Jump to content

Sign in to follow this  
Arrashona

Constant Excessive Heading Indicator Drift

Recommended Posts

I don't know if anyone else is having this issue, but my heading indicator constantly drifts to the point I can pause the plane and watch it move.  This has to be be more than simple gyro drift.  In fact, I tried turning on the gyro drift auto calibration to see if that changed anything, but it made no difference.

At first I thought it might have to do with the controls.  I  am running with a Honeycomb Alpha yoke, a Thrustmaster throttle and rudder peddles.  I also have a Thrustmaster G1000 stick as well as TrackIR. 

Today I unplugged ALL of the controls and ran with only a keyboard and mouse (I even had TrackIR shut down).  After verifying in the control settings that it only detected the keyboard and mouse, I loaded up a saved flight 3,000 feet up in a Cessna 152.  Lo and behold, the course heading was still visibly moving all on its own, even while I had the simulation in pause mode.  I hit the D key to reset the heading and it jumped back to correct and then started visibly wandering off all on its own again.

I have been thoroughly enjoying the sim, but it is to the point where I can't trust my heading indicator at all.  I have had it lead me astray doing something as simple as a single circuit.

Has anyone else come across this issue?  Are there any known corrections or workarounds?  I am finding it quite frustrating.

Thanks!

Matt

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

That’s hilarious because I haven’t even been able to independently verify that gyroscopic drift / precession is actually happening. I don’t even know if I’ve ever had to adjust my heading indicator aside from maybe a 1° adjustment before I take off...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not trying to be that guy , but if you get time think this would be a good bug to report to zendesk , with event viewer logs and maybe a video or something. 


i7-8600k @ 3.70 GHz  16.0 GB Ram OS Win 10-64 bit    Geforce GTX 1070 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've had the same problem too with the 152. Have to continuously push the D key. Was hoping this would be fixed in the patch update, obviously it wasnt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    39%
    $9,920.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...