into multiplayer or VR, what's in this version that justifies risking those unknowns to upgrade right now on release day?

Regards

  • Like 5
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
1 minute ago, w6kd said:

So, unless you're big into multiplayer or VR, what's in this version that justifies risking those unknowns to upgrade right now on release day?

Regards

I'll certainly wait for a couple of days, but faster loading of stuff like ORBX TrueEarth will make me upgrade soon.

Kind regards, Michael

  • Like 2
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Posted (edited)
57 minutes ago, Lorby_SI said:

As per the changelog, Lockheed fixed the issue where autodiscovery addons were being placed into the wrong add-ons.cfg (ProgramData) - and forgotten there, even when deleted/uninstalled. Could be that this is biting us now, depends on how they fixed it, and how the already misplaced addons are supposed to travel to the correct add-ons.cfg (AppData\Roaming). Not sure yet. We may have to manually remove all autodiscovery addons from the \ProgramData\…\add-ons.cfg and let P3D sort it out on the next startup (= all addons where the add-on.xml is in \Documents\Prepar3D v4 Add-ons\).

Personally, I would never recommend to delete the scenery.cfg - that makes the user lose all his custom sceneries in there, since P3D can't rebuild those custom entries. If there is a problem, it is not the file itself but a scenery in it - and there are other ways to troubleshoot that.

Best regards

So what do we do : remove the auto Discovery addons ? ( backup the “old” add-ons.cfg file )

Anyone has tried it ?

Edited by GSalden

Share this post


Link to post
Posted (edited)

FSlabs said the pop-ups will be removed in this next version because users were tired of it making changes to their systems. Like past updates I would remove the FSlabs until they release a 4.5 compatible version.  

Edited by Wise87

Share this post


Link to post
Posted (edited)
1 hour ago, GSalden said:

So what do we do : remove the auto Discovery addons ? ( backup the “old” add-ons.cfg file )

I have just updated my devel system, full uninstall and reinstall. Reinstalled FTX Global and everything seems to be working OK. Did not delete the shaders (I am not using any shader mod).

WRT the addons, P3D v4.5 doesn't migrate the wrong entries from one add-ons.cfg to the correct one automatically, we have to do it manually. But it is not mandatory, add-ons that were working fine with the existing add-ons.cfg reference in 4.4 will continue to do so in 4.5.

If you want to clean up the mess, here is the procedure:

  • Open the file "C:\ProgramData\Lockheed Martin\Prepar3D v4\add-ons.cfg" in Notepad++
  • Find all entries that look exactly like this pattern: "PATH=C:\Users\<your user>\Documents\Prepar3D v4 Add-ons\<SomeFolder>"
  • Delete those Packages (all of it, [Package.], PATH, ACTIVE, REQUIRED) and make sure afterwards that the Package.nn numbering is still consistent from 1 to nn.
  • Start P3D and accept all messages that ask you to activate an addon

Or wait for the next version of P4AO, I will implement a cleanup mechanism eventually.

Best regards

 

Edited by Lorby_SI
  • Like 9
  • Upvote 7

Share this post


Link to post
1 minute ago, Lorby_SI said:

I have just updated my devel system, full uninstall and reinstall. Reinstalled FTX Global and everything seems to be working OK. Did not delete the shaders (I am not using any shader mod).

WRT the addons, P3D v4.5 doesn't migrate the wrong entries from one add-ons.cfg to the correct one automatically, we have to do it manually. But it is not mandatory, add-ons that were working fine in 4.4 will continue to do so in 4.5.

If you want to clean up the mess, here is the procedure:

  • Open the file "C:\ProgramData\Lockheed Martin\Prepar3D v4\add-ons.cfg" in Notepad++
  • Find all entries that look exactly like this pattern: "PATH=C:\Users\<your user>\Documents\Prepar3D v4 Add-ons\<SomeFolder>"
  • Delete them and make sure that the Package.nn numbering is still consistent from 1 to nn.
  • Start P3D and accept all messages that ask you to activate an addon

Or wait for the next version of P4AO, I will implement a cleanup mechanism eventually.

Best regards

 

I'll definitely be waiting. Thank you for the update and your support. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Posted (edited)

The only thing I did just do was uninstalling FSSpotlights and FS Labs. Of course deleted the shaders and P3D.CFG, let P3D build them new. Also deleted the sceneryindexes_x64 and facilities folder. That did the trick and p3d is up running right now.

 

i dod NOT delete any other files.

Edited by mpo910

Share this post


Link to post

Tried everything suggested including uninstalling FSLabs products and still 4.5 is a non starter. Launch screen only and no scenario startup.

Share this post


Link to post

Oh my, just when I got accostumed to v4.4 there´s the v4.5, but ... welcome anyway!.

Cheers, Ed

  • Like 1

Share this post


Link to post
9 minutes ago, Lorby_SI said:

I have just updated my devel system, full uninstall and reinstall. Reinstalled FTX Global and everything seems to be working OK. Did not delete the shaders (I am not using any shader mod).

WRT the addons, P3D v4.5 doesn't migrate the wrong entries from one add-ons.cfg to the correct one automatically, we have to do it manually. But it is not mandatory, add-ons that were working fine with the existing add-ons.cfg reference in 4.4 will continue to do so in 4.5.

If you want to clean up the mess, here is the procedure:

  • Open the file "C:\ProgramData\Lockheed Martin\Prepar3D v4\add-ons.cfg" in Notepad++
  • Find all entries that look exactly like this pattern: "PATH=C:\Users\<your user>\Documents\Prepar3D v4 Add-ons\<SomeFolder>"
  • Delete those Packages (all of it, [Package.}, PATH, ACTIVE, REQUIRED) and make sure afterwards that the Package.nn numbering is still consistent from 1 to nn.
  • Start P3D and accept all messages that ask you to activate an addon

Or wait for the next version of P4AO, I will implement a cleanup mechanism eventually.

Best regards

 

Thanks for the good info.

I use you P3AO : in my opinion a musthave .

In my case I only want to update Cliënt and Content.

Any files I need to backup before updating the Content ?

 

Share this post


Link to post
1 hour ago, w6kd said:

Reading through the change list, does anyone else besides me see nothing there compelling enough to jump right in and break things before all the add-on devs have a chance to test/update their stuff?

As someone not using too many addons that typically break with version updates, I'm ready to jump right in.

Of course I'm interested in the purported rendering/graphical adjustments which have been done, but I also like seeing they've fixed some sound issues which were annoying and the "return to mission screen after loading a scenario" tweak will be a huge timesaver - not having to load the entire simulation to then change certain parameters in a saved flight.

This will be interesting!

-Greg

Share this post


Link to post

First i removed tomatoshade and reflections, then I uninstalled client, installed client, started p3d, then uninstalled content, installed content, updated fsuipc, AS, FSDT updater. Everything works as in previous version

Share this post


Link to post

I can’t tell from the change log but does 4.5 fix the aliasing issue with PBR textures?

Share this post


Link to post

Well that was an extremely fast DL - about 5 min for both 4.5 and the SDK - I expected serious lag midday. Thank you LM!

But before I can uninstall 4.4 and all add-ons, I have to finish my NGX flight from KIAD to KPHX - 400 NM to go🤪

Share this post


Link to post
2 minutes ago, Johnny19 said:

First i removed tomatoshade and reflections, then I uninstalled client, installed client, started p3d, then uninstalled content, installed content, updated fsuipc, AS, FSDT updater. Everything works as in previous version

I do not use tomatoshade, I uninstalled fsuipc.

The difference might be, I did a full update of client/content/scenery to 4.5. Removing each using the control panel and running each installer in turn.

I may try and do a full clean reinstall of P3D. 

Share this post


Link to post

Let's keep this thread just for discussion of the changes to the new release. If you have any issues, start a new thread please.

 

Vic

  • Like 6

Share this post


Link to post
Posted (edited)
1 hour ago, Wise87 said:

I'll definitely be waiting.

Hi,

P4AO has been updated to 1.39 b12. It will move any stray add-on packages to the correct config file automatically when you start the tool (and a small message tells you that it did). As usual, this change is not active, only when you press the "Save" button will anything be written to your config files.

Btw, you can also use the "Tools" page in P4AO to delete the shaders.

Make sure to create a full backup with P4AO "Backup and Restore" often.

@those where the simulator is not starting:
Make sure to check your addon paths. Broken paths can lead to the simulator getting stuck on the splash screen. When in doubt, run the P4AO, it will read your configuration and highlight all inconsistent paths in violet colors.

Best regards

Edited by Lorby_SI
  • Like 13

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now