Sign in to follow this  
Guest jnc

some FSDS help please

Recommended Posts

Some help please. I have completed my model and am trying to get it to work in FS9.I have used FSDS V2, the model was built with the datum on the aircraft centerline (lateral), 1/4 wing cord (long), and through the line Prop center to tail.It is a tricycle, low wing type so I have used the Mooney as a start point for the dynamics. I have included all reference points in the modelWheels and scrape points.The problem is I cannot get it to work in FS. the model just sits on the runway banging it's tail up and down on the surface.I am sure I have missed the point somewhere and would welcome some help.ThanksJohn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

If you switch to slew mode, how does your aircraft act? Does it jump way up off the ground? If so this would indicate something wrong with your gear contact points and gear height. Your aircraft should just barely move up when you switch to slew. Also double check your scrape points and be sure none are lower than the gear points. Try raising them to Zero and working them down till the problem returns then back up.Lou

Share this post


Link to post
Share on other sites

LouThanks for the reply.Yes when I slew the model leaps off the ground.I will check as you say then post an update.John

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi LouRight I made sure the scrape points were all ablove the wheels. I set them to zero as advised. The model still bangs it's tail on the runway in a fast rocking movement. When I slew it sits still on the runway.John

Share this post


Link to post
Share on other sites

John,Could you please copy and paste your contacts section and post it in the forum?Lou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you make reference parts in your FSDS2 model - gear.center, gear.right, scrape.front, etc.? before you exported?Felix/FFDSPegasus Aviation Design

Share this post


Link to post
Share on other sites

FelixYes the gear reference parts were added and the scrape points.John

Share this post


Link to post
Share on other sites

gear.right 1.273000 4.441000 -4.669000gear.left 1.273000 -4.474000 -4.669000gear.center 7.216000 -0.033000 -4.996000scrape.side 1.771000 15.200000 -1.143000scrape.side.1 1.886000 -15.143000 -1.200000scrape.front 9.314000 -0.171000 -1.600000scrape.rear -13.029000 0.286000 0.171000

Share this post


Link to post
Share on other sites

the above was the FSDS logThe Below is from the cfg fileand from the cfgcontact_points]point.0=1, 7.22, -0.03, -5.00, 1181.1, 0, 0.523, 33.66, 0.296, 2.5, 0.794, 3.5, 3.5, 0, 165.0, 165.0point.1=1, 1.27, -4.47, -4.67, 1574.8, 1, 0.523, 0.00, 0.286, 2.5, 0.808, 4.7, 4.7, 2, 165.0, 165.0point.2=1, 1.27, 4.44, -4.67, 1574.8, 2, 0.523, 0.00, 0.286, 2.5, 0.808, 5.2, 5.2, 3, 165.0, 165.0point.3 = 2, 1.771, 15.200, -1.143, 1800, 0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0point.4 = 2, 1.886, -15.143, -1.200, 1800, 0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0point.5 = 2, 9.314, -0.171, -1.600, 1800, 0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0point.6 = 2, -13.029, 0.286, 0.171, 1800, 0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0.0, 0

Share this post


Link to post
Share on other sites

LouThank you for the help. I have been through the model and checked all the parts and their axis. I also amended the cfg to better position the reference datum and the static pitch angle.This seems to have cured the problem.Many thanks for all the input

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this