WebMaximus

External model no longer casts shadows

Recommended Posts

After playing around a bit with PTA and URP trying out different shaders and presets I all of a sudden noticed how my aircraft no longer would cast shadows on the ground.

I then tried restoring the default shaders and cleared the shaders cache but the issue was still there. I did get my aircraft to cast shadows on itself but not on the ground. I tried unchecking all shadows and then re-enabled them but still same thing.

Now I'm currently restoring my system to a state where I know the shadows worked normally but still thought I would ask if someone else experienced the same thing and managed to find out what was causing the issue?

I'm using the latest version of P3Dv4.

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Restore your backed up shaders.

Ir un-reinstall your P3D Client.msi

 

Share this post


Link to post

Hi Richard,

Is this at one particular payware airport or all airports? I'm guessing a payware airport where the aprons, taxiways and/or runways are at a slightly higher elevation than the "ground." Shadow is there but it is being cast on the ground (as it should be) not the aprons, taxiways and/or runways. Try taxiing off the runway onto the grass and see if the plane drops a bit.

Share this post


Link to post

Looks like I spoke too fast...

Just did another test now after restoring my complete system backup but still same issue so apparently I had the issue already when I made the backup only I wasn't aware of it.

I've double-checked I'm back using the default shaders and I even compared every single file using a software to the shaders in a 100% clean P3Dv4 installation (I always keep a clean copy should I require any default files) and they match 100% meaning I'm only using default P3Dv4 shaders.

Based on this fact in combination with having cleared the shaders cache I don't really understand what's going on here.

Will try a different airport like you suggest and guess a default airport would be the best option and see what happens. Might try in a default a/c as well while I'm at it.

Here's an example what it looks like. This is at Orbx ESSA lined up on 01L in the NGX and as you can see both on the right wing as well as on the aft part of the fuselage I do have shadows...just not on the ground. 

ky4Ghlq.jpg

 

Share this post


Link to post

Can you post an screenshot of your shadow settings under PD3V4 options and display settings?

Simbol 

Share this post


Link to post

 

deleted duplicatecomment

Edited by GHarrall
deleted duplicate

Share this post


Link to post
24 minutes ago, WebMaximus said:

Looks like I spoke too fast...

Just did another test now after restoring my complete system backup but still same issue so apparently I had the issue already when I made the backup only I wasn't aware of it.

I've double-checked I'm back using the default shaders and I even compared every single file using a software to the shaders in a 100% clean P3Dv4 installation (I always keep a clean copy should I require any default files) and they match 100% meaning I'm only using default P3Dv4 shaders.

Based on this fact in combination with having cleared the shaders cache I don't really understand what's going on here.

Will try a different airport like you suggest and guess a default airport would be the best option and see what happens. Might try in a default a/c as well while I'm at it.

Here's an example what it looks like. This is at Orbx ESSA lined up on 01L in the NGX and as you can see both on the right wing as well as on the aft part of the fuselage I do have shadows...just not on the ground. 

ky4Ghlq.jpg

It’s the shadow settings. You have to select building to receive shadows. Lots of addon airports the runway is constructed as a model hence the need to select buildings to receive shadows 

Share this post


Link to post

Amazing how you keep learning new stuff even after all these years in this hobby :cool:

In this specific case it was the receive shadows for simulator objects that needed to be checked. However I lost about 6-7 FPS enabling this and I don't find it worth it so will keep it unchecked now that I at least know why I don't get these shadows at this (and maybe some other) airports.

Thanks for the help guys!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now