Sign in to follow this  
arno

how do i get certain areas of a textures not to show?

Recommended Posts

Hi,Yesterday i reinstalled some of my old UK2000 scenery and patched it.Wasn't all that impressed with the ground textures so decided to improve them.Turned them from 256 colors into 16 bit(555) enlarged them and retouched.It looks quite good now, thing is...the 'edges' also show.Say there's a 512 x 512 onlt left side is used, right side is black and would normally be masked by the default FS2002 terrain...but that doesn't work for the new textures...so those areas also show.I could fill those areas up with grass textures but then it won't blend in to the default FS2002 nicely, all square and such.Anyone any clue on how to solve this or would that mean messing with the bgl files?Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

The black area will not become transparant by default. Seems while editing the image you destroyed the alpha channel. So you will have to make a new one and that will give you back the transparancy.Arno


Member Netherlands 2000 Scenery Team[a href=http://home.wanadoo.nl/arno.gerretsen]http://home.wanadoo.nl/arno.gerretsen/banner.jpg[/a]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,Thanks for the reply but that's just the thing.I am using an alpha channel..the apha channel properties in the 'imagetool' utility show 'alpha' first and after conversion to 16bit it says 'colorkey'.In the alpha channel the mask color is black and only covers the area that needs the default FS2002 terrain to show 'through'..the rest of the alpha channel is white, kinda baffled here.Cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,Just had a thought.When i try to open the original files that have 'masks' in imagetool i get a "can't open file - corrupted image dimensions" error.Since this UK2000 stuff used to be for FS2000(although patched for 2002)is it possible they have used a different way of incorperating their terrain bitmaps?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well,the orginal ones with masks(if they have masks)won't open in imagetool.Anyways, i'm really scratching my head here.The field has two levels of textures, one for low alt and one for high alt.I apply the mask to both pics for that area...and gave each level it's own coloured dot so i know which texture i'm looking at.Start it up, hover above the areaAt low level, with the first level texture, there's still no FS2002 terrain in the masked area.At a 1000 meters orso the second level texture kicks in and still missing the FS2002 terrain blend in in the masked area of level 2 texture. Then all of a sudden at 3000 meters the FS2002 terrain pops in the masked area and it all blends nicely together...and at that point it is still the same second level texture cause the colored dot is still showing.Really don't get it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this