Sign in to follow this  
pinepix62

Changing approach - VNAV will not engage

Recommended Posts

Learning the Q400 and FMS but I am a bit stuck.

I started by programming a RNAV approach into KEGE  and entered a VNAV profile that worked but I ended up to high.

I decided to try a VOR approach and started from a saved profile before the TOD. I cancelled the existing VNAV profile, selected the new approach and tried to set up the VNAV again. Everything worked fine and the FMS calculated the new TOD. I set up the AP to fly the FMS plan with Alt hold. As the TOD came closer however the vertical guidance marks on the PDF never appeared and pressing VNAV as I got to the TOD did nothing.

I tried to disengage and re-engage the AP, changing to source to VOR and back to FMS1 but nothing seems to resolve the problem.

What am I missing?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Please don't take this as an insult but did you reset your altitude when trying both times? I made this mistake before.

Fly safe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the reply. Tried again making sure I set the approach altitude well in advance. The FMS calculates the TOD and seems to give all the right messages but the vertical steering indicators (in magenta, like the ILS indicators) never show up on the PFD and pressing the VNAV button does nothing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try not starting from a saved profile. After takeoff and reached set altitude (ex. FL270), set VNAV profile. Never set VNAV the same time as setting up waypoints/Flight plan.

Fly safe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this