Jump to content

Sign in to follow this  
Druce

High CPU usage from nowhere.

Recommended Posts

Posted (edited)

Hello again. A very strange behavior in P3D V5. When I'm on flight level where is no scenery to generate objects, I get very strong usage by prepar. What can be cause this? Because I'm concerned about it, as u can see my GPU just chillin in the corner when CPU working hard (for what?) i7 8700K @4.8 all cores, I mean it's weird

 

 

oUyQ1J0Cssg.jpg (1920×1027)

Edited by Druce

i7 8700K @4.8Ghz/Noctua NH-D15/Asus ROG Maximus XI Hero/G.Skill TridentZ 2x8Gb @4000Mhz/EVGA GTX 1080 Ti FTW3

Share this post


Link to post

I'd look at your LOD radius and autogen settings, as heavy autogen hits the CPU pretty hard.  Both autogen and heavy AI traffic could be issues in a high-density area like Shanghai, especially with the sliders set too high.


Bob Scott | AVSIM Forums Administrator | AVSIM Board of Directors
ATP Gulfstream II-III-IV-V

System: i9-10900K @ 5.2GHz on custom water loop, ASUS Maximus XII Hero, 32GB GSkill 3600MHz CAS15, EVGA RTX3090 XC3 Ultra
Samsung 55" JS8500 4K TV@30Hz,
3x NVME 2x SATA Samsung SSD, EVGA 1KW PSU, 1Gbps internet
SoundBlaster XFi Titanium, TOSLINK to Yamaha RX-V467 HT Rcvr, Polk/Klipsch 6" bookshelf spkrs, Polk 12" subwoofer, 12.9" iPad Pro
PFC yoke/throttle quad/pedals with custom Hall sensors, Coolermaster HAF932 case, Stream Deck XL button box

Share this post


Link to post
Posted (edited)
51 minutes ago, w6kd said:

I'd look at your LOD radius and autogen settings, as heavy autogen hits the CPU pretty hard.  Both autogen and heavy AI traffic could be issues in a high-density area like Shanghai, especially with the sliders set too high.

Here it is:

 

6-fLbhmr79M.jpg (1920×1080)

Edited by Druce

i7 8700K @4.8Ghz/Noctua NH-D15/Asus ROG Maximus XI Hero/G.Skill TridentZ 2x8Gb @4000Mhz/EVGA GTX 1080 Ti FTW3

Share this post


Link to post

I'd start by pulling the autogen/scenery draw distance, autogen vegetation density, and LOD radius all back at least one notch, then see how that goes and adjust from there.


Bob Scott | AVSIM Forums Administrator | AVSIM Board of Directors
ATP Gulfstream II-III-IV-V

System: i9-10900K @ 5.2GHz on custom water loop, ASUS Maximus XII Hero, 32GB GSkill 3600MHz CAS15, EVGA RTX3090 XC3 Ultra
Samsung 55" JS8500 4K TV@30Hz,
3x NVME 2x SATA Samsung SSD, EVGA 1KW PSU, 1Gbps internet
SoundBlaster XFi Titanium, TOSLINK to Yamaha RX-V467 HT Rcvr, Polk/Klipsch 6" bookshelf spkrs, Polk 12" subwoofer, 12.9" iPad Pro
PFC yoke/throttle quad/pedals with custom Hall sensors, Coolermaster HAF932 case, Stream Deck XL button box

Share this post


Link to post
53 minutes ago, w6kd said:

I'd start by pulling the autogen/scenery draw distance, autogen vegetation density, and LOD radius all back at least one notch, then see how that goes and adjust from there.

Doesn't help. I think something wrong with some programs and their settings like Active Sky settings...


i7 8700K @4.8Ghz/Noctua NH-D15/Asus ROG Maximus XI Hero/G.Skill TridentZ 2x8Gb @4000Mhz/EVGA GTX 1080 Ti FTW3

Share this post


Link to post

I have no problem with AS. Have you tried disabling AS to see if that is the case?


Gigabyte Z97X-UD5H-BK, Blk Ed MB; Intel I7-4790K CPU (@4.5 Ghz); Deepcool 240 AIO Cooler; 16 Gb G.Skill RAM (F3-2400); Win10 Pro (P3D V5.2); 2 Samsung 1Tb SSDs;Toshiba 3Tb hard drive; Gigabyte Aorus Extreme 1080ti 11Gb VRAM; Toshiba 43" LED TV @ 4k; Honeycomb Bravo.

 

Share this post


Link to post

Start task manager to run with P3Dv5 then check what is running with P3D.


i9 10900K\ASUS 490 APEX \ MSI RTX 2080Ti GAMINGX TRIO \ 2 X M.2  Samsung 970 EVO Plus  \ 2 X 1TB Samsung 850 EVO \ 2TB BarraCuba SATA\ 32GB G.SKILL Z 3600MHZ \ Windows 10 Home\ ASUS 28" 4K monitor\ 4TB Portable Drive\P3DV5.1

Raymond Fry.

PMDG_Banner_747_Enthusiast.jpg

Share this post


Link to post

Hi,

 

i had exactly the same problem after the installation of the nvidia driver. I had to restore  default settings in ncp and then set again my settings. 
after that, my Cpu usage is back at a normal level ( i agree weird relation between cpu and gpu )

Best regards

Alexandre  

Share this post


Link to post
5 hours ago, alexcotti said:

Hi,

 

i had exactly the same problem after the installation of the nvidia driver. I had to restore  default settings in ncp and then set again my settings. 
after that, my Cpu usage is back at a normal level ( i agree weird relation between cpu and gpu )

Best regards

Alexandre  

Hi. I'll try, but I have no edit NCP settings since install P3D


i7 8700K @4.8Ghz/Noctua NH-D15/Asus ROG Maximus XI Hero/G.Skill TridentZ 2x8Gb @4000Mhz/EVGA GTX 1080 Ti FTW3

Share this post


Link to post
5 hours ago, alexcotti said:

Hi,

 

i had exactly the same problem after the installation of the nvidia driver. I had to restore  default settings in ncp and then set again my settings. 
after that, my Cpu usage is back at a normal level ( i agree weird relation between cpu and gpu )

Best regards

Alexandre  

What are your NCP settings?


Gigabyte Z97X-UD5H-BK, Blk Ed MB; Intel I7-4790K CPU (@4.5 Ghz); Deepcool 240 AIO Cooler; 16 Gb G.Skill RAM (F3-2400); Win10 Pro (P3D V5.2); 2 Samsung 1Tb SSDs;Toshiba 3Tb hard drive; Gigabyte Aorus Extreme 1080ti 11Gb VRAM; Toshiba 43" LED TV @ 4k; Honeycomb Bravo.

 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    49%
    $12,400.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...