Jump to content

Sign in to follow this  
masino

P3D 5.1 HF1 - ActiveSky Build 7628 - No Clouds

Recommended Posts

I have to say that LM did an amazing job improving the simulator even further. Fortunately I'm not experiencing issues I keep hearing about on the forum, except for one in particular issue and I feel like it's more the operator than the software.

Using the latest build of Active Sky, I'm not able to get clouds to display. Temperature, visibility and pressure is correct but the sky is always clear. When I open the P3D weather menu and select the Active Sky theme I see clouds for a few seconds until they start to dissolve and the sky going back to clear. I tried activating and deactivating the EA setting within Active Sky without success. I've also set the amount of cloud layers down to 1 within Active Sky.

The Active Sky theme is showing one layer with bottom and top for the clouds and coverage, in this case it was 7/8 at 3,000'. So the information is being pulled correctly and send to the simulator, just not displaying it.

Am I missing a setting or procedure I'm supposed to do? 

Share this post


Link to post

You have to load a flight plan now in AS to see the wx with EA on, are you doing that?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

Hi Masino,

Are you running Hifi’s new beta version (I believe) from yesterday? I believe this was fixed, but it’s still a public beta. 

Cheers,

Pete


PC specs: i7-9700K oc 4.7GHz, Asus TUF Z390,16GB 3200 Gskill Ripjaws, Nvidia RTX2080

Share this post


Link to post
28 minutes ago, kand said:

You have to load a flight plan now in AS to see the wx with EA on, are you doing that?

I was not loading a plan within AS. That was it! Thank you, now I see the clouds and they do not dissolve. Thank again!

28 minutes ago, Peter Z KCLE_EDDN said:

Hi Masino,

Are you running Hifi’s new beta version (I believe) from yesterday? I believe this was fixed, but it’s still a public beta. 

Cheers,

Pete

Yes, running the lates build 7628.

  • Like 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post

If anyone is experiencing missing clouds I recommend the following:

1) Verify the problem is persisten with no 3rd party weather add-ons. So close any 3rd party weather tool and load fair weather theme.. then load thunderstorms.. if you see no clouds at this point.. you have an issue. If you see clouds, ignore the steps below, it is related to 3rd party weather.

2) If you have an issue. Do a backup of your key assignments, this is a file located here: C:\Users\yourname\AppData\Roaming\Lockheed Martin\Prepar3D v5\Controls. Copy both files.

3) Execute the script Delete Generated Files located inside your P3D installation directory.

4) Load P3D, repeat step 1. Confirm you see clouds.

5) Close P3D. copy the backup files for controls in the directory where you did the backup of the files.

6) Launch P3D.

These steps resets P3D settings but will restore the clouds, step 2 and 5 ensures you don't have to set all your key settings, joystick assignments, etc. again.

There was a bug during early  beta causing clouds to be missing, I suffered from it a couple of times and it was corrected a couple of weeks ago. I confirmed it as fixed, however the symptoms described here are very similar and the steps  above used to help me to restore the clouds each time until the bug was reported as fixed by LM.

Hope this helps.

Regards,

S.

 

Edited by simbol
  • Like 2

Share this post


Link to post

had the same problem. Solution: Delete the cached weather snapshot and the wx file and try again

  • Like 1

AIGtechBanner_Kai_AVSIM.png

Share this post


Link to post
16 minutes ago, Kaiii3 said:

had the same problem. Solution: Delete the cached weather snapshot and the wx file and try again

how do I do that ??

Share this post


Link to post

open AS, under options is the path to that location


AIGtechBanner_Kai_AVSIM.png

Share this post


Link to post
38 minutes ago, Kaiii3 said:

open AS, under options is the path to that location

THIS did the trick. My clouds disappear over time after weather gets updated. Deleting those two files, while in flight, does bring back the clouds after you click on "refresh weather" at the ASP3D DEBUG section.

 

Thanks Kaiii3

  • Like 1

Share this post


Link to post
31 minutes ago, mpo910 said:

THIS did the trick. My clouds disappear over time after weather gets updated. Deleting those two files, while in flight, does bring back the clouds after you click on "refresh weather" at the ASP3D DEBUG section.

 

Thanks Kaiii3

Is this really a good solution? I don't want to hassle with files during a flight.


- Harry J.

i7-7820X (@4.8 GHz), 32GB RAM (@3467) 2080Ti (3440x1440), SSD 500GB, (Win10x64),  SSDs 1+2 TB (P3Dv5.x + ORBX). FSGlobalNG (mesh), ORBX (Global+OLC, all FTX Regions, all TE products, many Airports), DDscenery (NY, CH, MIA), Airports (FT, FB, FSDT, AS); PMDG (737, 747, 777), MJC DQ400, RA Piston Duke, A2A C172. Weather ASP5. F1 GTN complete. AI Traffic: AIG OCI

 

 

 

Share this post


Link to post

Did a full update today p3d and active sky

No problem at all, my clouds are present

 


Frédéric Giraud

Share this post


Link to post
36 minutes ago, Nemo said:

Is this really a good solution? I don't want to hassle with files during a flight.

They will be created "while you are flying".

Share this post


Link to post

I had no clouds as well after and found this solution posted by Rob A. on the HiFi forum, it worked for me.

Basically you need to delete the VolumetricClouds.cfg file and let it rebuild because it doesn't do this with the P3D update and a whole section of Global files is missing.

See the link below for more details -

https://forums.hifisimtech.com/threads/build-7628-p3d-v5-1-hf1-issues-partial-workaround.13349/#post-59979

Thanks to Rob as usual!

Joe


I9-9900KS @5.1Ghz/ Corsair H115i / Gigabyte A-390 Master / EVGA RTX 2080 Ti FTW3 Hybrid w 11Gb / Trident 32Gb DDR4-3200 C14 / Evo 970 2Tb M.2 / Samsung 40inch TV 40ku6300 3840x2160 res @30 hz  / Corsair AX850 PS / VKB Gunfighter Pro / Virpil MongoosT-50 Throttle / MFG Crosswind Pedals /   LINDA, VoiceAttack, ChasePlane, FFTF, Pilot2ATC, Oculus Rift-S VR 

Share this post


Link to post
2 minutes ago, simbol said:

Ahh Rob just asked me to post that information here on AVSIM, I just did: 

S.

 

I was just communicating with him as well, no worries it's good to get the info distributed amongst the community.

Joe

  • Like 2

I9-9900KS @5.1Ghz/ Corsair H115i / Gigabyte A-390 Master / EVGA RTX 2080 Ti FTW3 Hybrid w 11Gb / Trident 32Gb DDR4-3200 C14 / Evo 970 2Tb M.2 / Samsung 40inch TV 40ku6300 3840x2160 res @30 hz  / Corsair AX850 PS / VKB Gunfighter Pro / Virpil MongoosT-50 Throttle / MFG Crosswind Pedals /   LINDA, VoiceAttack, ChasePlane, FFTF, Pilot2ATC, Oculus Rift-S VR 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    34%
    $8,560.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...