Jump to content

Sign in to follow this  
Seth2021

Random FPS drops with new MSFS update - "Red" manipulator

Recommended Posts

Have you checked the 3D setting on your graphics card for the sim?

make sure it is set to your card only to prevent it form switching over to your cpu built in video

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Hamltnblue said:

Have you checked the 3D setting on your graphics card for the sim?

make sure it is set to your card only to prevent it form switching over to your cpu built in video

Yes, it is explicitly set to use my gpu.


Steven_Miller.png?dl=1

i7-6700k Gigabyte GA-Z170X-UD5 32GB DDR4 2666 ASUS ROG-STRIX GTX1070

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, bobcat999 said:

Yeah, looks like a lot in the same boat, and NOBODY knows of the cause. I'm curious if everyone experiencing this is running Nvidia gpu's? Personally I think it's a server-side issue, and the sim doesn't know what to do while it's waiting, so it does nothing - 10-15 fps with idle gpu and cpu.

  • Like 1

Steven_Miller.png?dl=1

i7-6700k Gigabyte GA-Z170X-UD5 32GB DDR4 2666 ASUS ROG-STRIX GTX1070

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minutes ago, somiller said:

Yeah, looks like a lot in the same boat, and NOBODY knows of the cause. I'm curious if everyone experiencing this is running Nvidia gpu's? Personally I think it's a server-side issue, and the sim doesn't know what to do while it's waiting, so it does nothing - 10-15 fps with idle gpu and cpu.

Nope .. happens with team red cards as well.

  • Upvote 1

AMD Ryzen 5900X / Asus Strix B550 F Gaming Wifi / Powercolor AMD 6800xt Red Devil / 32GB Gskill Trident Neo DDR4 3600 / 2x ADATA XPG 8200pro NVME / Arctic Liquid Freezer II 280 / EVGA Supernova 750 GT PSU / Lian Li Lancool II Mesh Performance /

Viotek 3440x1440p Freesync / Schiit Bifrost DAC+ Schiit Asgard AMP /  Sennheiser HD 558 / Thrustmaster T.16000M + TFRP Rudders

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Maxis said:

Nope .. happens with team red cards as well.

Darn, was hoping I was special. Guess I'm just average after all!

  • Like 1

Steven_Miller.png?dl=1

i7-6700k Gigabyte GA-Z170X-UD5 32GB DDR4 2666 ASUS ROG-STRIX GTX1070

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/19/2021 at 3:08 PM, Seth2021 said:

Even that i had a significant improvement on performance with new update, sim is smoother and with less stutters etc i have a new weird issue:

Random FPS drops  ( from 70s-60s to 15fps ) with out a reason + red main thread +manipulators ( on developer mode ) with short length ( 30 sec to 1 minute )
First time i am facing  those weird drops which act randomly so far on many airports ( Europe-US tested so far)

Was checking CPU/GPU usage and everything was low with normal behavior  so i am starting to think that maybe this fps drop comes from Bing Data streaming etc

Let me know if anyone had/have this issue

thanks

Seth
 

I am seeing this only in the world map, when I am above the cloud layer. Once I zoom in to the terrain, the framerate returns 141 (limited).

The game instead runs smooth and 100% GPU limited (in VR).


i9 10850K / 32 GB 3200 MHz CL16 / RTX 3090

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/22/2021 at 7:37 AM, pilotter said:

yes it's the online function. I am seeing the same, running with good specs, and fps locked at 30, suddenly can jump into low 15's after the update and when switching off/ on online function,it's back to normal. I can get frames steady in the planes at 50 fps for hours.

Yep me too...

phew ..  I’d already been fantasising about a 2.5 grand new PC. Now I’m back to 35-40fps so there’s still life in the old crock yet

thanks!

Ray

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/22/2021 at 7:37 AM, pilotter said:

yes it's the online function. I am seeing the same, running with good specs, and fps locked at 30, suddenly can jump into low 15's after the update and when switching off/ on online function,it's back to normal. I can get frames steady in the planes at 50 fps for hours.

Same here, map zooming does not fix it; I have turned off online functionability and no issues, all ok.  Must be a MS server issue?

 

 


Simon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I experienced major stutters this morning during Aus flight simmers group event over Ireland - how I never got a CTD I don't know.

 

 

Edited by hanhamreds

Ryzen 3900x - 32gb 3200Mhz RAM - Asus Strix X570-F Motherboard - ASUS TUF OC RTX 3090 - AOC AGON 32" 144Hz - LG OLED55CX5LB 55" Smart 4K Ultra HD HDR OLED - 1TB Sabrent Rocket M.2 + 2TB PCIe4.0 NVMe drive's - Samsung EVO 670 SSD 250gb - 2TB 3.5" HDD - Honeycomb Alpha Flight controls Yoke - Thrustmaster HOTAS Warthog. T Flight Rudder Pedals.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have had this happen on my last few flights.  Disabled Online Functionality and fps returned to normal.  I submitted a Zendesk ticket on it.


GaryM

System Specs: i7-6700K, 32.0 GB RAM, GTX 1080, W10 Pro 21H1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got this issue also after last update, sometimes during 1 or 2 minutes and my fps down to 8fps (normally @30 vsync from simulator)

But today, this fps drop last forever since I turned vsync in game off an then on.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Is strange, I got the 737 max this morning, and did a test flight and all was good, 30FPS vsync on. Now I just did a KEWR-CYYZ flight and was terrible, stutter everywhere I almost shut the sim off, it´s not enjoyable. All online options was enabled, but it was also enabled on my test flight. Even switched to medium settings just to land correctly, but nope, all the same. In my case was FPS degradation+stutter. All on 4k high.

Edited by PaulM

Ryzen 7 3800X / XFX 6900XT / MSI Z570-A PRO / Corsair Vengeance PRO 32GB 3200 / WD black m.2 + 2 SSD / Corsair 5000D Airflow / Noctua NH-U12S Chromax Back

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I have noticed posts about rolling cache...to use or not to use. I've also seen posts saying to delete rolling cache after world update 3, which I hadn't done. So I thought what the heck, and turned off rolling cache and deleted cache file, and I haven't had any of those drops from 35 fps down to 10-15 fps since. I'm going to try my standard flight that I've used for testing and see what happens...will report back.

  • Like 1

Steven_Miller.png?dl=1

i7-6700k Gigabyte GA-Z170X-UD5 32GB DDR4 2666 ASUS ROG-STRIX GTX1070

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolling cache off here as well, issue has gone..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    49%
    $12,400.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...