Sign in to follow this  
FlyBaby

Help with installing W2XP_America

Recommended Posts

Hi,

 

I downloaded x2wp_America, which directed me to download the following...

 

- OpenSceneryX (http://www.opensceneryx.com/)
- R2 Library (http://r2.xpl.cz/)
- FF Library (http://forums.x-plane.org/index.php?app=downloads&showfile=12836)
- world-models library (http://simheaven.com/?wpfb_filepage=w2xp_world-models-7z)
 

I downloaded the 4 additionsl files, unzipped them and placed all 5 folders in my Xplane\custom scenery folder.

 

I read on http://world2xplane.com/2014/03/12/quick-start-guide/ that I needed to run World2XPlane32.exe and select a pbf file.

 

My questions

 

1) What pbf file is the directions referring to? I dont seem to have one for America (found this)

2) How large will the genrated scenery be on the hard drive for w2xp_America?

3) Is there a performance impact? I currently get 30fps stuutter free flights in most rural areas and small ciites.

4) is there an easy way to delete or restore my defaul scenery?

 

Thanks for any help with this!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

2) How large will the genrated scenery be on the hard drive for w2xp_America?

 

Not sure.  Haven't tried US stuff yet.

 

 

 

3) Is there a performance impact? I currently get 30fps stuutter free flights in most rural areas and small ciites.

 

This will probably depend on your system and the amount of OSM data for the given area you're flying in and if you have OSM only or the version with autogen.

 

 

 

4) is there an easy way to delete or restore my defaul scenery?

 

Just simply remove the folder(s) from your custom scenery folder that you added and no longer wish to use and you'll be back to where you were before installing them.  You might also have to remove the entries from scenery_packs.ini too.  I'm not sure though.  I know X-Plane will automatically add things to this file on its own but not sure if it will remove them on its own.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can easily disable a scenery pack without deleting it by opening up scenery_packs.ini and changed SCENERY_PACK to SCENERY_PACK_DISABLED next to the entry.

 

I'd recommend you grab the premade copy from simheaven first, it will give you an idea of how it will perform on your system. If you're happy with it, you can then generate your own scenery and tweak it as you like.

 

Generating North American yourself takes quite some time and will require about 8GB of RAM at a minimum. Last time I tried to generate the US, it took me all day.

 

Some cities are well populated and there are several major data migrations going on at the moment, but rural areas are almost completely empty. The problem is a two-edged sword, as cities have too many buildings causing a slowdown, and rural areas have no buildings. So you will almost certainly have to lower you X-Plane settings to get decent performance. For the US, I'd recommend enabling smart-exclusions in the config file so you get X-Plane's autogen in empty areas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can easily disable a scenery pack without deleting it by opening up scenery_packs.ini and changed SCENERY_PACK to SCENERY_PACK_DISABLED next to the entry.

 

I'd recommend you grab the premade copy from simheaven first, it will give you an idea of how it will perform on your system. If you're happy with it, you can then generate your own scenery and tweak it as you like.

 

Generating North American yourself takes quite some time and will require about 8GB of RAM at a minimum. Last time I tried to generate the US, it took me all day.

 

Some cities are well populated and there are several major data migrations going on at the moment, but rural areas are almost completely empty. The problem is a two-edged sword, as cities have too many buildings causing a slowdown, and rural areas have no buildings. So you will almost certainly have to lower you X-Plane settings to get decent performance. For the US, I'd recommend enabling smart-exclusions in the config file so you get X-Plane's autogen in empty areas.

 

 

Thanks

 

I get an error when running world2xplane.exe

 

"Unable to resume, OSM file is different from source used to generate."

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also have a problem with the W2XP simheaven pre-made scenery.  I downloaded the newish single pre-made 'America' package with all the correct libraries and I get an error during load for a missing object.  I think it references something in the default x-plane object library (lib/industrial/xxxx), but it can't locate it.  I'm running the latest 10.40 release candidate.  I'll try to post the actual log file.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Get the World Library, latest version, from the World2XP ( at the bottom of the page, under Libraries ) site because there is some problem with the one at SimHeaven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think that object might be from the FFLibrary, so make sure you have that installed. All deps listed in the link jcomm posted

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the responses thus far....

 

I have the latest "World Models v0.7.3 from (2nd July 2015)" from w2xp,

 

Now the world2xplane.exe program never gets beyond the "First Pass" part of the program and the folder it creates is only about 110mb after running more than 18 hours.

 

I wish someone could post a ready made region for America and have us download it without this process that doesn't seem to have a straightforward method to create the scenery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Jcomm,

 

I have that, but I was trying to build the entire region using the .pbf file from http://download.geofabrik.de or are you saying that W2XP_America is the entire region? I thought I had to generate the region with world2xplane.exe and the pbf file.

 

My original title / post is misleading as I am not sure what all of the components mean.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think that object might be from the FFLibrary, so make sure you have that installed. All deps listed in the link jcomm posted

 

Sorry to thread hijack, but I saw something about W2XP and I was having some issues too.

 

Yes, this fixed it thanks.  I had the ff_extended_lod that I guess worked with a previous version.  

 

Also, there's something that has bothered me about the W2XP scenery.  Don't get me wrong, I won't fly without it now...it's great!  But, at night in large cities it looks like a techno rave with strobes flashing like crazy on downtown skyscraper buildings.  Is there a way to turn this off or tone it down somehow or is that built into the objects?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry to thread hijack, but I saw something about W2XP and I was having some issues too.

 

Yes, this fixed it thanks.  I had the ff_extended_lod that I guess worked with a previous version.  

 

Also, there's something that has bothered me about the W2XP scenery.  Don't get me wrong, I won't fly without it now...it's great!  But, at night in large cities it looks like a techno rave with strobes flashing like crazy on downtown skyscraper buildings.  Is there a way to turn this off or tone it down somehow or is that built into the objects?

 

Real Terra Haze allows you to control light intensity.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 


But, at night in large cities it looks like a techno rave with strobes flashing like crazy on downtown skyscraper buildings

 

Ha ha yes, this is the obstacle-lights setting in the config file. It doesn't work too well when skyscrapers are made up of many parts which they are in places like NY. You can disable it and regenerate the area. By default, I'll leave it off in the next version, because it's one of those features that seemed nice at the time, but doesn't work too well :-)


 

 


have that, but I was trying to build the entire region using the .pbf file from

 

If you have the file from Simheaven for America, then you don't need to generate anything yourself. Simheaven have already done it for you, and they also cleaned up the file removing duplicate objects from the data.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Tonywob,

 

The Simheaven generated scenery looks great. But your last post "kind of" puts me back to square one. I also want to get rid of the obstacle-lights, so I need to regenerate the region using the pbf file that never really worked for me using world2xplane.exe. The program seem to rune for 18 hours stuck in the first pass stage.

 

Can you help me with this process?

Share this post


Link to post
Share on other sites

How much memory does your computer have?

 

Also, when it was running, did it show any error messages (or anything at all) in the main window?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your help.

 

I have 8G of Ram.

 

The initial run showed "Unable to resume: OSM file is different is from source used to generate"

 

I then downloaded the latest World-Models.

 

Now the process just hangs at "First Pass" message; I can still see the memory meter moving and the created file is about 110mb after about 30 minutes and remains the same size after about 18 hours. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you try deleting the folder called DB? That will likely get rid of the Unable to resume error.

 

As for the hanging, well it's possible it's hitting the 8GB of RAM limit and hanging quietly or doing lots of swapping. I've been able to generate it with 16GB of RAM, but we've now almost certainly hit the limit of what is possible without actually using a database (Which I had to use for GB Pro and others).

 

Maybe a suggestion, you can try just generating one state at a time. Just make sure you download both the state, and the .poly file, and after you've generated it, make sure you place it above the Simheaven scenery in priority. You'll also be able to generate most countries much faster this way.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you try deleting the folder called DB? That will likely get rid of the Unable to resume error.

 

As for the hanging, well it's possible it's hitting the 8GB of RAM limit and hanging quietly or doing lots of swapping. I've been able to generate it with 16GB of RAM, but we've now almost certainly hit the limit of what is possible without actually using a database (Which I had to use for GB Pro and others).

 

Maybe a suggestion, you can try just generating one state at a time. Just make sure you download both the state, and the .poly file, and after you've generated it, make sure you place it above the Simheaven scenery in priority. You'll also be able to generate most countries much faster this way.

 

Thanks for your help...

 

I am trying the files by state, but I do not know how to save/format the .poly files. The file opens is my browser and I tried to save it in a text format with (.poly) extension. Saving it from the site attempts to save it in html. Either way, the program failed to process this file. I don't know how to get it from the site to my hd in a compatible format that works with world2xplane.

 

Got it to work for Florida...thanks for your help. I only fly in PA, NJ, and FL...so the state only idea was perfect!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your replies Tony.  Is there anyway I can disable it in the packaged simheaven scenery or do I have to download the tools?

 

 

Ha ha yes, this is the obstacle-lights setting in the config file. It doesn't work too well when skyscrapers are made up of many parts which they are in places like NY. You can disable it and regenerate the area. By default, I'll leave it off in the next version, because it's one of those features that seemed nice at the time, but doesn't work too well :-)


 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your replies Tony.  Is there anyway I can disable it in the packaged simheaven scenery or do I have to download the tools?

 

Yes, you could try opening the file objects/light.obj from the scenery with a text editor and deleting the two lines

LIGHT_NAMED obs_red_day   0.0000    0.0000000   0.0000
LIGHT_NAMED obs_strobe_night   0.0000    0.0000000   0.0000

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Tonywob,

 

I tried to disable the "obstacle-light" in the config file by setting it to false, but when I regenerated the scenery, the building still had the strobe lights.

 

I will try the method you described in the post above. thanks again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried to disable the "obstacle-light" in the config file by setting it to false, but when I regenerated the scenery, the building still had the strobe lights.

 

That's likely a bug, thanks for letting me know, I'll get it fixed in a future update

 

I can confirm the above method of blanking out the lights in light.obj works.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's likely a bug, thanks for letting me know, I'll get it fixed in a future update

 

I can confirm the above method of blanking out the lights in light.obj works.

 

Hi,

 

I deleted the two lines in the light.obj file located in W2XP_America. Unfortunately, I still get the flashing strobe type lights on the tall buildings. I am flying out of KPHL and center City Philadelphia look like a Christmas Tree...lol. Could there be something hardcoded in the building files that are used?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

I deleted the two lines in the light.obj file located in W2XP_America. Unfortunately, I still get the flashing strobe type lights on the tall buildings. I am flying out of KPHL and center City Philadelphia look like a Christmas Tree...lol. Could there be something hardcoded in the building files that are used?

 

 

I was sitting on the tarmac in Newark and I didn't see any strobing after I deleted the lines Tony suggested.  I haven't tested other areas at night yet, but it seemed to work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was sitting on the tarmac in Newark and I didn't see any strobing after I deleted the lines Tony suggested.  I haven't tested other areas at night yet, but it seemed to work.

 

Something may be up on my end, then. Because the Newark airport is like a freak show with the lights for me. My light.obj file only has the following...

 

I

800

OBJ

POINT_COUNTS 0 0 0 0

 

Can you confirm what version of world-models you are using? I may have the wrong version...I know I downloaded several of them. Thanks for your input. At least it does work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this