Jump to content
Sesquashtoo

nVidia 471.96 and DXGI_DEVICE_HUNG resolved

Recommended Posts

Hi guys,

I've made the above registry modifications but somehow I am still getting dxgi device hung crashes? Any idea how this is possible? 

Thanks for all your hard work

Share this post


Link to post
11 hours ago, BunnyHairedKid said:

Hi guys,

I've made the above registry modifications but somehow I am still getting dxgi device hung crashes? Any idea how this is possible? 

Thanks for all your hard work

Under what circumstances? P3D v5.2 HF1? What aircraft?


Ray (Cheshire, England).
System: P3D v5.2 & v3.4, Intel i7-8086K o/c to 5.2Ghz, Nvidia GTX 1080 Ti 11Gb, Samsung 970 EVO M.2 SSD, 1Tb Samsung 860 EVO SSD, Asus Prime Z370-A mobo, 32Gb G.Skill DDR4 3000Mhz RAM, Win 10 Pro 64-bit, BenQ PD3200U 32” monitor, Fulcrum One yoke.
Cheadle Hulme Weather

Share this post


Link to post
14 hours ago, Ray Proudfoot said:

Under what circumstances? P3D v5.2 HF1? What aircraft?

 Yes P3D v5.2HF1 with 1080Ti. It happened on approach to FSDT KCLT in the FSL A321 and then just happened again departing FSDT KDFW in the AS CRJ7. I have just rolled back to your driver version of 471.96 using DDU and cleared all shaders as well. I am pretty stumped now 😕

Share this post


Link to post
8 hours ago, BunnyHairedKid said:

I have just rolled back to your driver version of 471.96 using DDU and cleared all shaders as well. I am pretty stumped now 😕

So those crashes were with different drivers? Have you had one with 471.96?


Ray (Cheshire, England).
System: P3D v5.2 & v3.4, Intel i7-8086K o/c to 5.2Ghz, Nvidia GTX 1080 Ti 11Gb, Samsung 970 EVO M.2 SSD, 1Tb Samsung 860 EVO SSD, Asus Prime Z370-A mobo, 32Gb G.Skill DDR4 3000Mhz RAM, Win 10 Pro 64-bit, BenQ PD3200U 32” monitor, Fulcrum One yoke.
Cheadle Hulme Weather

Share this post


Link to post
On 11/9/2021 at 1:45 AM, Ray Proudfoot said:

So those crashes were with different drivers? Have you had one with 471.96?

Sorry for the confusion. Those crashes were on 471.96.

Share this post


Link to post
1 hour ago, BunnyHairedKid said:

Sorry for the confusion. Those crashes were on 471.96.

In that case there’s nothing more I can suggest, sorry.

No one else is reporting back if these settings have prevented the problem.


Ray (Cheshire, England).
System: P3D v5.2 & v3.4, Intel i7-8086K o/c to 5.2Ghz, Nvidia GTX 1080 Ti 11Gb, Samsung 970 EVO M.2 SSD, 1Tb Samsung 860 EVO SSD, Asus Prime Z370-A mobo, 32Gb G.Skill DDR4 3000Mhz RAM, Win 10 Pro 64-bit, BenQ PD3200U 32” monitor, Fulcrum One yoke.
Cheadle Hulme Weather

Share this post


Link to post
6 hours ago, Ray Proudfoot said:

In that case there’s nothing more I can suggest, sorry.

No one else is reporting back if these settings have prevented the problem.

I've dug a little more into what these registry edits do and from what I understand it changes the delay time from the gpu to respond from like 2 to 8 seconds. So if the gpu is still at max vram for more than 8 seconds then I believe it will still throw the device hung error. I will try to lower some settings to lower vram and see if this fixes it altogether. 

Thanks for all your help! 

Share this post


Link to post

@BunnyHairedKid, one thing I forgot is a setting in Nvidia CP. There’s an option for the graphics card under a P3D profile assuming you have one.

Prefer Maximum Performance might resolve your problem rather than the default setting. I can’t give you precise instructions but change that and see if it helps.

Regarding the setting of 60 in the Registry I’d be guessing in thinking it relates to the number of seconds delay.


Ray (Cheshire, England).
System: P3D v5.2 & v3.4, Intel i7-8086K o/c to 5.2Ghz, Nvidia GTX 1080 Ti 11Gb, Samsung 970 EVO M.2 SSD, 1Tb Samsung 860 EVO SSD, Asus Prime Z370-A mobo, 32Gb G.Skill DDR4 3000Mhz RAM, Win 10 Pro 64-bit, BenQ PD3200U 32” monitor, Fulcrum One yoke.
Cheadle Hulme Weather

Share this post


Link to post
On 11/4/2021 at 7:52 AM, Ray Proudfoot said:

I've hardly bothered with the DX shader cache since adding those entries in the Registry. Not one DXGI problem.

Sorry If I'm asking to repeat yourself, but which registry entries did you make?


Bill McIntyre

Asus Rampage V Extreme, Intel Core I7 6950X (10 core)@ 4.5, 32GB's Crucial Ballistics DDR4 MEM, 1 Crucial M.2 1TB SSD, 3 Crucial-2TB SSD, Corsair H115i CPU liquid cooler, NVIDIA RTX 2080TI Founders Edition, LG 34" Curved Monitor, 2 Dell 27" Monitors, Sound Blaster Audigy X, 1Kw PC Power & Cooling Power Supply, Corsair Obsidian Full tower Case.  FSX-SE, Microsoft Flight Simulator 2020, PD3 v5.2, WIN10 Pro x64                                                                                                                                             

Share this post


Link to post
15 minutes ago, Bigmack said:

Sorry If I'm asking to repeat yourself, but which registry entries did you make?

The ones in the locked topic above.


Ray (Cheshire, England).
System: P3D v5.2 & v3.4, Intel i7-8086K o/c to 5.2Ghz, Nvidia GTX 1080 Ti 11Gb, Samsung 970 EVO M.2 SSD, 1Tb Samsung 860 EVO SSD, Asus Prime Z370-A mobo, 32Gb G.Skill DDR4 3000Mhz RAM, Win 10 Pro 64-bit, BenQ PD3200U 32” monitor, Fulcrum One yoke.
Cheadle Hulme Weather

Share this post


Link to post

I got the error once again in the PMDG 77W from ZSPD to RKSI over water at about 6gb VRAM out of 11gb card.

Strange issue this is.

Michael Moe 


Michael Moe

 

fs2crew_747_banner1.png

Banner_FS2Crew_Emergency.png

Share this post


Link to post
1 hour ago, Michael Moe said:

I got the error once again in the PMDG 77W from ZSPD to RKSI over water at about 6gb VRAM out of 11gb card.

Strange issue this is.

Michael Moe 

It is exasperating. I have no idea what triggers it. I’ve had none since editing the Registry but I do get the sim freezing for a few seconds with a buzzing from the speakers. It then stops and the rest of the flight is fine.

I suspect this is due to the DXGI issue manifesting itself in a different way but at least the flight continues without issue.

If you have MSFS with DX12 enabled does it happen in that? If not it looks like a P3D problem but you try getting a response out of LM.


Ray (Cheshire, England).
System: P3D v5.2 & v3.4, Intel i7-8086K o/c to 5.2Ghz, Nvidia GTX 1080 Ti 11Gb, Samsung 970 EVO M.2 SSD, 1Tb Samsung 860 EVO SSD, Asus Prime Z370-A mobo, 32Gb G.Skill DDR4 3000Mhz RAM, Win 10 Pro 64-bit, BenQ PD3200U 32” monitor, Fulcrum One yoke.
Cheadle Hulme Weather

Share this post


Link to post

I just got one, the first one after making Ray's changes. Flying P3D's latest version, Aerosoft A320, Radar Contact, Active Sky. 😞 Received the message when trying to un-pause the sim.

 

Edited by David Vega
Adding more info.

dv

Win 10 Pro || i7-8700K ||  32GB || ASUS Z370-P MB || NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti 11Gb || 2 960 PRO 1TB, 840 EVO

My Files in the AVSIM Library

Share this post


Link to post
9 minutes ago, David Vega said:

Received the message when trying to un-pause the sim.

I had that happen to me but before I made the Registry changes. But despite pausing the sim a couple of times since it’s been okay.

Keep your eye on the MSFS forum especially where DX12 is in use. If that sim doesn’t get them then it points the finger at LM.

Sadly they don’t respond to any of these posts so we’re at their mercy.


Ray (Cheshire, England).
System: P3D v5.2 & v3.4, Intel i7-8086K o/c to 5.2Ghz, Nvidia GTX 1080 Ti 11Gb, Samsung 970 EVO M.2 SSD, 1Tb Samsung 860 EVO SSD, Asus Prime Z370-A mobo, 32Gb G.Skill DDR4 3000Mhz RAM, Win 10 Pro 64-bit, BenQ PD3200U 32” monitor, Fulcrum One yoke.
Cheadle Hulme Weather

Share this post


Link to post
35 minutes ago, Ray Proudfoot said:

If that sim doesn’t get them then it points the finger at LM.

Or NVidia. Don't forget that most of the optimization that the drivers bring to applications is running their own GPU code instead of the original software's.

Cheers!


Luke Kolin

I make simFDR, the most advanced flight data recorder for FSX, Prepar3D and X-Plane.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    53%
    $13,405.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...