Jump to content
Sign in to follow this  
ryanbatc

Lagging display with RTX 4080

Recommended Posts

I have an odd problem that showed up in the last month or so.  I think it has to do with my Gysnc monitor and RTX 4080 with frame gen, but I can't be certain.

It seems to happen if I have background apps open that I alt +tab to - like photoshop when im doing paints or screenshots.  The sim runs great, but sometimes I see a huge pause... like 10 sec, followed by this rubber-banding effect in MSFS.... anytime I move.  Any object that move sort of flickers.  And if I pan the view, interior or exterior, it does this.  I finally was able to capture a short video with my mobile...  usually it won't even show on the video which makes me think its fps related.

The only fix is a reboot of the sim.

Here's a short video...this is me trying to pan around the cockpit

https://www.dropbox.com/scl/fi/8bcz8ng962yqlw29etrzb/20231128_161724.mp4?rlkey=cy00q793dj5f98trbbq0ntodq&dl=0


| FAA ZMP |
| PPL ASEL |
| Windows 11 | MSI Z690 Tomahawk | 12700K 4.7GHz | MSI RTX 4080 | 32GB 5600 MHz DDR5 | 500GB Samsung 860 Evo SSD | 2x 2TB Samsung 970 Evo M.2 | EVGA 850W Gold | Corsair 5000X | HP G2 (VR) / LG 27" 1440p |

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you change GPU drivers recently?  Have you ruled out that it could be a GPU driver issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 I found that the newer Nvidia drivers (any of them from the past 2-3 months) to be quite stuttery in MSFS compared to older ones. I actually went back to the 535.98's today which I know are one of my favorite builds for my 3080ti and it was much better, but every system is different.


i7-13700KF, 32gb DDR4 3200,  RTX 4080, Win 11, MSFS

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think it's also related to higher MSFS settings.  I've pulled some stuff back like TLOD which I was running at 400, to 200.

But it could have been the SU14 beta... not sure.  I haven't seen it in a week or so.


| FAA ZMP |
| PPL ASEL |
| Windows 11 | MSI Z690 Tomahawk | 12700K 4.7GHz | MSI RTX 4080 | 32GB 5600 MHz DDR5 | 500GB Samsung 860 Evo SSD | 2x 2TB Samsung 970 Evo M.2 | EVGA 850W Gold | Corsair 5000X | HP G2 (VR) / LG 27" 1440p |

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
×
×
  • Create New...