Jump to content
Sign in to follow this  
pilotter

good fps but panning is awfull

Recommended Posts

26 minutes ago, pstrub said:

Are you using the default airports for KLAS or EKCH? Can you give a gate and heading where this happens? It's always easier to get others to reproduce the issue when you give simple and clear instructions 😉 

For me it happens at EDLP Gate 2, panning to the left side of the cockpit, about 9 o'clock.

Would be interesting to see whether it's only AMD cards that are affected by this, I have a 6700XT.

will install Paderborn and check the same.


 Rig Specs; CPU AMD Ryzen 5900X, GPU AMD RX6900XT,  Memory 8 Pack Ripped Edition  32GB 4x8 3600 CL14, WD-SN850 Black 500 GB, WD-SN850 Black  2TB, Asus MoBo X570 Dark Hero, Be Quit Straight power 1200 Watt platinum. 18 Noctua fans , Aquacomputer Octo tempsensores, yes I am a PC freak.

watercooled 2 x360 rads noctua's push pull EKWB blocks for GPU and CPU 

Screen LG 34GN850-B       50 FPS still stutters......

                                                         

Share this post


Link to post
Share on other sites

I use the settings: pre-cash=Ultra, Terrain=300 and vsync=30 and I completely lack stuttering, but my GPU is RTX2060 and not AMD.

  • Like 1

Nick Bebyakin   / Handmade cameraset for Ezca 2/3 - Ezdok v2  and Ezdok v3
EZdok Software    http://www.ezdok-camera.com/

i5-9500F@4.4GHz / 20Gb / RTX 2060-OC-6Gb / Win10x64 / MSFS2020

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, pilotter said:

will install Paderborn and check the same.

Gate 2 parking no problem in the CRJ , pre cache on high and ultra

Edited by pilotter

 Rig Specs; CPU AMD Ryzen 5900X, GPU AMD RX6900XT,  Memory 8 Pack Ripped Edition  32GB 4x8 3600 CL14, WD-SN850 Black 500 GB, WD-SN850 Black  2TB, Asus MoBo X570 Dark Hero, Be Quit Straight power 1200 Watt platinum. 18 Noctua fans , Aquacomputer Octo tempsensores, yes I am a PC freak.

watercooled 2 x360 rads noctua's push pull EKWB blocks for GPU and CPU 

Screen LG 34GN850-B       50 FPS still stutters......

                                                         

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Nickbe said:

I use the settings: pre-cash=Ultra, Terrain=300 and vsync=30 and I completely lack stuttering, but my GPU is RTX2060 and not AMD.

thanks Nick, 6900 here, but I hope it's not the difference in brands......


 Rig Specs; CPU AMD Ryzen 5900X, GPU AMD RX6900XT,  Memory 8 Pack Ripped Edition  32GB 4x8 3600 CL14, WD-SN850 Black 500 GB, WD-SN850 Black  2TB, Asus MoBo X570 Dark Hero, Be Quit Straight power 1200 Watt platinum. 18 Noctua fans , Aquacomputer Octo tempsensores, yes I am a PC freak.

watercooled 2 x360 rads noctua's push pull EKWB blocks for GPU and CPU 

Screen LG 34GN850-B       50 FPS still stutters......

                                                         

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, pilotter said:

Gate 2 parking no problem in the CRJ , pre cache on high and ultra

Ok, thanks for checking! As I said, it has become a lot less (and quite bearable) with SU6, but on my system I can still notice it, with settings mostly on Ultra. 


My simming system: AMD Ryzen 5800X3D, 32GB RAM, Radeon RX 6700XT 12GB, LG 38" 3840x1600

Share this post


Link to post
Share on other sites

must be also the amount of scenery loading etc. EDLP compared to EKCH and KLAS is big difference. WIl install EGCC


 Rig Specs; CPU AMD Ryzen 5900X, GPU AMD RX6900XT,  Memory 8 Pack Ripped Edition  32GB 4x8 3600 CL14, WD-SN850 Black 500 GB, WD-SN850 Black  2TB, Asus MoBo X570 Dark Hero, Be Quit Straight power 1200 Watt platinum. 18 Noctua fans , Aquacomputer Octo tempsensores, yes I am a PC freak.

watercooled 2 x360 rads noctua's push pull EKWB blocks for GPU and CPU 

Screen LG 34GN850-B       50 FPS still stutters......

                                                         

Share this post


Link to post
Share on other sites

so far I have problems at EKHC, KLAS, KSRQ,EGCC 

 

and not at EDLP, LGMK, EGBB

 

but I think this might has to do with view direction ( cities) and amount of clutter

 

 

Edited by pilotter

 Rig Specs; CPU AMD Ryzen 5900X, GPU AMD RX6900XT,  Memory 8 Pack Ripped Edition  32GB 4x8 3600 CL14, WD-SN850 Black 500 GB, WD-SN850 Black  2TB, Asus MoBo X570 Dark Hero, Be Quit Straight power 1200 Watt platinum. 18 Noctua fans , Aquacomputer Octo tempsensores, yes I am a PC freak.

watercooled 2 x360 rads noctua's push pull EKWB blocks for GPU and CPU 

Screen LG 34GN850-B       50 FPS still stutters......

                                                         

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, pilotter said:

so far I have problems at EKHC, KLAS, KSRQ,EGCC 

 

and not at EDLP, LGMK, EGBB

 

but I think this might has to do with view direction ( cities) and amount of clutter

 

 

Is this happening with the default scenery? I'm going to try it tonight.

 


My simming system: AMD Ryzen 5800X3D, 32GB RAM, Radeon RX 6700XT 12GB, LG 38" 3840x1600

Share this post


Link to post
Share on other sites

no all payware , just tried Aspen KASE ( premium deluxe ) at gate 7 I have this 1 stutter when I turn me look to the left side almost 9 a 10 O clock

Edited by pilotter

 Rig Specs; CPU AMD Ryzen 5900X, GPU AMD RX6900XT,  Memory 8 Pack Ripped Edition  32GB 4x8 3600 CL14, WD-SN850 Black 500 GB, WD-SN850 Black  2TB, Asus MoBo X570 Dark Hero, Be Quit Straight power 1200 Watt platinum. 18 Noctua fans , Aquacomputer Octo tempsensores, yes I am a PC freak.

watercooled 2 x360 rads noctua's push pull EKWB blocks for GPU and CPU 

Screen LG 34GN850-B       50 FPS still stutters......

                                                         

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesting!  I've also experienced slight stutter while panning/turning rapidly since SU5 and am wondering if it's just an issue with AMD graphics cards.  I'm running a RX6900XT, 5900X, 64GB setup (very similar to pilotter's).

Here are some of the characteristics that I've noticed:

  • When panning/turning a 360 degree circle, there is a pronounced long frame (maybe a quarter second or so) at one particular point.  All other things being equal, the stutter always occurs at the same point which is always opposite of the position of the sun... but about 20-30 degrees offset from the direct reciprocal (i.e. not directly opposite).  I also occasionally notice a shorter stutter on the other side of the reciprocal.  This can be confirmed by changing the time of day/sun position and noting that the stutter point has moved.  I suspect that it may have something to do with rendering shadows or reflections (which probably aren't cached); but that's just a theory.
  • The issue only occurs on the ground.  Once above about 50' AGL, the problem goes away.
  • Changing the pre-cache to LOW pretty much resolves the problem for me.  I no longer experience the stuttering and my system is apparently fast enough to avoid most of the culling/pop-ins/re-draws that I've seen so many others complain about.

I'm curious what others are experiencing... it took a while to convince myself to go against the grain and keep my pre-cache at the lowest setting; but it really does seem to be effective on my machine.

Edited by MadDog
  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

I do get this certain places as well. 

When you load up, it's very stuttery for a few seconds, but that goes away. It's just the Pre-Caching. But even after that, looking in certain directions will cause a stutter. Some airports are way worse than others. I've asked about this issue on the Orbx forums, and other users there confirmed that this was mostly the case in airports that were not LOD optimized for SU5 and beyond. 

 

  • Like 1

R9 5900X | RTX 3090 | 64 GB 3600 | 3440x1440 G-Sync | Logitech Pro Throttles Rudder Yoke Panels | Thrustmaster T.16000M FCS | TrackIR 5 | Oculus Rift S
Experience with Flight Simulator since early 1990s

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, MadDog said:

Interesting!  I've also experienced slight stutter while panning/turning rapidly since SU5 and am wondering if it's just an issue with AMD graphics cards.  I'm running a RX6900XT, 5900X, 64GB setup (very similar to pilotter's).

Here are some of the characteristics that I've noticed:

  • When panning/turning a 360 degree circle, there is a pronounced long frame (maybe a quarter second or so) at one particular point.  All other things being equal, the stutter always occurs at the same point which is always opposite of the position of the sun... but about 20-30 degrees offset from the direct reciprocal (i.e. not directly opposite).  I also occasionally notice a shorter stutter on the other side of the reciprocal.  This can be confirmed by changing the time of day/sun position and noting that the stutter point has moved.  I suspect that it may have something to do with rendering shadows or reflections (which probably aren't cached); but that's just a theory.
  • The issue only occurs on the ground.  Once above about 50' AGL, the problem goes away.
  • Changing the pre-cache to LOW pretty much resolves the problem for me.  I no longer experience the stuttering and my system is apparently fast enough to avoid most of the culling/pop-ins/re-draws that I've seen so many others complain about.

I'm curious what others are experiencing... it took a while to convince myself to go against the grain and keep my pre-cache at the lowest setting; but it really does seem to be effective on my machine.

Wow, that is an astute observation. I will try to reproduce the sun angle / shadow stutter on Nvidia when I get the chance. 

I do get stutters as well, but only at certain airports. The stutter goes away when I take off, like you mention.

  • Like 1

R9 5900X | RTX 3090 | 64 GB 3600 | 3440x1440 G-Sync | Logitech Pro Throttles Rudder Yoke Panels | Thrustmaster T.16000M FCS | TrackIR 5 | Oculus Rift S
Experience with Flight Simulator since early 1990s

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will try this at KASE Aspen, but I think we have the same "problem ".


 Rig Specs; CPU AMD Ryzen 5900X, GPU AMD RX6900XT,  Memory 8 Pack Ripped Edition  32GB 4x8 3600 CL14, WD-SN850 Black 500 GB, WD-SN850 Black  2TB, Asus MoBo X570 Dark Hero, Be Quit Straight power 1200 Watt platinum. 18 Noctua fans , Aquacomputer Octo tempsensores, yes I am a PC freak.

watercooled 2 x360 rads noctua's push pull EKWB blocks for GPU and CPU 

Screen LG 34GN850-B       50 FPS still stutters......

                                                         

Share this post


Link to post
Share on other sites

Changing terrain precaching from ultra down to high seems to have fixed it for me.  Your mileage may vary.

If you are still having problems, try medium ir even low.


Ryzen 5600X, AM4, 6 Core 12 thread - Nvidia 3070 founders edition - 32 Gig RAM - Windows 10 64 bit MSFS 2020 Premium Deluxe Edition Resolution 1920 x 1080

Share this post


Link to post
Share on other sites

yes I can also resolve it by playing with pre caching and terrain level slider, but it does not make sense that it's only AMD?

Edited by pilotter

 Rig Specs; CPU AMD Ryzen 5900X, GPU AMD RX6900XT,  Memory 8 Pack Ripped Edition  32GB 4x8 3600 CL14, WD-SN850 Black 500 GB, WD-SN850 Black  2TB, Asus MoBo X570 Dark Hero, Be Quit Straight power 1200 Watt platinum. 18 Noctua fans , Aquacomputer Octo tempsensores, yes I am a PC freak.

watercooled 2 x360 rads noctua's push pull EKWB blocks for GPU and CPU 

Screen LG 34GN850-B       50 FPS still stutters......

                                                         

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
×
×
  • Create New...