georgiosgiannoukos

P3D4.5 HF STRANGE FPS DROP

Recommended Posts

Hello, I describe my issue and if someone knows the reason.

With FSLabs 320 at LCLK Apron Airport with 35-40 FPS pre flight preparation.

Taxiing to the runway, still equal FPS . Exact while entering the runway for take off the FPS drops down to 15-18 FPS.

Any Idea?

Geo

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

1 hour ago, georgiosgiannoukos said:

Hello, I describe my issue and if someone knows the reason.

With FSLabs 320 at LCLK Apron Airport with 35-40 FPS pre flight preparation.

Taxiing to the runway, still equal FPS . Exact while entering the runway for take off the FPS drops down to 15-18 FPS.

Any Idea?

Geo

I'm not sure what the deal is. Ever since FSL updated the A320 for the 4.5HF, my FSL performance has been terrible. It's fine with my other addon aircraft.

Share this post


Link to post

Well, have no idea, as soon as I gain altitude FPS climbs up to 35-40.

During landings as touching the ground drops again

Geo

Share this post


Link to post

I'm not sure what happens with my Sim aswell. I have horrible FPS lately. Landing in T2G EDDM was a slideshow with 10..14 FPS. Have no idea what is causing this since there were "a lot" of updates / new addons.

Also a weird thing is that all my Cores (incl. Logical cores) were shown as beeing evenly used which I haven't seen before in my P3D Life. This is on W10 Home 1903....

Share this post


Link to post
Posted (edited)
5 hours ago, GEKtheReaper said:

Also a weird thing is that all my Cores (incl. Logical cores) were shown as being evenly used which I haven't seen before in my P3D Life. This is on W10 Home 1903....

If all your CPU cores are active, there is a lot of scenery loading going on.. could it just be that this airport puts an awful lot of load on your system, and slows things down?

What happens if you go to a default airport somewhere, away from the detailed scenery?

Edited by Bert Pieke

Share this post


Link to post
Posted (edited)
13 hours ago, georgiosgiannoukos said:

Exact while entering the runway for take off the FPS drops down to 15-18 FPS.

 

Well, have no idea, as soon as I gain altitude FPS climbs up to 35-40.

During landings as touching the ground drops again

Geo

 

Sounds like it could be the landings lights illuminating the ground which is very hard on the GPU, in particular if you also have some dynamic lights on in the VC. I always make sure all flood lights are completely turned off when the landing lights are on.

 

Edited by RALF9636

Share this post


Link to post

Hmm , i also is having bad FPS drop with latest 4.5HF1 and the FSL A320 . FPS about 30% lower than the NGX but today i hardly can make it 20-25fps (drops to 15fps never had so bad performance in EKYT and EKCH)

I also noticed that the CPU even at 22% used and no core higher than 30% still gives me 20 fps were i normally would have room.

I cant find an HardwareAcceleration in registry as i dont have the .Avalon in it and the P3D.CFG do have one = true

Any suggestion ?

Dynamic lights is also ok with my GTX1080ti so its not that

Thanks

Michael Moe

Share this post


Link to post

Try to reinstall you GPU driver.

Share this post


Link to post

Have also the Nvidia 1080ti, with 32 GB ram. Never had this issue in the previous versions of p3d. GPU Drivers are always with clean install.

Geo

Share this post


Link to post
Posted (edited)

I was on the same boat as you guys ... lost close to 8-10 fps after installing 4.5HF and upgrading to the latest version of the FSL A320.

Today I reinstalled the 4.5HF (Client only) and moved the "UMPolicy" file away from the Fslabs\A320\data  folder and when prompted by FSL menu on restart if I wanted to use "optimal" settings, I unselected the checkbox and clicked "continue".

Another thing I did was set the VC frame rate target on the MCDU options to 25fps.

Now I'm back to "normal", it seems. I'm on a 6700k @ 4.6 with a 1080ti running at 4k resolution. With FSL A320 on FlyTampa's KBOS in stormy weather I'm getting 25-29fps (I have the internal limiter set to 30).  The only tweak I have on my Prepar3d.cfg is FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=0.15 and I have HT off in BIOS. No affinity mask is being used.

Hope this helps.

 

Edited by evaamo
correction

Share this post


Link to post

 HT off in BIOS is very importent , very very importent !

the secret which is the core of low FPS , shadow.   turnoff the cloud shadow and turn short the shadow distance

and AI

Share this post


Link to post
19 hours ago, Bert Pieke said:

If all your CPU cores are active, there is a lot of scenery loading going on.. could it just be that this airport puts an awful lot of load on your system, and slows things down?

The Problem is that I have this issue only lately (lately = from P3D 4.5.11 and 4.5.12). The sim is barely usable…..

Share this post


Link to post
Posted (edited)

This is a thing with the new fsl.  I know 3 people and myself that have had issues when hitting the '.'" key it stutters like nuts. 

For me I can only use the fsl if I 

A. put on HT,

B. Put in an affinity mask

C. Delete the fsconfigrator. Exe

D. Click on disable full screen optimisation in p3dv4 properties

 

If I don't do any of those 4 its unusable.    As to why I have no idea. 

The other guys I know also have had to fiddle with settings to get it to play nicely.  We spent the whole last week on discord trouble shooting a broken airbus.  It was like being in work 

JPEG-20190429-095833.png

Edited by tooting
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Posted (edited)
3 hours ago, tooting said:

This is a thing with the new fsl.  I know 3 people and myself that have had issues when hitting the '.'" key it stutters like nuts. 

For me I can only use the fsl if I 

A. put on HT,

B. Put in an affinity mask

C. Delete the fsconfigrator. Exe

D. Click on disable full screen optimisation in p3dv4 properties

 

If I don't do any of those 4 its unusable.    As to why I have no idea. 

The other guys I know also have had to fiddle with settings to get it to play nicely.  We spent the whole last week on discord trouble shooting a broken airbus.  It was like being in work 

JPEG-20190429-095833.png

Well the  all new version is a little beast also for me. What happens if you delete the configurator? 

I have alot of FPS DIP also in FL350. It dips to below my 25fps controlled by TV HZ. 

Also fighting a bit with the remote MCDU which also is very very slow to react. Sometimes its not even updating.

I noticed after latest Windows update that my network has changed from privat to public. I just put it back again and have disabled Windows Defender via GPEDIT. MSC. Also lots of network problems with Active Sky even with ports being opened on both maschines. Maybe it contributes to these fps drop.

Updating the GPU driver to latest did not make it worse but not really an issue before. 

But I am not sure 4.5HF1 is doing me good with an old 4770K@4.6 

Michael Moe 

Edited by Michael Moe

Share this post


Link to post

i still cant fly it into LGW, LHR , YYZ, LAS ETC ETC with the proformance being word not allowed 

Share this post


Link to post
Posted (edited)
1 hour ago, tooting said:

i still cant fly it into LGW, LHR , YYZ, LAS ETC ETC with the proformance being word not allowed 

I have tested FSL hole day with latest driver. My conclusion is still that for best performance on My system i need unlimited fps but VSYNC @25hz monitor to make it smooth.

But its much much harder to be at this than in 4.4. Maybe also biased from. 347 to. 352.

My performance is strange as using 60HZ and no VSYNC can provide 40fps even on ground and about 30fps with engines running. So my issue is these fps drop using FSL. (Could be a 4.5 issue btw) 

Michael Moe 

Edited by Michael Moe

Share this post


Link to post

Same here, I struggle with the last FSL update and FPS/stutters in P3D4.5HF1.

Also suffering here from the GPWS bug they introduced, where it randomly screams at you during final/flare on a correctly configured approach.

Seems FSL dropped the ball a bit with the latest update.

Share this post


Link to post
Posted (edited)
2 hours ago, Speedbird 217 said:

Same here, I struggle with the last FSL update and FPS/stutters in P3D4.5HF1.

Also suffering here from the GPWS bug they introduced, where it randomly screams at you during final/flare on a correctly configured approach.

Seems FSL dropped the ball a bit with the latest update.

And then after a meal after 8 hours of testing i try again with a saved flight just before taxi in Flytampa Vegas with MCE V3 and LOD maxed out and using only core 0,2,4,6 and not a single problem with 25HZ,unlimited fps and VSYNC🤔. What has changed during these short hours? 

Maybe a saved flight cleaned something or? 

The textures was suprisingly crisp even with Core only like HT Off.

Michael Moe 

 

 

 

 

Edited by Michael Moe

Share this post


Link to post

It is strange, maybe its related to GSX and ASP4 ,? I do see some FPS problems when they are in place ?

Do they still use simconnect ? , Should i reinstall after 4.5 HF1 update from 4.4 ?

Thanks

Michael Moe

Share this post


Link to post
3 hours ago, Michael Moe said:

And then after a meal after 8 hours of testing i try again with a saved flight just before taxi in Flytampa Vegas with MCE V3 and LOD maxed out and using only core 0,2,4,6 and not a single problem with 25HZ,unlimited fps and VSYNC🤔. What has changed during these short hours? 

Maybe a saved flight cleaned something or? 

The textures was suprisingly crisp even with Core only like HT Off.

Michael Moe 

 

 

 

 

Maybe FBI took over my PC and then ... ??? i cant recall this ever ? 

I am happy again 😂 

Michael Moe

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now