Sign in to follow this  
Guest Firestriker

MakeMDL Mystery!

Recommended Posts

I'm at a loss. I get an error whenever I export that says I have a MakeMDL problem. I have even reinstalled GMAX three times and installed the FS2004 SDK. No go! Is there a config file elsewhere on the computer that I'm not uninstalling when I try the clean install?File names do not have spaces in them and one of the files exports fine on my desktop (this in the laptop).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Paths are set in Customize|Congfigure Paths.. not Customize|Preferences on my GMax (Version 1.2) for FS9.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The program isn't finding MakeMDL. The configure path menu shows gamepackfs2004 for plugcfg. I've also heard this message may show with a file problem however this is exactly the same file that worked great when exported on my home computer. Go figure.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could it be a problem with the units (meter vs feet) or maybe the decimal character (dot vs comma)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

The Laptop is set up for English(US) and the GMAX install is generic with no changes other than the unit change to meters. Here is the path section on GMAX.INI:[Directories]Fonts=C:GMAXgamepacksFS2004Scenes=C:GMAXgamepacksFS2004Import=C:GMAXgamepacksFS2004Export=C:GMAXgamepacksFS2004Help=C:GMAXHelpExpressions=C:GMAXgamepacksFS2004Sounds=C:GMAXgamepacksFS2004PlugCFG=C:GMAXgamepacksfs2004Heidi Drivers=C:GMAXDriversAutoBackup=C:GMAXautobackMaterials=C:GMAXgamepacksFS2004texturegmaxStart=C:GMAXgamepacksFS2004scenesScripts=C:GMAXgamepacksFS2004scriptsStartup Scripts=C:GMAXScriptsStartupIt shouldn't be the particular file either. I created a file with only two boxes that has the same problem. If it wasn't for perserverance on steroids, I'd probably give up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The "Can't find Makemdl" is usually a generic error message. Look in the directory you are trying to export to for a *.log file. There may not be anything wrong with your gMax setup but there may be a problem with the model itself. Especially if you have the options of the various types of FS models to export to.Lou

Share this post


Link to post
Share on other sites

There is no log files for export action in target directories. Also, the existing file still exports fine on desktop computer just not the laptop. I went as far as to create a simple two object file on the laptop and it would not export either. Basic installation on laptop is generic GMAX installation, FS2004 GMAX SDK install as is with no tweaking or changes. That not working, I updated the MakeMDL SDK. Still no joy!Both computers are Win XP Home SP2.Thanks for the sleuthing suggestions.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lou,Call it black magic or whatever but I got home a couple of days ago and tonight I tried to export from GMAX and it worked. I'm not aware that any changes were made. The only difference is that since I got home, I have the laptop hooked up to my home network where my desktop is. I'm certainly scratching my head on that one.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, glad your up and running now. The only thing I can think of is that when you install gMax, it writes and environment variable to your OS config files and maybe it just now finally found it.Lou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you ever figure out what caused your problem cause I'm having a similar one where it worked one day and then not the next.Art Martin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, I've never figured it out. Some would say leave sleeping dogs lay. My suspicions are that for some reason the program was looking for a resource on the other computer, although I've used GMAX on laptop on road since without knowingly changing directory settings. Good luck!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the fast reply Mike. My computer is on a home network so that might be a clue. Never know what the boys are doing on their workstations. My Cooledit recording software suddenly doesn't know how to do read .wav files so there may be something more sinister afoot as well.Actually our cases are a bit different. I completely started over on the building I was designing because I was having some trouble texturing the first one (of course the one that exported easily) so it's very likely I did some dumb thing on the most recent one. Bottom line though is that it always worries me when a program is so easy to break and gives you cryptic error messages that don't point immediately to the problem. Art Martin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I got past the problem but it involved removing one of the cylindrical objects from my building and recreating it. I had experimented with a different method of texturing on that object and somehow got to a place where I couldn't undo what I'd done. I still don't quite understand it all. Bottom line now though is the building is done. I've even created lightmap textures for it and they're working well. On to the rest of the city.Art Martin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this