Sign in to follow this  
Guest Ray51

TCAS

Recommended Posts

how do I turn on the TCAS. The manual doesn't even mention it.

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

There is a special TCAS manual included. Just open radio panel and turn the TA or TA/RA mode on and there you go. Be sure you are in the MAP mode with EFIS.

Share this post


Link to post

where do I find the TCAS manual. I did not see one included with the PMDG manual in the PMDG folder

Share this post


Link to post

Chapter 09 Automated flight and TCAS. Should be in your PMDG737TNGAircraft Operating Manuals 737-800-900 folder.Hope it helps,

Share this post


Link to post

I just did a flight from KORD to KDEN and the tcas is not working as far as I can see.The switch would not move to test as the manual says and I never saw any traffic which was very heavy in DEN or heard any warnings.I was in map mode with EFIS working.Any Ideas on whats wrong?I was flying online with Vatsim. JeffG

Share this post


Link to post

You have to press the TFC-Button which is located on the knob where you switch the nd-range

Share this post


Link to post

In my aircraft I seem to have to have the ECIS on expanded mode also

Share this post


Link to post

I had the tfc pushed and was in expanded mode still does not work. JeffG

Share this post


Link to post

Radio panel: transponder to TA/RA.EFIS control panel: TFC button pressed.EFIS control panel: map mode, range 10-80nm or so.You should see a blue TA ONLY along the left middle of the map. Once you climb above about 1000' AGL, it should switch to TFC.Lee Hetherington (KBED)

Share this post


Link to post

Slow down there Jeff! Just like the REAL TCAS you cannot TEST while AIRBORN! I really suggest you locate your manual so you won't get frustrated. Lee explained the basic usage in his post.[h4]Best Wishes,Randy J. Smithhttp://www.precisionmanuals.com/images/forum/betaimg.jpgAMD 64 3200+ | ASUS KV8 DELUXE | GFORCE 5700 ULTRA @535/1000 | WD SATA 80 GIG | 512 DDR 400 |

Share this post


Link to post

Hey Randy, i got the plane as early as i could lay hands on my dad's visa ;)must say i'm amazed by the code smoothness improvementeverything works 'smooth'.did not that the armed spoilers didn't deploy upon landing(manually) and this on a short field... made me sweat to see the thresshold come closer :sbut the flight after that one the spoilers did deploy correctly.so i'm guessing i mistakenly put the spoilers into DOWN detent for some reason... the TCAS works fine, on my first offline test, i was landing 06 at EHAM, just behind a departure of a heavy(got a little wake, not much though) and it's nice to be on finals having a TCAS diamond(filled) pop up on the ND :)as for the online flight, did't see any traffic yet: solution = go fly in a more densely populated area ;)Must say this was worth the wait fellows.One note though, i'm not able to locate the TCAS manual either, though i allready know the operation(due to using Lee's TCAS earlier on) i still need to get acquainted(spelling?) with the concept of RA :)Another thing is i cannot seem to find references to the operation of the ACARS, and it's purpose in the entire event? Care to shed some info on that?ThanksCheers

Share this post


Link to post

Hey Lenny ;-) Make SURE your throttles are AT idle on TD! ANY movement will not deploy them. There is no ACARS on this bird (yes one can look at the pages but that is it) look for a announcement later on about ACARS. The TCAS manual is in chapter 5 I think? I have not looked myself..[h4]Best Wishes,Randy J. Smithhttp://www.precisionmanuals.com/images/forum/betaimg.jpgAMD 64 3200+ | ASUS KV8 DELUXE | GFORCE 5700 ULTRA @535/1000 | WD SATA 80 GIG | 512 DDR 400 |

Share this post


Link to post

Randy, I was testing the tcas on the ground and the switch will not go all the way to the left for the test position.BTW is your tutorial still valid with the 800900 series? JeffG

Share this post


Link to post

Ah I never wrote one Jeff maybe you are thinking of our man Fred? How is the test working now? It takes a few seconds before it starts...[h4]Best Wishes,Randy J. Smithhttp://www.precisionmanuals.com/images/forum/betaimg.jpgAMD 64 3200+ | ASUS KV8 DELUXE | GFORCE 5700 ULTRA @535/1000 | WD SATA 80 GIG | 512 DDR 400 |

Share this post


Link to post

for the test, look at your ND, you'll see some symbols appearing, and a few seconds later you'll hear: 'TCAS test completed' or something like that... (my experience n e way)Randy,yes that must have been it, stupid of me to forget such basic things, but i think it was related to the turbulence created by a 'heavy' cumulus over the rwy at 2k ft..., i had suddenly lost a serious amount of airspeed, so i added throttle a bit and forgot to idle again on TDman this is a nice bird!!!Cheers

Share this post


Link to post

Randy, I got the test switch to work but I flew from LAX to SFO and had the tfc on and I the range was set to 40 miles heard traffic but no symbols on the tcas at all.The switch was set to tara on transponder.I was in a desend and had the toggle switch set to below. Jeffg

Share this post


Link to post

Guys,When flying online at networks like VATSIM, do I need AIBridge to display the traffic? The manual does not mention it but I hear some people saying that AIBridge is needed.Regards,Mark Jansen

Share this post


Link to post

I had my settings for FSUIPC and was online with Vatsim and was running AIBridge.I was vectored for traffic and heard traffic on the speaker but nothing showed up on the tcas.I went back in and set up for AI Traffic and went to LAX with alot of ai traffic showing up,setting FS internal.I loaded up and nothing on tcas,all my settings are right as far as I can see. JeffG

Share this post


Link to post

Jeff,One thing that I thought you maight want to check.Check your settings in the PMDG|Styles menu under various. Do you have the checkbox "Show non-threatening traffic" checked or un-checked?. Maybe you have it unchecked and despite it being busy none of the a/c was actually considered a threat by the TCASII system?http://forums.avsim.net/user_files/73155.jpgHope it helps,

Share this post


Link to post

The manual says that if non-threating traffic is checked all traffic will show up,but I have that boxed checked and nothing is showing up.I am also have alot of small problems that is not part of tcas so I might uninstall and reinstall and see what happens. JeffG

Share this post


Link to post

Hi George,It works now for me too with FS2004 internal setting, however I can see my own aircraft constantly also as a yellow symbol, accompanied by the message "traffic" displayed on the right of the map display. Do you guys have the same?Regards,Mark Jansen

Share this post


Link to post

Hi Mark,Yes you will see at when you are flying vatsim, me too the reason been is that when you are using sbrelay will open add you multiplay and also sb it self will add you to your own multiplay that is why no error on this, ones you are airborne you wont see that anymore.Hasanhttp://www.flythy.com/images/banner.jpg

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this