Sign in to follow this  
Foxtrot_Sim

Stick of RAM prevents computer from starting.

Recommended Posts

Hello everyone-

So magically one day when I was restating my computer, my computer would light up (lights on the motherboard and fans would turn on), then after a second or two, it would shut off, then turn on again, then shut off, and repeat the process for ever. After investigating and re=seating everything, I concluded that my RAM sticks are causing the problem. I have x2 sticks of 4GB of RAM, and now I can only use one for the computer to start. If I were to put in both, it would start the problem stated above.

 

Anyone know what is up? Its the RAM that came with the PC, nothing special. I am thinking of upgrading to Corsair x16 GB's of RAM so I'll no longer get the stutters in FSX.

 

Thanks.

 

System specs- i7 4790K @ 4.0     GTX 650    8GB (now 4GB) of RAM   Asus Z-97 Maximus mobo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Lol I just went through this

 

One stick went bad, that's all.

 

You'll have to rebuy a matched pair next time too

Share this post


Link to post
Share on other sites

Test the sticks individually, if the computer fails with one of the sticks, it is a bad stick. 

 

If the computer boots and runs normally on each individual stick, you might have a bad RAM slot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are they matched pairs? Ie were they from the same box?

 

I could boot with my four sticks separate but not together. Turns out the second matched pair wasn't compatible with the first

Share this post


Link to post
Share on other sites

They both came with the computer when I first bought it, and have been working perfectly for the past year that I have had the system. This is new and out of the blue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My situation was similar....  in that all sticks were working in harmony for about a week.  It may be coincidence, but my son walked behind my PC cables with his fleece PJ's and then the RAM stopped working happily together.

 

I literally tried all combinations separately and the machine booted normally.  Just with all four it didn't.

 

I ended up RMAing the new kit of ram for a partial refund (darn you newegg!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this