Jump to content

Sign in to follow this  
Guest Paul Heaney

Wacky Temperature changes at high altitudes

Recommended Posts

Guest Paul Heaney

After making a few Across the Atlantic flights with the new SSTSIM Concorde, I noticed a problem with temperature changes above FL500.I have the Option "Force Constant Route Aloft Temp" checked, but I'm still getting drastic changes anyways. For example, it went from -55 to -48 Instantly, then back up a few minutes later. Over the next hour, temperature was varying quite a bit. This proves to be extremely frustrating, as anyone who is flying this aircraft knows, that she's extremely touchy to Temperature at this altitude, and higher.Am I doing something wrong? Is there a preferred ASV(Enhanced) setting or FSUIPC Setting that I need to check? Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Paul,Was just going to start a thread on this when I saw yours. I was doing a 737 flight from KOAK-KJAC and was seeing temperature changes from -20 to +22. When it went to +22 it stayed there for a while and you can guess what happened to the airspeed...almost fell out of the sky.Otherwise I really love ASV Enhanced but this one has me scratching my head. Any ideas anyone?Thanks,


Gerald

EAA #: 1317747

i7 8700K 6-Core 3.7GHz (4.5GHz); ASUS ROG STRIX Z370-I Gaming ; RTX 2070 Super Turbo 8GB; 32GB G.Skill TridentZ 3000MHz; 250GB Samsung 960 Evo PCIe NVMe M.2; 2x 500GB Samsung 850 Evo Series SSD; 1TB WD Black HDD; Win10 Pro 64; P3D 4.5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Paul Heaney

Absolutely. However I load it, while connected to the Sim (Via WIDEFS) and the flight plan is loaded in ASVe after it downloads and updates the current weather from my departing airport.I read somewhere that people import and load the flight plan, before loading FS9, but I don't think you HAVE to, do you?Just trying to see if I missed anything. Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Jim,Yes, I started ASV and loaded and processed the plan before I started FS. Processing seemed normal and I scanned the nav log as usual before closing it and all seemed well. This did occur in a fairly remote area of northeast Nevada, approximately 50-60nm NE of Elko and there really wasn't much around in the way of large fields for reporting. Could have been ratty data from some remote AWOS or something like that, I guess?This is the only burp I've seen from ASV-E. Otherwise it's been just great!Thanks,


Gerald

EAA #: 1317747

i7 8700K 6-Core 3.7GHz (4.5GHz); ASUS ROG STRIX Z370-I Gaming ; RTX 2070 Super Turbo 8GB; 32GB G.Skill TridentZ 3000MHz; 250GB Samsung 960 Evo PCIe NVMe M.2; 2x 500GB Samsung 850 Evo Series SSD; 1TB WD Black HDD; Win10 Pro 64; P3D 4.5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest flight78

I got this problem aswell very annoying !. Thats why iam thinking of buying FSbuild on Tuesday this week. But if i do and use force constant temprature. Will i not expericne all these problems again when flying over water??.Best regards:Alexander

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Jim,Sorry, should have said. Using B367 as well as all the clouds except 512.Thanks for any help y'all can give.


Gerald

EAA #: 1317747

i7 8700K 6-Core 3.7GHz (4.5GHz); ASUS ROG STRIX Z370-I Gaming ; RTX 2070 Super Turbo 8GB; 32GB G.Skill TridentZ 3000MHz; 250GB Samsung 960 Evo PCIe NVMe M.2; 2x 500GB Samsung 850 Evo Series SSD; 1TB WD Black HDD; Win10 Pro 64; P3D 4.5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Paul Heaney

SSTSIM Concorde here Jim.I'm currently flying JKF to Seattle, and I was getting temperature ranges above FL500 between -55 and -62 in the span of about 10 minutes. FYI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Paul, all,When you are using the "Force Constant Aloft Route Temps" option, are you also entering/importing and processing a flight plan within ASVE? Please confirm, as it is required for proper operation of this feature.I have been flying the SSTSIM around on some test flights and have not experienced such temp changes (using flight plan and force constant temps option). If you can duplicate a certain behavior at a certain portion of the flight, please share your wx file, ASV.ini and flight plan, I will try it out.Best,


Damian Clark
HiFi  Simulation Technologies

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest AndrewW

Hi Damian, I flew JFK-LHR this evening, flight plan processed before starting FS with "Force Constant Route Aloft Temp" and like Paul, also experienced a sudden temperature shift from ISA +4, to +0 to +10 in the space of 10 seconds or so. I then turned this feature off in the options menu and the ISA settled at +12, which reduced as I climbed/flew East. The rest of the flight was smooth with this feature disabled. I would suggest departing from Halifax and flying East. This is the region that in my experience, most temperature shifts occur.My ASV.ini and current_wx_snapshot file can be downloaded here.Best Regards,Andrewhttp://www.sstsim.com/images/team/AW.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Damian,As with others I was flying yesterday from KMSY to MMMX at FL380 with the PMDG 738, also with "Force Constant Route Aloft Temp" enabled. Crossing the Gulf of Mexico my TAT inside the cockpit was +20C the SAT reported on the FMC was -13C, this is far too high for 38000 feet. As I approached the Mexican boarder the temps were still far too high. I am going to turn it off for a flight today from MMMX to KLAX. Will report back later today on the results.Bob JohnsonDenver


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Bob,You do know that using the Force Temp. option locks the temps according to your destination airport right? The temps should not change because that is the idea behind this option. Not sure if you knew this or not!Hope this helps,JimActiveSky Sales and Supporthttp://www.hifisim.com/images/asv_dev_team.jpg http://www.hifisim.com/images/asv_proud_supporter.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jim,I was just going to ask that question. I did disable Force Temp option and my temperatures are much better. I would hope that the AS team could come up with an improved method, everything else in ASVe is just SUPERIOR.Hope this helps you guysBobKDEN


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Andrew, all,Thanks for the feedback and files.. We're looking into this in detail, hope to have some progress soon...Anyone interested in testing a debug build to identify this issue in greater detail, please send me an email to damianc@Hifisim.com with the subject line "High altitude debug version request".Thanks!


Damian Clark
HiFi  Simulation Technologies

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    47%
    $11,790.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...