Sign in to follow this  
Constantine

Recommended set-up for FS9

Recommended Posts

Hi   I'd like to know your recommendations please for Windows 7 and FS9 use in terms of the OS compatability, including Graphics Card, Drivers, CPU etc; compatability in particular between Hardware & Software.

 

Many Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Win 7 is perfect for FS, I don't keep up with or look at hardware till it's time to buy something. Others I'm sure will chime in with what's out there at the moment. Depending on budget, you will likely be best to keep your graphics card and CPU of similar performance as FS uses both. Drivers is an experiment thing, whatever ends up working best for your system. I've used nVidia and ATI cards, always a big debate but I'm convinced now nVidia is the better option unless you need an ATI for a very specific reason. Some may also recommend a SSD drive. I'm running FS on a SSD and don't really find any great benefits with my current setup. An SSD can greatly speed up other things such as your computer boot time which is certainly welcomed. SSD's cost quite a bit more per gig compared to a standard drive.

Something I never see mentioned, get a decent and large case! Some hardware components are becoming huge! If you want to upgrade anything later on, it's good to have the room to do it. I'm running a GTX 970 card, my case is a decent size and I didn't expect problems with space but I still had to grind a small piece out of it to get the card to fit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi thank you very much indeed for the detailed response.

I'm actually using Windows 7 64bit 32 with intel ® core 15-4670 CPU and 3.40Ghz  (4 CPUs) 3.46Hz

memory 16384 Mb Ram 

Direct X11  with NVDIA GeForce GTX 760  approx total memory 4042Mbs

Current display mode 1920x1080 (32bit) 60Hz

with latest Drivers 368.22  23.5. 016.

 

This has been running well for a long time with my FS9 but for some unknown reason now my scenery has lost all realistic detail appears a litlte to bright and most upsetting is the ad-on scenery just looks so unrealistic like a cartoon with buildings looking more like blocks totally different for what are quite expensive mega airports from aerosoft/Flytampa etc

I had my system initialized and was told my drivers and graphic card were okay, but i'm really confused what I need to amend to restore the scenery textures to their initial downloaded state.

 

Many thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Latest Nvidia drivers don't automatically mean best graphic results. I went back to 361.91 version. So eventually reinstall the driver you used before..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Latest Nvidia drivers don't automatically mean best graphic results. I went back to 361.91 version. So eventually reinstall the driver you used before..

Agree with the above. If it was all working well some change was made to your system. Appears drivers would be the first place to start after reading your post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guys thank you very much, I updated to the latest drivers after I had this problem with the original drivers so I don't know how beneficial going back would be but I don't know how I can influence the texture side of things, the FS9 is working perfectly with the exception of the lack of realistic texture to the airports etc. Anyway i'll give the old drivers a re-run and let you know,  have you used any tweaks to improve your textures or experienced anything similar to this?

 

Many thanks

Richard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guys sorry

could I ask how I find and re-install my previous Drivers? My previous Driver was NVDIA 9.18.13 2049

date21.06.2013 WDDM 1.1  DD1 Version 11

 

Many Thanks

Richard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guys sorry

could I ask how I find and re-install my previous Drivers? My previous Driver was NVDIA 9.18.13 2049

date21.06.2013 WDDM 1.1  DD1 Version 11

 

Many Thanks

Richard

 

Hi Richard, there should have been an install disk that came with your graphics card, the drivers will be on that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yet again thank you so much, but no change after restoring my previous driver, I looked into my FS9 Cfg don't know if this sheds any light on the problem the Graphics were set to

Default texture =2

Texture Max Load 1024

Texture Bld =1

Texture Gnd =1

Aircraft =1

Texture Quality =3

Display GeForce GTX 760.0  1024 x 768 x32

texture bandwidth 60

 

Many Thanks

Richard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you please also Post a screenshot of your Nvidia panel settings?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 


texture bandwidth 60

 

Hi Richard, I'm not sure this will help, but your texture bandwidth is 60, mine is: TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=1024

Share this post


Link to post
Share on other sites

A32xx Thank you very much sadly no change, but thank you!

 

Sascha  I've wrote the contents of the NVDIA Control Panel

 

Change Resolution

Resolution  1024 x 768    Refresh Rate 70Hz

 

Desktop Colour Depth

Highest 32 bit    Output Colour Depth 8bpc   Output Colour Format RGB  Output Dynamic Range Full

 

NVDIA colour settings 

Brightness 50   Contrast 50  Hue 179  Saturation 50% 

 

Thank you very much I hope this helps

 

Thank you

Richard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Richard, I think Sascha meant the NVidia Inspector settings if you use it. If I may ask a silly question, do you have Render To Texture ticked in your Display settings like this: 

 

Display_zpsugpmzuln.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi  no I don't use the Nvdia Inspector, my display resolutions are on the second line I have all the hardware rendering boxes checked  and have MIP & Hardware rendering lights set the same, I have tried literally every combination but can't get the original state I wanted, i've tried making resolution & colour changes from within the Nvdia panel with little success   and FS9 Cfg file  so my options are getting less sadly

Anyway, thank you so much again !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe it's the textures themselves. Have you used dxtfixerx before? If not, it's in the library here and I highly recommend running it on all your scenery and aircraft directories.

It would be really useful if you could post a screen shot of the affected textures, a picture is worth a thousand words as they say!

Share this post


Link to post
Share on other sites

What was changed on your system when this happened? From what I read it appeared it was only your graphic drivers?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Chaps sorry for late reply I haven't done Screenshots before could anyone give me an idiot's guide to screenshots and thereafter how to upload them onto this topic please

 

Very Many Thanks !

Share this post


Link to post
Share on other sites

27830519933_8e80e39eff_z.jpg14th July 2016 Pic 6 Mega Airport Barcelona by Richard Coombs, on Flickr

27830519933_8e80e39eff_m.jpg14th July 2016 Pic 6 Mega Airport Barcelona by Richard Coombs, on Flickr

27830513953_381440dfaa_m.jpg14th July 2016 Pic 3 Mega Airport Heathrow by Richard Coombs, on Flickr

27830511283_91738bd52a_m.jpg14th July 2016 Pic 2 Mega Airport Barcelona by Richard Coombs, on Flickr

27830510083_5eafe0b06d_m.jpg14th July 2016 Pic 7 Mega Airport Munich by Richard Coombs, on Flickr

28341575662_e252c9e346_m.jpg14th July 2016 Pic 1 Mega Airport Frankfurt by Richard Coombs, on Flickr

27830517193_140f144d0f_m.jpg14th July 2016 Pic 4 Mega Airport Paris Charles De Gaulle by Richard Coombs, on Flickr

Hello A32xx

Thank you very much indeed, these are the sorry images of what should look like Mega Airport sceneries which now resemble more the fs9 default airports, now they have lost that realistic appearance appearing more like detailess blocks. I can obviously make changes to colour resolution etc from within my NVDIA Control panel or FS9 Display-Hardware section but that doesnt really restore the scenery to that what wed expect from the highly detailed Mega Airport downloads. In my FS9 the available display resolution im using is 160x1024x32 which gives the image I can attain at present  and using MIP 4 with Hardware rendering 8 and Filtering Trilinear, its so difficult trying to explain, but if we compare these images to the Mega Airports I hope you can see there is very little resemblance, I would be most grateful for your impressions, as I wrote when we communicated before recently Ive had the computer initialized tried various tweaks resolutions etc; but nothing seems to rectify the situation.

Any advice most appreciated and again thank you for your kind support !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Richard, well done with the screenshots! I think I see what you mean - the buildings have 'flat' colours with no 'photoreal' appearance except for the glazed sections. Mine are the same, it's the way the textures have been created and nothing to do with graphics settings. The only thing which may make a difference is setting your display settings as shown below, I have everything on and at 100% where possible:

Capture_zpsinmtlixa.jpg

 

 

These settings still give me very similar results to yours at Barcelona:

 

LEBL1_zpsghqzsytv.jpg

 

LEBL2_zpsihlqc70c.jpg

 

LEBL3_zpstx3nvfra.jpg

 

LEBL4_zpsdcsri0ya.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi thank you again, my settings are much the same, think i've tried every ccmbination but nothing restores them to the way they were purchased and i've used for a couple of years, Barcelona Aerosoft was such a great Airport with great photreal scenery so too Frankfurt which now looks a joke, resembling a a cartoon, so disappointing, felt sure it must have been a resolution problem, when you say the way the textures have been created why do you think they are so dramatically different than originally?  I thought about a new computer and a W10 upgrade but that seems a nightmare from what i've read, I downloaded my airports from Simarket would purchasing new airports with less texture wear & tear as mine be advisable?

Anyway thank you for taking the time out once again much appreciated!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi could I just add i've just discovered I have no Shader file or cache I wonder if this would contribute to this problem?

 

There is nothing on Graphics in my FS9 Cfg  file for shader and also  when i  check Computer-Local Disc C- User -User name- Local  there should be a shader cache located but I have nothing.  I wonder if anyone can advise what I should do/input to rectify

 

Thank You

Richard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Richard,

I don't have anything definitive but I had a thought when I read this:

 

"This has been running well for a long time with my FS9 but for some unknown reason now my scenery has lost all realistic detail appears a little to bright and most upsetting is the ad-on scenery just looks so unrealistic like a cartoon with buildings looking more like blocks totally different for what are quite expensive mega airports from aerosoft/Flytampa etc

I had my system initialized and was told my drivers and graphic card were okay, but i'm really confused what I need to amend to restore the scenery textures to their initial downloaded state."

 

Perhaps the monitor settings were somehow changed.  I haven't thoroughly read the posts but didn't see this mentioned.

Jim F.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this