MazGan

Low fps P3D and high vas

Recommended Posts

So my game P3D V3.4 is lagging and having high VAS and I really don't know the issue I will post my specs and settings below, Thanks for help.

CPU= i5 6600k clocked to 4.5ghz

GPU= GTX 970 G1 gaming Gigabyte

RAM= 16gb

MotherBoard= Asus Z170-P

 

3f89c437aec1c52a5119fb8fd77f603a.png <<<<< It's when I'm in game loaded.

c85a8b50f364a1ddf7ef4cc9b7b19ac0.png

1b5119bcdf67c4d07cd8f7eb33f53ae4.png

1915bd6d5aabd32d42a20823a40e1b98.png

 

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

I forgot to add that I have addons 

Active sky 16 and FTX but i can't use them all becuase it's lagging...

ab7e5c0b9e7fbe1ff2a9dcb59182a81b.png

Share this post


Link to post

At least your CPU load looks toally normal to me, it's roughly the same I see. Core 0 runs at 100 %, that's the one doing all coordination, the other cores do texture loading only and are called by core 0 with ~60 %. Granted, this perhaps isn't the optimum but it's the way the present Prepar3d works.

I also think your settings are pretty much okay.

Maybe there is an issue with your overclocking which I can't help with as I never overclocked my CPU.

Kind regards, Michael

Share this post


Link to post

I don't think it's the overclock becuase before I had it even worse anything to do with the cpu %?

Share this post


Link to post

As I told you: I see the same CPU %. Not sure what your issues are, but I get (with very few exceptions) overall stable 30fps (limited by my screen refresh rate) and no VAS issues (that last fact may be caused by the fact I only fly GA planes and have outsourced a lot of stuff to a networked machine).

The first suggestion would be to start by a new prepar3d.cfg (make a backup first).

Kind regards, Michael

Share this post


Link to post

No AA at all?  Are you using nVidia Inspector with this config?  If so, you have to make sure the in-game AA is set to a value consistent with your NVI settings.

What do you mean when you say the sim is "lagging?"

Regards

Share this post


Link to post

If lagging means low frame rate, then frame rate and VAS are not related. Also VAS is unrelated to your system specifications, it is a value fixed by P3D being a 32-bit application and the amount allocated depends mostly on your settings and sceneries.  I suggest you review the AVSIM Guide for Prepar3D, it is a good place to start.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now