Jump to content
Sign in to follow this  
fppilot

Issues with recent nVidia game drivers, and fix

Recommended Posts

Highly doubt its the plane itself. I've been plagued with CTD's for weeks now. Regardless of plane etc

 


Hero X--8086k@5.1ghz--32GBddr4--2080ti--Acer GSync 4k Monitor + 1080p Monitor--Honeycomb Alpha/Bravo+Saitek Pedals--Thrustmaster T16000+Throttle. P2ATC, AIG/FSLTL, GSX, 600gb of scenery, PMS/TDI 750, Auto FPS, FG Mod, FSrealistic, FScrewRAAS,RexTextures/Seasons,Navigraph etc

A2A Comanche---Bae146, F28, Arrow(s), BS Dukes, Bonanza & BS King Air---FSR500--COWS DA42---Fx HJet+VisionJet---FSW 414 +LearJet---FSS E175+P2006T+Analog Version---Fenix 320-------PMDG DC-6+737+9---C22J---Milviz C310+Porter---SWS PC-12, Kodiak, Zenith+RV14---Big Radialsl Goose---IFE MB339+F-35---NextGen EMB----Carenado Seneca + PC12---AS CRJ Series----Asobo ATR---

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, bcuomo said:

With the A2A Comanche I've had 4 CTDs out of 6 flights.  I'm on the latest driver.  Haven't been able to test other aircraft, but I've never had that many CTDs so close together. Don't know if it's driver, Sim or plane related.  

If it was plane related there would be lots of people here reporting CTD's. Did you try with all other mods disabled?

If disabling other mods doesn't fix it you could also try another driver. Latest driver is also known to cause CTD's to some folks, I would suggest you to try with 531.29.


Alvega

CPU: AMD 7800X3D | COOLER: Cooler Master MasterLiquid 240L Core ARGB | GPU: RTX 4070 TI Super 16GB OC | Mobo: ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI |
RAM: 32 GB Corsair Vengeance RGB DDR5 6000MHz PC5-48000 2x16GB CL36 | SSDs: WD Black SN770 2TB NVMe SSD (WIN11), WD Black SN850X SSD 2 TB M.2 2280 PCIe Gen4 NVMe (MSFS), Crucial MX500 2TB (Other stuff) | CASE: Forgeon Arcanite ARGB Mesh Tower ATX White | Power Supply: Forgeon Bolt PSU 850W 80+ Gold Full Modular White 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I experinced a few CTD with DX12 after installing the latest drivers, and so I switched back to DX11 and sofar no more CTD.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Alvega said:

If it was plane related there would be lots of people here reporting CTD's. Did you try with all other mods disabled?

If disabling other mods doesn't fix it you could also try another driver. Latest driver is also known to cause CTD's to some folks, I would suggest you to try with 531.29.

I also doubt it's the plane, it's just never happened so frequently.  I'm currently using DX 11 and the only add-ons I have in the community folder are aircraft.  I did have one airport mod but removed it... Made no difference. 

I am using GeForce Experience to update drivers.  Is there a way I can roll back to 531.29 using that?  I haven't manually installed or un-installed drivers in years and so I'm not as knowledgeable as I once was, lol. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I refuse to update drivers if things are working w no CTD. still on 517.40 w 3080


7900x3d , 64gb 6200mhz 30CL Ram, RTX 3080

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a CTD with the Comanche yesterday on my third flight with it.  Had been in the air for 40 minutes or so.  I had already rolled back my Nvidia driver to 531.29, so it's not just an issue with the newer drivers. 

I wouldn't be surprised if accusim 2.0 isn't playing nice with certain things, it being new and all.

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, jhelix70 said:

I had a CTD with the Comanche yesterday on my third flight with it.  Had been in the air for 40 minutes or so.  I had already rolled back my Nvidia driver to 531.29, so it's not just an issue with the newer drivers. 

I wouldn't be surprised if accusim 2.0 isn't playing nice with certain things, it being new and all.

That is possible. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I ran into the large performance drop with the 536.40 driver, one of the things I pulled for testing were the Navigraph chart add-ons (split screen & avionics-g3000-g5000).  I had already discovered that the split-screen mod absolutely tanked my performance with my older system, so I removed it earlier.  When I tested the chart embed in the g3000 I lost an additional 3-5 fps with the new driver so I yanked it also.

Today, having successfully rolled back to the 531.29 driver and getting good results, I put the charts mod back in for the g3000.  This time I only lost about 1 fps so I'll probably keep it in.


Randall Rocke

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is by now an old story, but for some of us, SU12 introduced the infamous "graphics error" CTD, and nothing has cured it, including changing drivers. For me, and others, it happens even with the 531.29 driver, despite the fact that it seems to fix the issue for some people. I long ago came to the conclusion that it is an Asobo problem that will only be fixed by them, hopefully with SU12.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
×
×
  • Create New...