Chapstick

4.5 hot fix is out

Recommended Posts

19 minutes ago, kevinfirth said:

see Rob is reporting an 8% performance DECREASE...?

I can't comment on other users results, but you can go ahead and ask him :).

Personally I see the same speed on my systems as I had on 4.4 with 4.5, and under certain circumstances a have bit of increase on the FPS.

S.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Posted (edited)
6 minutes ago, simbol said:

As soon as other add-on's like Hi-Fi, FSLabs, F1 GTN, etc. update their modules you will need to update to the latest version of P3D.

S.

Currently the above software works fine with 4.4 and 4.5 pre-hotfix. I hope they don't start forcing user to upgrade to the latest version seeing what 4.5 caused when it was released. Users hate being forced to update and ruin a perfectly running P3D install.

Edited by Wise87
  • Like 1
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
24 minutes ago, kevinfirth said:

 

I see Rob is reporting an 8% performance DECREASE...?

If it's Rob A, than I trust his findings. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
3 minutes ago, Wise87 said:

Currently the above software works fine with 4.4 and 4.5 pre-hotfix. I hope they don't start forcing user to upgrade to the latest version seeing what 4.5 caused when it was released. Users hate being forced to update and ruin a perfectly running P3D install.

I understand, but sometimes new features requires new versions of P3D IE:, read the FSLABS update: https://forums.flightsimlabs.com/index.php?/topic/20737-a320-x-a319-x-for-p3d-v42-45-update-v202347-now-released/

Steering
Added option to inhibit rudder axis from affecting nose wheel steering (requires P3D v4.5)

Regards,
S.

Share this post


Link to post
31 minutes ago, kevinfirth said:

 

I see Rob is reporting an 8% performance DECREASE...?

Where did you see that ?

Share this post


Link to post
14 minutes ago, simbol said:

As soon as other add-on's like Hi-Fi, FSLabs, F1 GTN, etc. update their modules you will need to update to the latest version of P3D.

S.

Thank you Simbol. Down loading now.

Share this post


Link to post
Just now, radial360 said:

Where did you see that ?

on an orbx forum thread - i asked him about it as little detail re setup used

Share this post


Link to post
Just now, kevinfirth said:

on an orbx forum thread - i asked him about it as little detail re setup used

Thanks! That ain't good 😞

 

Share this post


Link to post

Hello,

I had pauses with v4.5 so I went back to v4.4 (Client). I just installed the v4.5 hotfix Client and the pauses are gone! I don't see any changes in FPS in my first test flight.

Best,
Rob

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Posted (edited)
5 minutes ago, kevinfirth said:

on an orbx forum thread - i asked him about it as little detail re setup used

Make sure you clarify he's saying a 7.1% drop compared to 4.4 in 4.5 HF1, not an additional 7.1% on top of his performance decrease in 4.5

He also adds; "If so, there were some PBR issues and other "lighting issues" that were cleaned up and improved on including shader changes and night time terrain blending."

So that 7.1% is well within margin of error plus a few percentages from changes in shader and various code.

Post can be found here if anyone's interested; https://orbxsystems.com/forum/topic/168114-tegb-south-p3dv44-settings-for-smooth-performance-at-4k/page/4/?tab=comments#comment-1513986

Edited by Sethos1988
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
5 hours ago, Christopher Low said:

......smug 4.4 user enters stage left with popcorn in hand :tongue:

😁

Share this post


Link to post
Posted (edited)
7 minutes ago, kevinfirth said:

on an orbx forum thread - i asked him about it as little detail re setup used

I see it now in your link. Thanks

Edited by Wise87

Share this post


Link to post

The new update works perfectly for me.  FPS smooth and consistent.    I replaced Client, Content, and Scenery.  I deleted Shaders and let a new P3d Config create itself.  Everything looks good.

Stan

  • Like 1
  • Upvote 4

Share this post


Link to post

On my system the initial P3Dv4.5 did work more or less similar to v4.4.

Now that I installed the hotfix P3Dv4.5 crashes during start up and closes down.

Whatever I tried P3Dv4.5 keeps shutting down during initial start up.

Unforunately I deleted the initial v4.5 client, so cannot go back to the v4.5 that did work for me..

Share this post


Link to post

Most people who aren't having issues don't post so I thought I would.

I have not had any noticeable performance issues in 4.5 but I downloaded and installed the client hotfix just now.

The installation (client only) was swift and easy - two minutes to uninstall and re-install it.  I did not have to re-validate.

In sim I see a marked performance increase of 4-5 FPS at my standard test location.  The most frame-heavy add on I have is the Maddog X, and previously it would get 25-28 FPS at this location, but now is a steady 30.0 (which is my locked frame rate)

Not saying others don't have issues ... best of luck to you all.




 

  • Like 7
  • Upvote 1

Share this post


Link to post

For the first time ever, I'm sticking to an earlier version of software. Let's hope it changes in V5. 

Share this post


Link to post

Guys, is it necessary to delete the P3D.cfg ? I've used the same one since 4.3. & haven't had issues.

 

Thanks,

Share this post


Link to post
3 hours ago, Daedalus said:

I found the problem of P3D not starting after the hotfix. The WX Advantage Radar is the reason. Removed the MV_WXM.dll from the Modules folder and problem solved. I guess it needs to be updated.

Thanks for this: I had the exact same 'no-start' crash after installing the new client, removing that .dll file solved it. 

After that and a few 100nm flights, things are looking very nice. 

 

Thanks,

Greg     

  • Like 1

Share this post


Link to post

Please ignore any so called performance loses this update fixes major issuses particularly around orbx true earth and regions . There you will see a difference. 

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Active Sky (with their latest beta update) now doesn't work with the 4.5+hotfix. Anyone else ??

Edited by Eclex
correction

Share this post


Link to post
1 minute ago, Eclex said:

Active Sky (with their latest update) now doesn't work with the 4.5+hotfix. Anyone else ??

Are you using the beta version that was posted yesterday, not just the "stable" release?

  • Like 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Not yesterday's.  I'll go get it now. Thanks

 

I just loaded beta ver 7070 Active Sky and it now works !

Thanks.

 

Edited by Eclex
update
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
46 minutes ago, jcorstjens said:

On my system the initial P3Dv4.5 did work more or less similar to v4.4.

Now that I installed the hotfix P3Dv4.5 crashes during start up and closes down.

Whatever I tried P3Dv4.5 keeps shutting down during initial start up.

Unforunately I deleted the initial v4.5 client, so cannot go back to the v4.5 that did work for me..

Must be an add-on that needs to be updated, it can be FSLabs.. can you post the list of add-on's you have?

S.

Share this post


Link to post

Anyone have EZCA working?  

Share this post


Link to post

I only updated the client and so far I have very good performance with no problems.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now