GilYoder

System Monitor problem

Recommended Posts

I am having another problem with my new GNS 750/650 gauges that I'm unsure how to fix. Sometimes I am able to access the gauges for aircraft where I've modified panel.cfg, but then the second or third time I try to access one of the gauges I get the following error message and the gauge popup will not appear.

02.21.2019-23.39.07

I found this exchange with a Google search:

https://forums.x-plane.org/index.php?/forums/topic/162529-reality-xp-warning-a-monitor-program-has-been-found-running-in-your-system/

In it, RXP says, "This message is due to the use of system monitor and this is expected: this is our software protection doing its job."

My guess is that this means it's meant to protect the software against unlicensed use, but I have a license.

What's wrong in this case?

Gil Yoder

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

I think you must be running process explorer or some similar software.

I used to use it occasionally when battling the OOM's. Haven't used it since moving to P3D...

Check that you're not running procexp64

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, RichieFly said:

I think you must be running process explorer or some similar software.

 

I have used procmon.exe today, but I don't think it was running when I got these errors.

Running a test right now without procmon.exe running just to be sure.... No, the error still appears without procmon.exe running. And to be sure I just checked with task manager to be sure that procmon.exe wasn't running in the background. It's not.

Thanks for the reply though. It could be a clue toward a resolution.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

this means the software has detected there is a background process running which most likely is 'debugging' the simulator. This could be a 3rd party program running on your system which is 'inspecting' the programs a little too much (virus, debuggers, process tools etc...) or a 3rd party module/gauge which is doing similar things. 

Procmon is certainly one of these, so are similar other apps.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, RXP said:

this means the software has detected there is a background process running which most likely is 'debugging' the simulator. This could be a 3rd party program running on your system which is 'inspecting' the programs a little too much (virus, debuggers, process tools etc...) or a 3rd party module/gauge which is doing similar things. 

 

Thanks for the explanation. After rebooting the computer I was able to load up the plane with the new gauge installed. Hopefully, it was just procmon.exe after all and it won't bother me again. I was also trying to fight off some malware yesterday, so that might have caused a problem with the product too. As long as it doesn't hinder my flight time, all is well. 😉

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, GilYoder said:

As long as it doesn't hinder my flight time, all is well. 😉

Welcome to Avsim, Gil.  By the way, sticking around here on Avsim will cost you some flight time, but will also enhance your flying.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now