P Dobson

GNS 2.1 display blank

Recommended Posts

I have missed something obvious. (Help Please).

 

I down loaded the GNS530XP Ver 2 and installed it successfully.

 

Running X-Plane 10.5 with Seneca PA34 and I get the GNS530XP panel come up. So far so good. Master Switch is on, Avionics Master is on (and the X-Plane GNS530 is alive and working. but despite rotating the PWR VOL control (and observing it rotating) I cannot get the GNS530XP to switch on, just a blank screen.

 

What have I missed???

 

Pete Dobson

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Hi Pete,

 

Please note the ( C ) knob does not control power in the GNS V2, however, it properly controls COM volume in XP11/10.

Likewise, the ( V ) knob controls NAV volume as well.

 

As for troubleshooting, can you please post the content of the rxpGnsSim.dll.log and rxpGNS.xpl.log files in "My Documents" ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Jean-Luc,

 

Understand about the © control now. I upgraded from version 1 and bought a new license so maybe my blank screen is caused by a licensing issue or conflict with Version 1 installation?? I could not find any info. on whether Version 1 should be removed before installing Version 2.

 

The two files you requested are both very small, Not sure how to copy them to your 'my Documents' file but here is the visible content:

 

rxpGnsSim.dll.log:  17/01/06 19:21:48.577 05768 -    ] # rxpGnsSim64.dll version 2.0.0.0

 

rxpGNS.xpl.log:  17/01/06 19:21:44.542 05768 -    ] # win.xpl version 2.0.0.0

 

There is no other contents in either file. Hope this allows you to resolve my blank display....

 

Kind regards, Pete Dodson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

it shows no errors int the log files, so far so good. So the only probable causes I can see now are either a conflict with the older RXP GNS or just a power failure (avionics).

 

For the former, you just need to exit X-Plane, rename the older GNS plugin extension to disable it, like rxpGNS.xpl -> rxpGNS.xpl.disabled, and start X-Plane again.

 

For the latter, make sure to compare with different stock aircraft, and/or to compare with pilot/copilot side, after making sure the 'failures' options in X-Plane are all cleared.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update: we've received a similar support ticket yesterday followed by a video of the screen blinking. This helped us find out the issue.

 

The video showed the screen flashing like an aircraft strobe light when used in an helicopter.

 

The most likely cause for a blank screen, or in the case of this helicopter for a flashing screen, is that the GNS integral lighting is connected to a rheostat which is used by the aircraft in a non standard way (for animation purposes for example).

 

The GNS 530W/430W V2 integral lighting offers additional configuration options than the GTN. Please make sure to review the following entries in your RealityXP.GNS.ini file in your aircraft folder:

 

- Rheostat.Display

- Rheostat.Buttons

 

This permits control both integral sources independently (different indices) or jointly (same index for both), and these are linked to dataref "sim/cockpit2/switches/instrument_brightness_ratio". The settings value tells which index to use from the dataref value array, from 0 to 3 included (X-Plane supports up to 16 rheostats if memory serves well).

 

By default, .Display gets assigned to #1 and Buttons to either #1 (XP10/9) or #0 (XP11). The defaults were defined to closely match how stock aircraft have been designed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Jean_luc,

 

Further update on the blank GNS530 I am getting. I checked the rpxGNS.xpl files and they are all the new versions. I modified the Rheostat.Display setting and Rheostat.Buttons each to a value of 3. This made no difference. Turning the avionics Master on and off and the degree of blackness appearing on the GNS530 changes Jet black with Avionics Master off but slightly less black with avionics master on.

 

I tried changing aircraft and found that the PA32 aircraft I have produces a front page saying I have an "RXP Invalid Licence, contact vendor". My default aircraft is the PA34 and this just produces a black screen with no message about an incorrect licence.

 

Perhaps this licence No is associated with the old Ver 1 GNS530 I have?? Not sure how to update the Licence No, when I installed it this all seemed to happen automatically.

 

BR Pete Dobson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The older GNS WAAS product will install the following file: Resources\plugin\rpxGNS.xpl

 

Whereas the GNS 530W/430W V2 will install both:

 

Resources\plugin\rxpGNS\32\win.xpl

Resources\plugin\rxpGNS\64\win.xpl

 

or (xp9 only): Resources\plugin\rxpGNS2.xpl

 

Is this consistent with the files on your system?

 

What about just setting these then:

 

Rheostat.Display=0

Rheostat.Buttons=0

 

I'd guess you're guaranteed to have index #0 always available and working in any aircraft, the others depend on how the aircraft was designed.

 

Last but not least:

 

I'd suggest you rename any "RealityXP.GNS.WAAS.ini" file in your aircraft folders to "RealityXP.GNS.WAAS.ini.disabled"

 

The GNS 530W/430W V2 now uses: "RealityXP.GNS.ini"

 

This is just to make sure in case you still have both plugins installed, it won't show up the older one loaded from the older config file, instead of the newest one loaded from the newest config file.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blank XPGNS530

 

OK so the win.xpl are all in their correct directory, 32 bit and 64 bit.

I set Rheostat.Display=0 and Rheostat.Buttons=0, no change.

But consistently now if I select the helicopter Bell 206 everything work, no mention of the wrong licence file, but on the PA34 all I get is a blank screen.

I have compared the two ini files for each aircraft type and all I can find is that LinkObs is true in one and false in the other. I can't believe this is responsible is it??

I renamed the RealityXP.GNS.WAAS.ini file as suggested. no change.

 

Sorry Jean-luc any other suggestions??

 

You could Team View in if you wanted to have a look, but I need to know how to get the entry codes to you securely  :smile: 

 

BR Pete Dobson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK I've just found it  :smile:

 

The display is linked to the panel lights rheostat which in daylight on my simulator was switched off. Turning this up on the PA34 instrument panel also turns up the display on the GNS530. Not a very realistic link to be honest. my real PA34 does not behave like this.

 

Anyhow it is now working I guess the Bell 206 did not have an instrument panel Rheostat.

 

So all is well that ends well.

 

One last question, where in the filing system are "user way points" stored??

 

I want to load about 100 of them from my real GNS530 but would rather not do it by hand.

 

BR Pete Dobson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

We're open to suggestions!

 

Please note X-Plane has a 'rheostat' dataref. It is designed to add integral and panel lighting level control to the cockpit in a standard way. With XP11/10, there can be multiple rheostats in the panel, like you'd find in the stock Baron 58 for example under the right seat yoke, and these are each an index in the dataref values array.

 

My post above about the helicopter shows that some aircraft modellers decided to re-use this dataref for other purposes, in that case, driving the light level of a strobe light... This is not what these datarefs are meant for, or at least, I'd expect modellers tweaking the system for animation purposes would leave alone the first 4 dataref indices.

 

Our plugin offers the setting to permit you tailoring the source to the light, i.e. to connect which rheostat drives which light sources in the GNS (keys and screen). This is designed so that it gives the maximum flexibility with third party aircraft not following the stock standards.

 

It seems easy enough (for an aircraft modeller) to add a standard X-Plane rheostat to drive instrument lights that you might want to 'pressure' the aircraft modeller/vendor to do it.

 

This discussion gives me the idea to take provision for a '-1' value which would disconnect the screen and/or the keys from any rheostat in case there is none in the panel. To add in the next update!


 

 


One last question, where in the filing system are "user way points" stored??
 
I want to load about 100 of them from my real GNS530 but would rather not do it by hand.

 

These are stored in the device non volatile memory. This is not extractable as such, but can be cross-filled between units (and you can make a backup of the file on your hard drive in case it becomes corrupted).

 

Please note we have been looking into ways to offer a user waypoint import (and maybe export) function to the product, but we didn't want to delay releasing the product for the vast majority of users. Another 'to do' in the list for next updates!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Jean-Luc, Thanks for the User Waypoint info I look forward to the ability to import.

 

Sorry about this back to the original problem, I can't for the life of me find the X-Plane Data Ref attached to the GNS530 display brightness.

 

If I can, I'll write a LUA script to set this to its highest value all the time.

 

I have found a control on the 3D cockpit which alters the brightness but searching with Data Ref Editor I can't find what it is linked to. Can you advise please???

 

BR Pete Dobson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

These are standard X-Plane datarefs:

 

On XP11/10: "sim/cockpit2/switches/instrument_brightness_ratio"

 

It is an array of values, our settings permits you to hook from index 0 to index 3.

 

XP11 stock aircraft use #1 for the stock GPS display, and #0 for the instrument panel keys, so we default to these in XP11.

XP10 stock aircraft use #1 for both, and we default to these too in XP10

 

On XP9: "sim/cockpit/electrical/instrument_brightness"

 

XP9 starts with the rheostat at 75% by default, so the screen is slightly dimmer.

 

Please note: next update setting value will add support for fixed values. It will probably be in the form:

 

0 to 3: index in the array

-100 to 0: fixed value in percent.

 

This shall be versatile enough.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Jean-Luc,

 

I am sorry to say that did not work. I am using X-Plane 10.5, Coronado's PA34 Seneca Version 2 (there is a bug in Version 3). If you have it the lower rheostat just to the Right of the Engine controls not only controls the GNS530 brightness from zero to 100% but also all the instrument illuminations too. The variability in brightness is much finer than the 4 discrete levels you are suggesting, so I suspect a control variable width is much greater than 2 bits allocated to it (0,1,2,3).

 

In Data Ref editor I have searched using key words such as: Illumination; ratio; rheostat; instrument; brightness; electrical; gps; lights; switch;

 

None of these key words have shown me a Data Ref connected to the Rheostat controlling the GNS530 and instrument illumination. I'll keep looking unless anyone else has any suggestions??

 

BR Pete Dobson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 


On XP11/10: "sim/cockpit2/switches/instrument_brightness_ratio"

The setting value is the index to the dataref value array of 16 elements:

 

instrument_brightness_ratio float[16] 920+ yes ratio Rheostat controlling instruments brightnesss. 0 = default pilot, 1 = default copilot, 2-15 = custom

 

http://www.xsquawkbox.net/xpsdk/docs/DataRefs.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi John-Luc,

 

I am very sorry, it has taken me a while to realize that this is an array parameter (as you described earlier).

 

Now all sorted. Sorry to have occupied so much of your time.

 

Kind Regards, Pete Dobson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry guys,

 

blank and blank at daytime and nighttime on my side in every aircraft.

 

The Datarefs Instrument brightness could not to be changed from 1.000000 (Why should I change something, expecting working software after paying nealry 45 bucks.)

 

So for me a bad purchase as an old RXP user.

 

XP11, no older GTN or what ever installed. Installation went wrong, no GNS folder in the plugins.

Copied from XP10.

 

Yes I did a controlled installation.

Hmm. What an evening with fiddeling around for hours instead of flying XP.

 

Thanks for any help...

 

Edit: Same game in XP10 by the way....

 

Steff

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Steff,

 

Let me try to help you. I'm sure once figured out, you'll agree it is a good purchase, and just a bad installer experience.

 

First, you don't have nor need to manually change a dataref! The datarefs mentioned in the thread is for reference only. These are the datarefs our plugin is 'reading' to determine what are the light levels. This is important to know because there is no 100% plug-n-play. Most of the time, aircraft modellers adhere to the 'standards' and the first values in the dataref array of values are what stock aircraft use. However, we've had the experience lately of an helicopter which was designed to re-purpose the standard integral lighting rheostat to drive a strobe light... So in short, with our settings, you have more freedom to connect our plugin to the correct sources for your aircraft.

 

Now, as for the installation, can you process with the installer and copy the content of the installer sheet named "Ready to install"? It should look something like this:

 

Selected components:
      Product Files and Plugin for X-Plane 11
      Product Documentation

XPlane 11 location:
      C:\X-Plane 11

Destination location:
      C:\Program Files (x86)\Reality XP\GNS Simulation\X-Plane

Additional tasks:
      Enable automatic updates (when running, the product will check for updates)

Garmin GNS Trainer Lite is already installed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear Jean-Luc,

 

first, sorry for beeing a bit angry yesterday evening. Please don´t take it personally. I love your products since years, sometime I just purchase to support you without using the stuff. RXP WXR 500 I never used in FS times...

 

So here we are: I try now to start XP11 with the King Air 200 by Carenado with engines running

 

I tried to copy pictures here but, I am not allowed...

 

But it is all setup up as you kindly desribed above.

 

But: same result: The GNS stays dark and off.

 

I tried the install procedure minimum 10 times now....

 

No luck on my side, sorry.

 

The ini file:

 

[GNS]
; comma separated list of gauges
gauges = GNS_530_1

[GNS_530_1]
; comma separated list of render targets.
drawto = WINDOW, PANEL2D
; is the master device if true.
MasterDevice = true
; connects GPS to copilot side if true.
CopilotSide = false
; selects COM/NAV Radios '1' or '2'.
RadiosPair = 1
; uses computer time if true, simulator time otherwise.
ComputerTime = true
; selects the integral lighting rheostat: 0 to 3
Rheostat.Display = 1
; selects the integral lighting rheostat: 0 to 3
Rheostat.Buttons = 0
; connects GPS to HSI if true.
LinkHsi = true
; connects GPS to HSI course if true.
LinkCrs = false
; connects HSI OBS to GPS if true.
LinkObs = false
; connects GPS to VOR if true.
LinkVor = false
; connects GPS to Autopilot if true.
LinkOto = true
; connects CDI key to NAV/GPS switch if true.
AutoNavGps = true
; selects VLOC NAV '1' or '2'. '0' selects same source as 'RadiosPair'.
AutoNavSource = 0
; connects GPS to Shadin Air Data computer if true.
UseAirData = true
; connects GPS to Shadin Fuel Data computer if true.
UseFuelData = true
; connects GPS to RYAN 9900BX if true.
UseRyanTcad = true
; sets TCAD sound alerts volume in percent: 0 to 100.
RyanTcadVolume = 50
; connects GPS #1 to GPS #2 if true (both required).
UseCrossFill = true
; sets fuel type: AVGAS,JETA,JETB
FuelType = AVGAS
; sets TAWS type: TERR,TAWS
TawsMode = TERR
; sets TAWS surface: HARD,HARD_SOFT,WATER,ANY
TawsSurface = HARD_SOFT
; TAWS minimum runway length (feet)
TawsMinLength = 40
; sets master sound volume in percent: 0 to 100.
MasterVolume = 100
; selects the CPU running the trainer process: 1 to 32
; 0: last core, -1: automatic.
CpuAffinity = -1
; connects to: 'PFC_STACK','PFC_430','PFC_530' or any '#PID' (#D002 for PFC_430)
; no value connects to first found, 'OFF' disables connection.
HardwareDevice =
; hardware selector number or -1 to disable.
HardwareIdx = -1

[GNS_530_1.WINDOW]
; display window if true.
visible = true
; show screen only gauge if true.
nobezel = false
; display type: WINDOW,PANEL2D,PANEL3D
frame.type = WINDOW
; display position and dimension (left,top,width,height)
frame.rect = 851,884,490,357
; freeze display position if true.
frame.lock = false
; screen only border size (pixels).
border.size = 0
; screen only border color (#RGB or #RGBA).
border.rgba = #000000
; display window tooltips if true.
tooltips = true

[GNS_530_1.PANEL2D]
; display window if true.
visible = false
; show screen only gauge if true.
nobezel = true
; display type: WINDOW,PANEL2D,PANEL3D
frame.type = PANEL2D
; display position and dimension (left,top,width,height)
frame.rect = 0,0,0,0
; freeze display position if true.
frame.lock = false
; screen only border size (pixels).
border.size = 0
; screen only border color (#RGB or #RGBA).
border.rgba = #000000

[GPS_500_2]
; comma separated list of render targets.
drawto = WINDOW, PANEL2D
; is the master device if true.
MasterDevice = false
; connects GPS to copilot side if true.
CopilotSide = true
; selects COM/NAV Radios '1' or '2'.
RadiosPair = 2
; uses computer time if true, simulator time otherwise.
ComputerTime = false
; selects the integral lighting rheostat: 0 to 3
Rheostat.Display = 1
; selects the integral lighting rheostat: 0 to 3
Rheostat.Buttons = 0
; connects GPS to HSI if true.
LinkHsi = true
; connects GPS to HSI course if true.
LinkCrs = false
; connects HSI OBS to GPS if true.
LinkObs = false
; connects GPS to VOR if true.
LinkVor = false
; connects GPS to Autopilot if true.
LinkOto = true
; connects CDI key to NAV/GPS switch if true.
AutoNavGps = true
; selects VLOC NAV '1' or '2'. '0' selects same source as 'RadiosPair'.
AutoNavSource = 0
; connects GPS to Shadin Air Data computer if true.
UseAirData = true
; connects GPS to Shadin Fuel Data computer if true.
UseFuelData = true
; connects GPS to RYAN 9900BX if true.
UseRyanTcad = true
; sets TCAD sound alerts volume in percent: 0 to 100.
RyanTcadVolume = 50
; connects GPS #1 to GPS #2 if true (both required).
UseCrossFill = false
; sets fuel type: AVGAS,JETA,JETB
FuelType = AVGAS
; sets TAWS type: TERR,TAWS
TawsMode = TERR
; sets TAWS surface: HARD,HARD_SOFT,WATER,ANY
TawsSurface = HARD_SOFT
; TAWS minimum runway length (feet)
TawsMinLength = 40
; sets master sound volume in percent: 0 to 100.
MasterVolume = 100
; selects the CPU running the trainer process: 1 to 32
; 0: last core, -1: automatic.
CpuAffinity = -1
; connects to: 'PFC_STACK','PFC_430','PFC_530' or any '#PID' (#D002 for PFC_430)
; no value connects to first found, 'OFF' disables connection.
HardwareDevice =
; hardware selector number or -1 to disable.
HardwareIdx = -1

[GPS_500_2.WINDOW]
; display window if true.
visible = true
; show screen only gauge if true.
nobezel = false
; display type: WINDOW,PANEL2D,PANEL3D
frame.type = WINDOW
; display position and dimension (left,top,width,height)
frame.rect = 717,444,490,357
; freeze display position if true.
frame.lock = false
; screen only border size (pixels).
border.size = 0
; screen only border color (#RGB or #RGBA).
border.rgba = #000000
; display window tooltips if true.
tooltips = false

[GPS_500_2.PANEL2D]
; display window if true.
visible = false
; show screen only gauge if true.
nobezel = true
; display type: WINDOW,PANEL2D,PANEL3D
frame.type = PANEL2D
; display position and dimension (left,top,width,height)
frame.rect = 0,0,0,0
; freeze display position if true.
frame.lock = false
; screen only border size (pixels).
border.size = 0
; screen only border color (#RGB or #RGBA).
border.rgba = #000000
 

 

 

Best

 

Steff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for your patience and support Steff.

 

Alright for the first step. Now can you post the content of the rxpGnsSim.dll.log and rxpGNS.xpl.log files in "my documents" folder?

 

Then, in the INI file section [GNS_530_1], what about manually changing this line to:

 

; selects the integral lighting rheostat: 0 to 3
Rheostat.Display = 0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Jan-Luc,

 

rxpGnsSim.dll.log : 17/01/19 14:15:16.914 04296 -    ] # rxpGnsSim64.dll version 2.0.0.0

 

rxpGNS.xpl.log: 17/01/19 14:15:11.454 04296 -    ] # win.xpl version 2.0.0.0

 

And I changed the Reostat.Dispaly to 0

 

In the Kingair 200 I switched the Avionics on, the buttons of GNS 530 lighten on, nothing else occurs...display stays black.

 

Sorry..

 

Best

 

Steff
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry Steff for the delay.

 

So we are making progress: the logs show no failure, the plugin is working (keys lighted).

 

First a question we've missed: what is your OS version and Video card?

 

Can you confirm the logs you copied where from after you tried the K200 and turned the avionics on, and not from a previous flight?

 

When the sim is running, and you've opened a GNS device in the aircraft, what about deselecting the device and selecting it again? (this will kill then start the trainer again)

 

When the sim is running, and you've opened a GNS device in the aircraft, do you see "G530SIM.exe" in the task manager? (press CTRL+SHFT+ESC to open the task manager) 

 

If you get "G530SIM.exe" in the task manager, what is the typical %CPU value?

 

Otherwise, At this stage, I'm thinking could this be a problem with the computer 'locale' ( your computer is in German, not English isn't it? )

 

What is the complete path name to the GNS trainer installation? ( this should be like "C:\Program Files (x86)\Garmin\GNS Trainer\GNS" )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here are my answers dear Jan-Luc,

 

First a question we've missed: what is your OS version and Video card?  Win 7 Pro, GTX 970

 

Can you confirm the logs you copied where from after you tried the K200 and turned the avionics on, and not from a previous flight? Confirmed, started XP11 new selected K200

 

17/01/20 09:09:43.269 03344 -    ] # win.xpl version 2.0.0.0

 

17/01/20 09:09:49.371 03344 -    ] # rxpGnsSim64.dll version 2.0.0.0

 

When the sim is running, and you've opened a GNS device in the aircraft, what about deselecting the device and selecting it again? (this will kill then start the trainer again) Doesn´t help...

 

When the sim is running, and you've opened a GNS device in the aircraft, do you see "G530SIM.exe" in the task manager? (press CTRL+SHFT+ESC to open the task manager) 

 

If you get "G530SIM.exe" in the task manager, what is the typical %CPU value? Got it , Value is 0 - 0.7 average 0.55, Mem Usage 70,064k

 

Otherwise, At this stage, I'm thinking could this be a problem with the computer 'locale' ( your computer is in German, not English isn't it? ) Yes German

 

What is the complete path name to the GNS trainer installation? ( this should be like "C:\Program Files (x86)\Garmin\GNS Trainer\GNS" ) It is...

 

Thanks for your kind help so far!!

 

Best

 

Steff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you Steff, this helps narrowing down the issue.

 

Can you also confirm it behaves the same regardless of the aircraft? (make sure to also set Rheostat.Display = 0 in other aircraft just in case).

 

If you are confident in using dataref editor, can you please cross check "sim/cockpit2/switches/instrument_brightness_ratio" and see if the values reported at indices 0 and 1 are not 0.0000, otherwise, manually change the values to 1.0000 (or manipulate the panel instrument/panel lighting knobs) to see if this changes the display?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No success, but I tried the XP own c172 there it works obviously...  But I don´t want to fly with this aircraft... :-(

 

Seems that the Addons have the problem...

 

But !! Got it working in the Beech Baron 58 by Carenado but just one unit. the second one stays blank.... grrrr.

 

 

Best as ever

 

Steff

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.