SM1THY4L1F3

Blurries, Artifacts and other problems

Recommended Posts

Hi there,

I know this has been asked at least 1000 times before on here but I still haven't been able to find an answer to the problem I'm having.

As you can see in the images below, I'm having major artefact problems  and blurries in fsx se.

<a data-flickr-embed="true"  href="https://www.flickr.com/photos/151124115@N03/35892032672/in/dateposted-public/" title="Artifacts"><img src="https://farm5.staticflickr.com/4330/35892032672_d3b7f64358_h.jpg" width="1600" height="900" alt="Artifacts"></a><script async src="//embedr.flickr.com/assets/client-code.js" charset="utf-8"></script>

<a data-flickr-embed="true"  href="https://www.flickr.com/photos/151124115@N03/35892033322/in/dateposted-public/" title="Artifacts and blurries"><img src="https://farm5.staticflickr.com/4291/35892033322_94e50b0d8a_h.jpg" width="1600" height="900" alt="Artifacts and blurries"></a><script async src="//embedr.flickr.com/assets/client-code.js" charset="utf-8"></script>

 

I never used to have this problem when I used FSX boxed edition with the exact same scenery and rig that I'm using now

I've read numerous threads on pulling back settings, tweaking the CFG etc. and I still can't get a solution.

These are my current FSX scenery settings:

<a data-flickr-embed="true"  href="https://www.flickr.com/photos/151124115@N03/36021278046/in/dateposted-public/" title="Settings"><img src="https://farm5.staticflickr.com/4306/36021278046_903c537dd7_b.jpg" width="1024" height="795" alt="Settings"></a><script async src="//embedr.flickr.com/assets/client-code.js" charset="utf-8"></script>

And with the boxed edition I used to be able to have my settings much higher than this!

It is a relatively new installation of FSX SE, so I'm thinking maybe something went wrong when installing products?

I currently have a couple of UK2000 airports, Baleric sceneries and UTX Europe and FTX England. FTX is above UTX and the airports are above that (as suggested.)

 

Just to reiterate, even with a fresh CFG with no tweaks, and autogen etc turned down low, I still get the same problem.

FSX is on an SSD with SATA 3 (6Gbps) connection - this is the only other difference as FSX boxed was on a harddrive.

 

My Rig:

i5 4670K oc. to 4.0GHz

ASUS Nvidia GTX 970

8GB 2100MHz Hyper X Savage RAM

Sandisk Ultra II 240GB SSD

 

Thank you ever so much for any help you can give! All suggestions are very appreciated! I just want to enjoy FSX like I used to :(

 

Alex

 

 

My fsx.cfg (in case anything is in there :) )

[GRAPHICS]
SHADER_CACHE_PRIMED_10=1693751040
SHADER_CACHE_PRIMED=1693751040
D3D10=0
TEXTURE_MAX_LOAD=4096
NUM_LIGHTS=8
AIRCRAFT_SHADOWS=0
AIRCRAFT_REFLECTIONS=1
COCKPIT_HIGH_LOD=1
LANDING_LIGHTS=1
AC_SELF_SHADOW=1
EFFECTS_QUALITY=2
GROUND_SHADOWS=0
TEXTURE_QUALITY=3
IMAGE_QUALITY=0
See_Self=1
Text_Scroll=1
HIGHMEMFIX =1
[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=14
[SOUND]
AmbientUIMusicVolume=-6.000000
PrimaryDevice={DEF00000-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
VoiceDevice={DEF00002-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
SOUND=1
SOUND_QUALITY=2
SOUND_LOD=1
UISound=1
AmbientUI=0
[Display]
ChangeTime=4.000000
TransitionTime=4.000000
ActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
ActiveWindowTitleBackGroundColor=0,28,140,64
NonActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
NonActiveWindowTitleBackGroundColor=24,33,87,64
InfoUpperRightTextColor=255,0,0
InfoUpperRightBackGroundColor=0,0,0,0
InfoLowerLeftTextColor=255,255,255
InfoLowerLeftBackGroundColor=255,0,0,128
InfoLowerRightTextColor=255,255,255
InfoLowerRightBackGroundColor=255,0,0,128
InfoBrakesEnable=True
InfoParkingBrakesEnable=True
InfoPauseEnable=True
InfoSlewEnable=True
InfoStallEnable=True
InfoOverspeedEnable=True
BLOOM_EFFECTS=0
SKINNED_ANIMATIONS=1
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=160
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=0
WideViewAspect=False
[Main]
User Objects=Airplane, Helicopter
SimObjectPaths.0=SimObjects\Airplanes
SimObjectPaths.1=SimObjects\Rotorcraft
SimObjectPaths.2=SimObjects\GroundVehicles
SimObjectPaths.3=SimObjects\Boats
SimObjectPaths.4=SimObjects\Animals
SimObjectPaths.5=SimObjects\Misc
ProcSpeed=16805
PerfBucket=7
Maximized=1
Location=690,130,1730,909,\\.\DISPLAY1
HideMenuNormal=0
HideMenuFullscreen=1
[PANELS]
IMAGE_QUALITY=1
DEFAULT_VIEW=0
QUICKTIPS=1
PANEL_OPACITY=100
PANEL_MASKING=1
PANEL_STRETCHING=1
UNITS_OF_MEASURE=0
[Weather]
WindshieldPrecipitationEffects=1
MinGustTime=10
MaxGustTime=500
MinGustRampSpeed=1
MaxGustRampSpeed=200
MinVarTime=5
MaxVarTime=50
MinVarRampSpeed=10
MaxVarRampSpeed=75
TurbulenceScale=1.000000
WeatherServerAddress=fs2k.zone.com
WeatherServerPort=80
WeatherGraphDataInDialog=0
AdjustForMagVarInDialog=1
DynamicWeather=2
DownloadWindsAloft=1
DisableTurbulence=0
CLOUD_DRAW_DISTANCE=3
DETAILED_CLOUDS=1
CLOUD_COVERAGE_DENSITY=7
THERMAL_VISUALS=1
[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 970.0]
Mode=1920x1080x32
TriLinear=0
Anisotropic=1
AntiAlias=1
[AccelerationPack]
ControlsFirstRun=0
HomePageFirstRun=0
[CONTROLS]
Controls_Default=Standard
Controls_Current=Standard
KBDAIL=64
KBDELEV=64
KBDRUD=64
[TextInfo.1]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
WindDirectionAndSpeed=1,6
[TextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2
GForce=1,3
FuelPercentage=1,4
[TextInfo.3]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
WindDirectionAndSpeed=1,6
FrameRate=2,1
LockedFrameRate=2,2
GForce=2,3
FuelPercentage=2,4
[SlewTextInfo.1]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
[SlewTextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2
[SlewTextInfo.3]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
FrameRate=2,1
LockedFrameRate=2,2
[Trusted]
D:\Program Files (x86)\Addon Manager\couatl\couatl.exe.wbretqonlzkuhzterwzahheibhwtlakzabzkuwuo=1
C:\Program Files (x86)\12bPilot\SODE\SimObjectDisplayEngine.exe.zrbqcrbnzhhotrcrwkurctoiizttkekirutikkoh=1
Modules\FSUIPC4.dll.rwwhoikoztzzriubhnwtwltiiqrhletilzbuckno=1
bglmanx.dll.zrzbakunbbnhrthbqcuochceqrhwwohqaaoaztna=1
D:\Program Files (x86)\Addon Manager\bglmanx.dll.octurrtnabbhiwkaceohlrikzecilqiblteubzll=1
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\ORBX\FTX_AU\FTXAA_ORBXLIBS\Scenery\ObjectFlow.dll.wwlcobzoiqllbwuirkiohzniqotkeektwazuunnk=1
C:\Program Files (x86)\12bPilot\SODE\SimObjectAnimationModule.dll.botkwquzznwblebqknbhrhhnbculwhkchlbcwirr=1
A2A\Shared\A2A_Service.dll.aznkotuwttiauribrnozcwbukwttblhlqnnihoak=1
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\SimObjects\Airplanes\Easyjet Airbus A319-111\panel\CALLOUT_SOUND.dll.atkczwrcabkuuwlwienwuhhbbeqbqhkthlacacih=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\gauges\737-400.dll.ieeqhrwtalhttnteakuzqziaackailtztcczeuzq=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\SimObjects\Airplanes\B737-300PK2\panel\GPWS_sound.gau.lewoonaecunqonauzabqbqzreeueikqruhhcruql=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\SimObjects\Airplanes\A2A_PiperJ3\panel\A2A_PiperJ3s.dll.lnleqcbhbtqtataownzwtwironictltziiebrhrl=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\SimObjects\Airplanes\A2A_PiperJ3\panel\A2A_PiperSound.dll.qheiquraoolqqehuqoeetrllhuucorkhlklelllh=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\SimObjects\Airplanes\Easyjet Boeing 737-700\panel\GPWS_sound.gau.lewoonaecunqonauzabqbqzreeueikqruhhcruql=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\SimObjects\Airplanes\Easyjet Boeing 737-300\panel\737fsx.gau.catitqlblziernrkoohbukeqcwbleluatbitklei=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\gauges\KingAir.dll.iinalktwqtlqccciiazqczuhwakutlwuozcnnnke=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\gauges\Mooney_Bravo.dll.rqakeuuolhnkcbtwuklzbweblwwewubulqzbacqi=2
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\FSX\gauges\Magnetic_Compass.dll.wwnollnroioclnihchrrnnubboknchwrkciahhno=2
[DynamicHeadMovement]
LonAccelOnHeadLon=-0.020000
LonAccelOnHeadPitch=-0.010000
RollAccelOnHeadLat=0.010000
YawAccelOnHeadLat=-0.100000
RollAccelOnHeadRoll=0.100000
MaxHeadAngle=5.000000
MaxHeadOffset=0.300000
HeadMoveTimeConstant=1.000000
[VirtualCopilot]
VirtualCopilotActive=1
[USERINTERFACE]
OpenATCOnCreate=0
PageID=6
ShowAllACPaintSchemes=1
SelectAircraftManufacturer=All
SelectAircraftPublisher=All
SelectAircraftType=All
SHOW_MISSION_CAPTIONS=0
PAUSE_ON_LOST_FOCUS=1
PROMPT_ON_EXIT=1
SITUATION=d:\users\alexr\documents\flight simulator x files\EGMC Default
Map_Orientation=2
DisplayFuelAsWeight=0
[ATC]
ShowATCText=1
COMM_MSG_NONE_COLOR=FFFFFFFF
COMM_MSG_ATC_USER_COLOR=FFB6FFB6
COMM_MSG_USER_ATC_COLOR=FFFFD21B
COMM_MSG_ATC_AI_COLOR=FF00FF00
COMM_MSG_AI_ATC_COLOR=FFFF7840
AutoOpenAirTrafficWindow=1
UsePilotVoice=1
PilotVoice=0
[PointOfInterestSystem]
CycleSetting=0
[SCENERY]
LENSFLARE=1
DAWN_DUSK_SMOOTHING=1
IMAGE_COMPLEXITY=3
[TrafficManager]
AirlineDensity=66
GADensity=20
FreewayDensity=20
ShipsAndFerriesDensity=40
LeisureBoatsDensity=40
IFROnly=0
AIRPORT_SCENERY_DENSITY=0
[TERRAIN]
LOD_RADIUS=3.500000
MESH_COMPLEXITY=90
MESH_RESOLUTION=23
TEXTURE_RESOLUTION=28
AUTOGEN_DENSITY=2
DETAIL_TEXTURE=1
WATER_EFFECTS=4
[AContain]
ShowLabels=1
ShowUserLabel=0
ShowLabelManufacturer=1
ShowLabelModel=1
ShowLabelTailNumber=0
ShowLabelDistance=1
ShowLabelAltitude=1
ShowLabelAirline=0
ShowLabelAirlineAndFlightNumber=0
ShowLabelFlightPlan=0
ShowLabelContainerId=0
ShowLabelAirspeed=0
ShowLabelHeading=0
LabelDelay=1000
LabelColor=FFFF0000
[INTERNATIONAL]
ASLAT=2
ASLON=1
MEASURE=0
[REALISM]
PFactor=0.000000
Torque=0.000000
GyroEffect=0.000000
CrashTolerance=0.000000
General=0.000000
UnlimitedFuel=True
AllowEngineDamage=False
TrueAirspeed=False
AutoCoord=False
RealMixture=False
StressDamage=False
GEffect=False
ManualLights=False
GyroDrift=False
CrashWithDyn=False
CrashDetection=False
AutoTrim=False
[SIM]
SYSCLOCK=1
[STARTUP]
DEMO=0
SHOW_OPENING_SCREEN=1
STARTUP_DEMO=
LoadWindow=1
[FACILITIES]
COUNTRY=
STATE=
CITY=
GTL_BUTTON=4096
[Misc]
Com_Rate=7
[MULTIPLAYER]
condAccoutPassword=0

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

2 things I saw and would change:

[Graphics]

Texture_Max_Load=4096  change to 1024

 

[Terrain]

LOD_RADIUS=3.5  Change to 4.5 ( which is the default setting)

Make these changes in your FSX.cfg  Don't adjust your sliders!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Artifacts are from conflicting sceneries, switch them all off in the scenery library and then one by one back on till the artifacts come back and you will have found your culprit

Herman

Share this post


Link to post
Share on other sites

See the AVSIM FSX Configuration Guide (just updated).  You did not indicate what your display driver settings are.  Do you use the Nvidia Inspector?  If so, try the settings in the FSX Config Guide.  Those are more important than the FSX.cfg.  In the FSX.cfg, I would comment out Affinity Mask tweak (just put two slashes // in front of the parameter and it will not load).  Horrible tweak (IMHO).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Texture_Bandwidth_Multi=160??  Way, way too high.  Do you know how long it would take to render textures at that setting.  Leave it at the default, 40 or no higher than 60.  That might be your problem all by itself..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi everybody,

Thank you so much for all your suggestions! I have tried most of them with the exception of the configuration tool, but still nothing has changed.

I'm thinking now maybe my FTX and UTX mucked up somehow? As I have been away from FSX a while, I only had version 1.00 of EU England, and jumped straight to 1.53!

I'm thinking now that maybe a fresh install is in order? followed by the guide before I add anything else to the game?

I would love to know what you guys think!

 

Cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now