Jump to content
Sign in to follow this  
Mace

vsync

Recommended Posts

Something seems amiss with SU10 and vsync in MSFS general settings.  I'm stuck at 30 fps no matter how low I set my settings.  SU9, I got 40-60 fps smooth at 4K @ 60hz refresh.  I'm using the new studio driver.

How do you delete the shader cache again?  Maybe I should try that.


Rhett

i7-8700k @ 5.0 ghz, 32 GB G.Skill TridentZ, 3080Ti, 32" BenQ, 4K res

Share this post


Link to post
Share on other sites

The shader cache won't have anything to do with this Rhett.  Have a look in Nvidia control panel to make sure Vsync or 1/2 refresh rate is not on in there. 
Sometimes things change after a driver update.

If Vsync is set globally in NVCP, or on the MSFS specific setting in the NVCP game list, it will override everything you try to do - it takes precedence over everything.


Call me Rob or Bob - I don't mind...  OK, I prefer Rob actually!

I like to trick airline passengers into thinking I have my own swimming pool in my back yard by painting a large blue rectangle on my patio!

Intel i9 12900k in a ROG Strix Z690 D4 motherboard with water cooling, EVGA RTX 3080Ti Ultra, 32 GB DDR4 RAM 3800 CL15, 4 x Samsung 1 TB NVME M.2, with MSFS on a Samsung 980 pro PCIE4 (7000 gb/s).

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, bobcat999 said:

The shader cache won't have anything to do with this Rhett.  Have a look in Nvidia control panel to make sure Vsync or 1/2 refresh rate is not on in there. 
Sometimes things change after a driver update.

If Vsync is set globally in NVCP, or on the MSFS specific setting in the NVCP game list, it will override everything you try to do - it takes precedence over everything.

I loaded up the sim again, and magically, it's now set to vsync / 100% and it's actually working.  

I have no words...

But anyway, now I'm doing some performance testing.  It's not looking good so far in DX11 mode at KDCA.  I really think my hardware should handle 200 TLOD at 40+ fps, which it was doing in SU9.  In SU10 it's only at 25-30.  Although in fairness that wasn't at DCA but at a rural location in West Virginia. 

Still, I may need to clear the shader cache after all.  If I can find that location.

  • Like 1

Rhett

i7-8700k @ 5.0 ghz, 32 GB G.Skill TridentZ, 3080Ti, 32" BenQ, 4K res

Share this post


Link to post
Share on other sites

DX12 mode is looking good and performing well on my hardware.  Under DX12, as soon as I locked vsync at 50% the panning smoothness improved quite a bit.  Now I plan to turn off the frame rate counter, smoothness is all I want, anyway.   I just had it on for testing to see where my hardware maxxed out at various settings.

  • Like 1

Rhett

i7-8700k @ 5.0 ghz, 32 GB G.Skill TridentZ, 3080Ti, 32" BenQ, 4K res

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
×
×
  • Create New...