Sign in to follow this  
Au MaV

New videocard...what to enter in fs9 and display cfg?

Recommended Posts

Hi,Today i bought the Asus Radeon 9600 XT.I have had the Geforce 3 Ti200 for ages. I know i made one or more entry's in fs9.cfg and maybe display.cfg back then, but i haven't got the faintest idea what i should be putting in there now for my new 9600 XT. Anyone any ideas?ThanksEricAmsterdam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Eric - The easiest thing to do is just delete (or rename) the existing fs9.cfg and then restart the sim. FS9 will build a new fs9.cfg file which automatically has the right information.Doug

Share this post


Link to post
Share on other sites

Forgot to tell; i have the newest catalyst drivers 6.14.10.6483.Does anyone have an answer to my question?Thanks again.EricAmsterdam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eric,I think Doug hit the nail on the head. You might want to make a backup copy of your FS9.cfg file in case you can't remember what settings to make after FS builds the new one.Gary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oke, thanks guys, after deleting the fs9.cfg a new one was build with a new entry for my card. Still, i can't help but wondering why we all did this so complicated when fs9 first came out by entering lines manually in fs9.cfg.Oh well.GreetingsEricAmsterdam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eric - I think the added lines were needed to get ( or try to get) some of the older video cards to display reflections. But that's not needed with the newer cards.Doug

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Ive got the same card here my suggestion depends on the rest of your system (Ive only got a PIII 1 ghz) In fs9~display~hardware switch off AA,select triple buffering,switch off render to texture only if you have no dxt clouds ect (or its CTD time)installed,Mipmaps set to 4 or 5,lights 6 and abovenow in the ATI control panel~advance~3d hit the custom button(direct 3d) and set AA to 4x,anisotropic filtering to 4xleave temporal unchecked,slide all the other sliders to the far right except truform leave this offthen ok and apply The other fs9 like scenery clouds water ect to your taste and CPU :)fs9.cfg changes I'm still experimenting with these but as of nowDISPLAY.Device.RADEON 9600 SERIES .0Mode=1152x864x32TableFog=0 <--this is needed on some older radeon cards no harm in having it TextureAGP=1 <---still playing with this 1 seams smoother 0 fasterPanelAsTexture=0 <----- 2d panel view appears faster TriLinear=1RenderToTexture=0MipBias=5MaV

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a similar videocard but using two monitors (one for main panel in 2D cockpit view, other for some other panels). I am not satisfied with the performance. I would be happy with a more-or-less stable 19-20 FPS. in windowed mode at every 8-14 seconds refresh halts for a fraction of second then goes on and this gives a disturbing stop and jump of the aircraft and the sourroundings. It happens both during taxiing and in the air and quite "stable". In full screen mode taxiing is quite smooth, but during low level flight (no specific scenery however) refresh happens in gentle 1 sec pushes: stop-forward-stop-forward. Aircraft is quite smooth in outside view (as the view goes with the aircraft), but the scenery moves in this way on the screen. It is noticable from the cocpit view (2D) as well, though not very disturbing.Sometimes there are flickers on the screen and scenery drawing is not smooth.I have ATI RADEON 9600 non-prof 128Mb AGP card. Driver is ati2dvag.dll version 6.14.10.6587 (brand new, but it was the same version with the old one as well). Catalist is the newest. Driver packaging version 8.203-051211a-029124C-ATICatalist version: 05.132D Driver version: 6.14.10.6587 Graphics chipset: CONNECT 3D RADEON 9600 SeriesDevice ID: 4150Vendor: 1002Bus type: AGPCurrent Bus setting: AGP 8XBIOS version: 008.015.015.000BIOS Part number: BK-ATI VER008.015.015.000BIOS Date: 2003/06/26 <--- quite oldMemory size: 128 MbMemory type: DDR SGRRAM/SDRAMCore clock: 324 MHzMemory clock: 203 MHzIn Catalyst I set:Antialiasing: do not let appliaction decide, 4X, no temporalAnisotropic filtering: do not let appliaction decide, 4XMipmap detail level: High QualityWait for vertical refresh: Off, unless application specifiesDisplays:SAMSUNG SyncMaster 930BFSAMSUNG SyncMaster 16GLiOp sys: Win XP Prof HUN SP1Motherboard: NVIDIA MSI K7N2Delta-ILSR Socket ATXCPU: AMD XP Palomino 2600/2 (2GHz)RAM: 1 Gb 400MHz DDRI have the following settings in FS9.cfg after deleting old one and let FS to recreate:(DISPLAY.Device.CONNECT 3D RADEON 9600 Series.0)Mode=1024x768x32RenderToTexture=0(DISPLAY) UPPER_FRAMERATE_LIMIT=20TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=40(TERRAIN)TERRAIN_ERROR_FACTOR=60.000000TERRAIN_MIN_DEM_AREA=10.000000TERRAIN_MAX_DEM_AREA=100.000000TERRAIN_MAX_VERTEX_LEVEL=19TERRAIN_TEXTURE_SIZE_EXP=8TERRAIN_AUTOGEN_DENSITY=2TERRAIN_USE_GRADIENT_MAP=1TERRAIN_EXTENDED_TEXTURES=0TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=0.000000TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=0.000000TERRAIN_EXTENDED_LEVELS=232I can not see antialiasing switched off (?!?). I edited it based on MaV's suggestion:(DISPLAY.Device.CONNECT 3D RADEON 9600 Series.0)Mode=1024x768x32TableFog=0TextureAGP=0PanelAsTexture=0TriLinear=1RenderToTexture=0MipBias=5FS Display setting are set to standard now at scenery (high), aircraft (high) and weather (high). Hardware:Resolution: 1024x768x32 on both monitorsRender to texture: OFFTransform and lighting: ONAnti-aliasing: OFFFiltering: Tri-linearMIP-map: 5HW rendered lights: 6Global max texture size: HighGabormailto:gabor(at)hrasko.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this