Jump to content

Sign in to follow this  
ryanbatcund

Bizarre Issue: Keyboard F key stops working

Recommended Posts

For some weird reason, every time I start XP11 , my keyboard F key will stop working.  Combinations will work, including Ctrl/Shift+F and holding the key down will result in ffffffffff.  But a single F press won't work....this is outside of XP as well, like Chrome browser, Microsoft Word etc etc.

Even after closing XP11 it will still happen in Windows 10.  After a reboot it will work normally again.

Anyone ever heard of such an issue?

Windows 10 updated.


|Ryan Butterworth|

| i7 4790K@4.4GHz | 32GB RAM | EVGA GTX 1080Ti | ASUS Z97-Pro | 1TB 860 Evo | 500GB 840 Evo Win10 Pro | 1TB Samsung 7200rpm | Seasonic X750W |

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not so strange Ryan, I have the same quirk.

Gordon

Do you use a Bluetooth keyboard?

Oh and by the way it happens in P3d v4.5 and haven't noticed it in my Linux XP11 rig, so am thinking Win 10 glitch.

Edited by hovercrafter
Added question and comment

Share this post


Link to post
Share on other sites

No I just use a regular USB kb.

Odd.


|Ryan Butterworth|

| i7 4790K@4.4GHz | 32GB RAM | EVGA GTX 1080Ti | ASUS Z97-Pro | 1TB 860 Evo | 500GB 840 Evo Win10 Pro | 1TB Samsung 7200rpm | Seasonic X750W |

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Being a new XP11 user, I just tested it on my setup out of curiosity and there is no problem with the F key while XP11 is running (nor after shutting it down). Tested with Notepad and MS Word 2019. My keyboard is a quite old Logitech G15 USB, XP 11.35, Windows 10 Pro 1809.

I know it does not help you, but it could indicate that the problem is not really Windows 10 itself. Have you tried with a different keyboard ?


 

Normand Boucher

Intel i7 9700K @ 4.9 GHz / Asus Prime Z390-A / 32GB DDR4 3200 MHz / GTX 1080 TI 11GB / PSU 750 Watt / Prepar3D V4.5 + V5.0 / Microsoft Flight Simulator / Windows 10 Pro x64

Share this post


Link to post
Share on other sites

a does not work with p3d. So when typing I have to make it a Big A. 😄


Maurice J

I7 7700k 4.7 \ EVGA 1080ti \ G-Skill 32GB \ Samsung 4K TV

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a similar issue (P3D) where I would lose certain keys or the whole keyboard and only a reboot would fix it. I found it to be the LVAR Bridge knocking it out or some bad code or LUA script. I ran a update for it and it has fixed the issue. I use SpadNext to assign all my panels and controllers. I haven't had the issue since maybe this will give you a clue to finding a solution for your issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it is happening outside of sims, in apps like Notepad etc. then maybe your keyboard is wearing out?  How old is the kb?

Have you tried cleaning the keyboard?

You drink that Wild Cherry Pepsi over that 'board eh?


Rhett

i7-8700k @ 5.0 ghz, 32 GB G.Skill TridentZ, 1080Ti, 32" BenQ, 4K res

Share this post


Link to post
Share on other sites

In  my case, using Win 10 and P3D 4.5 I use FSUIPC to program rotary switches that interface with a (Flight 1) GTN750 using keys CTRL+ALT+Shift+keys A through H missing key F as this is consistently not read.

Being A) Bone idle and B) in the process of ditching Windows / P3D for Linux / XP11 I have not investigated the root cause. Freebird's comment about it being a Lua issue strikes a cord as I use Lua scripts with FSUIPC.

As an aside I am finding the comparison between Win 10 / P3D and Linux / XP11  illuminating. XP11 is running on a 2700K GTX1080 at 4.1mhz. P3D on a brand new 9700K GTX970 at 5.1Mhz. Flying the Orbx TrueEarth UK demo and EGHI freeware in XP11 is comparable with P3D running UK VFR photo, Treescapes, Revolution X autogen and Orbx EGHI

I have 4 various computers/laptops three are now running Mint 19.1 The 9700K motherboard is too new for Linux just yet. Linux/XP11/GTX1080 NVMe PCIE disks at 5.1mhz some day soon - bring it!

Gordon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm I have some LUA scripts running as well for XP11.  


|Ryan Butterworth|

| i7 4790K@4.4GHz | 32GB RAM | EVGA GTX 1080Ti | ASUS Z97-Pro | 1TB 860 Evo | 500GB 840 Evo Win10 Pro | 1TB Samsung 7200rpm | Seasonic X750W |

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/31/2019 at 7:00 PM, Mace said:

If it is happening outside of sims, in apps like Notepad etc. then maybe your keyboard is wearing out?  How old is the kb?

Have you tried cleaning the keyboard?

You drink that Wild Cherry Pepsi over that 'board eh?

Just hard alcohol.... kidding!  I have cleaned it though the keys looks pretty good overall.


|Ryan Butterworth|

| i7 4790K@4.4GHz | 32GB RAM | EVGA GTX 1080Ti | ASUS Z97-Pro | 1TB 860 Evo | 500GB 840 Evo Win10 Pro | 1TB Samsung 7200rpm | Seasonic X750W |

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's definitely XP11.  It happens when I actually load into the sim.  the key still works at the loading bar screen.

I've disabled my LUA scripts (I actually only had one enabled, the rest I renamed *.bak)

No idea what's causing the issue.


|Ryan Butterworth|

| i7 4790K@4.4GHz | 32GB RAM | EVGA GTX 1080Ti | ASUS Z97-Pro | 1TB 860 Evo | 500GB 840 Evo Win10 Pro | 1TB Samsung 7200rpm | Seasonic X750W |

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is FINALLY solved!

A guy on PilotEdge discord helped me figure out that Track IR was using the key F for one of the hotkeys.  I thought it was the same profile for XP11 and P3D but they are different.  Oh man so happy woo!  The fix was to exit out of TIR completely (it was hanging out in my system tray after I quit XP11).  So it was TIR afterall, not XP.

  • Upvote 1

|Ryan Butterworth|

| i7 4790K@4.4GHz | 32GB RAM | EVGA GTX 1080Ti | ASUS Z97-Pro | 1TB 860 Evo | 500GB 840 Evo Win10 Pro | 1TB Samsung 7200rpm | Seasonic X750W |

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Happy endings. Thanks for sharing the real culprit.


7700K@4.8 GHz - MSI Z270-A Pro - 4x8Gb Corsair Vengeance DDR4 @3000 MHz - ZOTAC GTX 1080 TI @1683 MHz - 58" Panasonic TC-58AX800U 4K - Saitek X-55 'Rhino', ProFlight Pedals - TrackIR 5 - W10 Home 64 - P3D v4 - XP11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    28%
    $7,170.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...