Jump to content

Sign in to follow this  
Dominique_K

small pauses

Recommended Posts

I've never suffered much of the stuttering. After the fix something new I hadn't before though  : isolated small pauses of 2/3 seconds, once or twice in an average session of 60/90 minutes  I could come my 4G ISP of course but it came after the fix. Anybody else ?

  • Like 1

Dominique

Simming since 1981 -  4770k@3.7 GHz with 16 GB of RAM and a 1080 with 8 GB VRAM running a 27" @ 2560*1440 - Warthog HOTAS - MFG pedals - MFS Standard version with Steam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'd say...

 

Increase RAM to 32GB and drop in a 2070 GPU. Lock your FPS to 30fps


Win10Pro 21H1-19043.1110/IntelCorei7-3770K/GigabyteGA-Z68XP-UD3/32GBGSkillCL7-8-8-24/AsusRTX2070OC8GB/1TBCrucialMX500SSD/(x3)1TBRAWMushkinSSDs/LGBlueRayBurner/RosewillChallengerTowerBlack/CorsairRM750wPSU/X56HOTAS/TtesportsCommanderKeyboardMousecombo/TrackIR5Pro/34inUltraWideScreenLG2560x1080p

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

As there was no pause 15 days ago, I doubt that it comes from my hardware.  

Edited by Dominique_K
  • Like 3

Dominique

Simming since 1981 -  4770k@3.7 GHz with 16 GB of RAM and a 1080 with 8 GB VRAM running a 27" @ 2560*1440 - Warthog HOTAS - MFG pedals - MFS Standard version with Steam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same as you..generally running fine after the latest fix but i will get the occasional 2-3 sec freeze, as you say every 60-90 mins or so.  I'm wired up so if its the same issue its not your 4G.

  • Like 1

Ryzen5 3600 | RTX 2060 Super | 32GB HyperX Fury 3200mhz | B550 Aorus Elite v2 | 1TB WD Blue PCIe4.0 M.2 | 4x500Gb Kingston SSD | Corsair RM650w PSU |

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, same here, wired up as well, and also since last fix.

I call them the "panic pauses" because I'm never sure they won't end in CTDs, but fortunately it occurs rarely.

  • Upvote 1

Best regards,
David Roch

AMD Ryzen 5950X //  Gigabyte X570 Aorus Xtreme //  32Gb Corsair Vengeance DDR4 4000 MHz CL17 //  EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 ULTRA GAMING //  2x SSD 1Tb Corsair MP600 PCI-E4 NVM //  Corsair 1600W PSU & Samsung curved 49" TV monitor 4K.
Honeycomb Alpha Yoke & Beta Throttle + Thrustmaster Pendular Rudder.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

i had them also and put it down the background processes, I use alacrity app now and close all apps and services down whilst I run the sim then when finished it starts everything back up. I suspect it was most likely anti virus so make sure you disable that as well whilst simming

 

Wayne


Wayne such

Asus Hero 64 GB, I7 8700K Asus GTX 1080TI

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
4 minutes ago, Jetman67 said:

i had them also and put it down the background processes, I use alacrity app now and close all apps and services down whilst I run the sim then when finished it starts everything back up. I suspect it was most likely anti virus so make sure you disable that as well whilst simming

 

Wayne

I thought of that too. But I only have the built in W10 anti-virus. I will go and check if other services could do that .

 

EDIT Thinking of it I've Malwarebytes too.  

Edited by Dominique_K

Dominique

Simming since 1981 -  4770k@3.7 GHz with 16 GB of RAM and a 1080 with 8 GB VRAM running a 27" @ 2560*1440 - Warthog HOTAS - MFG pedals - MFS Standard version with Steam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
15 minutes ago, Dominique_K said:

I thought of that too. But I only have the built in W10 anti-virus. I will go and check if other services could do that .

 

EDIT Thinking of it I've Malwarebytes too.  

I too have seen these pauses and have an interesting bit to potentially add to this...    I run MSFS with a monitor running on CPU and GPU usage and temps because to my mind..  MSFS2020 is not particularly optimised for machine stability  (lets be nice and call it that).    I have noticed that when I get a mini-pause..  the CPU utilisation AND Temperature goes up quite dramatically...  in my case..  6% utilisation and 65 degrees to 8% utilisation but 72 degrees..  so something is hitting the system hard for that second or so and its CPU usage, not GPU or Memory Usage...   I havent turned of any other processes.. but by looking at other logs...   it is MSFS2020 which suddenly hammers the CPU.. all other processes remain constant throught this..

Now what does this mean...  heck if I know.. but I do know its MSFS that suddenly causes the lock  not something else from outside.

Graham

Edited by Moria15

System specs...   CPU AMD5950,  GPU AMD6900XT,  ROG crosshair VIII Hero motherboard, Corsair 64 gig LPX 3600 mem, Air cooling on GPU,   Kraken x pump cooling on CPU.  Samsung G7 curved 27" monitor at 2k resolution ULTRA default settings.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep, same for me.  Sim runs well since the patch but occasional stutters lasting for a second or two every so often.  It could be a virus check affecting resources or download efficiency.  I have no anti virus software other than Windows Defender as installed by W10.

It could also be something in the router cutting in as I I know that my router has some kind of malicious software defence.

I could try checking with the router protection disabled and Windows defender off or in a pre cached area, I suppose, but as it was not present prior to the updates, My suspicion is ASOBO.


Ryzen 5600X, AM4, 6 Core 12 thread - Nvidia 3070 founders edition - 32 Gig RAM - Windows 10 64 bit MSFS 2020 Premium Deluxe Edition Resolution 1920 x 1080

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not Malwarebytes, just got a pause taking off from Pula with the Spit', after having uninstalled it and restarted the computer.


Dominique

Simming since 1981 -  4770k@3.7 GHz with 16 GB of RAM and a 1080 with 8 GB VRAM running a 27" @ 2560*1440 - Warthog HOTAS - MFG pedals - MFS Standard version with Steam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/6/2021 at 10:53 AM, Dominique_K said:

I've never suffered much of the stuttering. After the fix something new I hadn't before though  : isolated small pauses of 2/3 seconds, once or twice in an average session of 60/90 minutes  I could come my 4G ISP of course but it came after the fix. Anybody else ?

You are not alone. 300 MBit fiber here so I doubt it has to do with the connection...


i9 10850K / 32 GB 3200 MHz CL16 / RTX 3090

Share this post


Link to post
Share on other sites

I too have seen this. Just long enough to think "oh hell, it's CTD time" and then it recovers. Not noticed before the stutterfest prior to the last big update.

I wondered if it's related to weather cells, as in sim depictions of weather areas. I fly a lot on Vatsim so I've got into the (bad) habit of constantly tapping B to reset the altimeter to my true height because default live weather doesn't transition smoothly between cells. I couldn't say for sure that the big pauses are wx related, but the impact on the plane when you move into a new cell is like hitting an object.


i7-10700K; RTX 2070 Super; 16GB; P3Dv4.5HF3 & MSFS2020.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Like 1

Jean-Luc | reality-xp.com
This message from Reality XP is protected by a disclaimer: reality-xp.com/aboutrealityxp/email.html

Let your voice be heard and help us make a difference for you: Vote !
Open up communications with Reality-XP (Microsoft Flight Simulator Forums)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
36 minutes ago, lambourne said:

I too have seen this. Just long enough to think "oh hell, it's CTD time" and then it recovers. Not noticed before the stutterfest prior to the last big update.

I wondered if it's related to weather cells, as in sim depictions of weather areas. I fly a lot on Vatsim so I've got into the (bad) habit of constantly tapping B to reset the altimeter to my true height because default live weather doesn't transition smoothly between cells. I couldn't say for sure that the big pauses are wx related, but the impact on the plane when you move into a new cell is like hitting an object.

Live weather might cause some of this, but I run with live weather off (I like to select my weather) and I still get these issues. 

It could be scenery, server data related, or a bit of anything and everything really - I give up on it out of frustration chasing my tail to alleviate it.  Asobo can analyse it hopefully and get a fix out for it.

PS.  Also, what RXP said!  :smile:

Edited by bobcat999
  • Like 1

I like to fool airline passengers into thinking I have my own swimming pool by painting a large blue rectangle on my patio!

Intel Core I7 8086 @ 5.1 GHz with water cooling, GTX1080Ti, 32 GB RAM @ 3600 MHz, 2 x Samsung 1 TB NVME M.2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
43 minutes ago, RXP said:

@RXP I just read your article.  Very interesting!  Thanks for putting the time in to try to solve this.

I have a repeatable area where I get the pauses (GPU, CPU zero utilisation etc.) east of Salzburg airport.  I will experiment tonight with your suggested adjustments and tell you if it alleviates it of not.

By the way, do you know what is meant by 'manipulators'?  These also drop to zero at the same time as the GPU and CPU.  I am not sure if that is a cause or symptom, as they have never been explained properly (internal Asobo terminology?).

Edited by bobcat999

I like to fool airline passengers into thinking I have my own swimming pool by painting a large blue rectangle on my patio!

Intel Core I7 8086 @ 5.1 GHz with water cooling, GTX1080Ti, 32 GB RAM @ 3600 MHz, 2 x Samsung 1 TB NVME M.2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    50%
    $12,670.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...