Recommended Posts

Hello and happy new year to all simmers!

 

Thanks to Bryn work, he gave me the idea to develop my own gauge. I wanted to have a gauge which can be integrated in Virtual Cockpits as well.

 

I have now a working Beta version which currently do:

- Windows standalone use or VC integration in existing [VcockpitXX] location

- Tilt/Range/Gain driven from Gps buttons

- Tlt/Range from mouse wheel (if Gps buttons unavailable)

- Sweep radar beam simulation (optionnal)

 

 

 

See below an example in the A2A PA-28, replacing the GPS:

 

843473ASNWRadarv05.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

I woulkd be great if somehow it could be integrated with the VC GTN 750, since the GTN 750 presently doesn't implement the weather radar option when one selects it and just shows a message. Maybe you should email Flight 1 and see if they would be interested in incorporating your gauge into the GTN 750. Here's what the GTN Trainer Lite weather display looks like:

 

  https://www.dropbox.com/s/lirkoj29oc5gwq7/GTN%20750.jpg?dl=0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unfortunately, it's not possible to merge 2 gauges at the same location.

The only "clean" solution is to merge my code with the GTN750 code and build a new bitmap.

It won't happen I'm afraid.

 

I'm looking for a solution to overlay my gauge bitmap over an existing glass cockpit gauge.

At this time, I did not find any solution.

 

Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

Version 0.5 of my gauge is available in AVSIM library:

 

UploadID: 326047

 

Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

I placed this in 2d view as a panel in the default Extre 300 as per pdf, but I just get a blank screen and then it disappears. Anyone have any ideas? Below is my cfg entry.

 

 

[Window05]
size_mm=100,150
position=2
visible=0
Window_pos=0.05,0.65
zorder=4
background_color=0,0,0
alpha_blend=0.55
 
gauge00=RolasnRadar!oRadGauge, 0,0,100,150, sweep|icing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry for this 1st silly question:

- Are you using ASN ?

- if you start without ASN, you are supposed to see "No radar link!" on the gauge. Do you see it ?

- try to modifiy the declaration with "visible=1"

- Perhaps try also to "undock" the window and see what happens.

 

I spend most of testing time with the VC mode(which was the main goal for me), and I'm running P3D. But if there is an issue with the 2D window under FSX, I'll do my best to fix it.

 

Thanks

 

Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have retested the window mode. It's working.

I have currently this settings:

 

 

 

[Window19]
size_mm=200,250
position=2
visible=0
ident=3012
Window_pos=0.05,0.65
zorder=4
background_color=0,0,0
alpha_blend=0.65
gauge00=RolasnRadar!oRadGauge, 0,0,200,250, sweep|icing

 

I have tried with visible =1 or visible=0: it makes no difference.

 

One problem I saw however, you should avoid to increase the size of the gauge with mouse.

 

 

393949ASNWRadarv05win.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Roland

 

I tried your new settings and for some strange reason when i hit the shift number key, a black panel flashes on the screen for about a second and then goes away. When I hit the shift number key again, nothing. I downloaded again but that did not fix it.

 

John

Share this post


Link to post
Share on other sites

John,

Can you detail your FSX version and OS, so perhaps another user with similar configuration could help or confirm it works or not?

 

I would like to know if it's a common issue.

 

Please try also to disable the "alpha_blend" line with a comment '//'.

 

What is exactly the "shift number key"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have exactly the same problem trying to get it to work in a 2D window.  Black square flashes and disappears.  I have tried tinkering with the settings (changed visible, changed zorder, removed alpha_blend, added an ident) and nothing makes any difference.  Another airplane with the Bryn gauge works fine so I know all the connections to ASN are working.

 

'Shift-number-key' just refers to the key combination to show a window.  I have:

 

[Window03]
size_mm=200,250
position=7
visible=1
background_color=0,0,0
zorder=5
ident=9440
gauge00=RolasnRadar!oRadGauge,0,0,200,250,sweep|icing
 

So when I press SHIFT+4 the window should appear.  Instead it appears to be crashing.

 

UPDATE:  Sadly I can't get it to appear on any VC either.  I have tried several airplanes.  It does load the DLL because it asks me to authorize it.  But nothing appears, the space (where the previous GPS or Wx radar or whatever was) is simply blank or has the texture on it the same as if I'd never installed the gauge on the panel.  It is installed correctly without syntax errors, I am very experienced at doing this.  I have tried placing the DLL in [FSX]\gauges, and also in the FSX root.  (I am running Acceleration with the DX10 Scenery Fixer.)

 

Too bad, this gauge looks much more realistic than Bryn's and it should work in the VC, which I can't get the Bryn one to do.

 

Dutch

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm running P3D but someone did a test under Fsx for me with success.

I'll ask if it's an Acceleration pack.

 

The gauge use SimConnect. could it be an issue for your system?

I can avoid using it if it's an issue, easily.

 

Did you powered the avionic bus for testing?

 

Roland

I would like to know also if you have both Dx10 activated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roland

 

I have FSX Acceleration running on Windows 8. I use the shift 6 key. Bryn's radar also works OK for me, but for some reason this one doesn't. I have tried it on both DX9 and DX10 and it is the same for both. All other avionics are on.

 

A pity as it really looks like a cool gauge.

 

John

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got curious and tried the 2D version with Win 8.1 and P3D 2.4. I got a similar result as above. A vague gray blob showed for a split second and disappeared. Bryn's gauge works okay.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I have reloaded the gauge from Avsim library to be sure I have the same version: it still working on my system P3D v2.4.

 

 

I really don't know what is the cause.

 

 

It would be great if someone who use it with success write a post in this thread so I know it's working on some systems.

 

 

There is around 300 downloads but I still don't know if it's working for someone :(

 

 

Thanks

Roland

 

******************************************************************************************************

EDIT: I developed the gauge with VC++ 2013, so perhaps you need to install the related Redistributable Packages. Can you install them and tell me if it works?

 

<Link>http://www.microsoft.com/en-US/download/details.aspx?id=40784

 

******************************************************************************************************

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does not work for me too, either VC or as a 2D panel. I installed the VC++ 2013 redistributable, but gauge remains invisible.

FSX SP2, win7 64bit.

 

ASN's Xgauge should be installed for your gauge to work? (I have it uninstalled)

 

Thanks for your effort, I hope you can solve the problem, it looks like a very realistic gauge.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the feedback.

 

No the ASN's gauge is not required, and I would recommend to remove it from your panel.

 

A shame that I'm unable to identify the common parameter that leads to failure in all your cases. It's very difficult to fix problems when you can't reproduce them.

 

My config: P3D v2.4 / Win7 x64

 

As mentionned before: gauge uses SimConnect and requires the avionic bus to be powered.

 

Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have reinstalled my old FSX and try to reproduce the problem. At this point I saw 2 problems:

 

1- The gauge is not loaded under FSX: the DLL is loaded, but not the gauge code

This explain that you see the window opening a short time and disapears

 

2- I solved this first issue, now the gauge crash FSX

 

So now I should be able to find 2nd issue.

 

Roland

 

Sorry for that. Current version should work under P3D.

 

EDIT: actually the crash is caused by the lack of suitable ASN installation in my FSX. (miss "as_srv.dll" loading at Fsx startup).

So I send the new DLL to a Beta tester with FSX & ASN. If it works correctly, I'll upload a new version shortly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I finalized the fixed version 0.6. I installed ASN for FSX, then I was able to test it with P3D an FSX as well.

 

I have uploaded the new package and it should be available tomorrow on AVSIM library.

 

Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Version 0.6 is available (it was fast!)

 

Download ID = 188288

 

Hope everything will be fine for everyone this time!

 

Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roland, 

 

Thanks. That now works as a popup. Can you place it in the VC without replacing an existing GPS unit? 

 

Jay

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm happy to be able to report that the gauge now works fine in FSX!  Good work sir.

 

I have it installed in the PA-28 and it looks great and works fine.

 

I also installed it in the DC-3 (Manfred Jahn's DC-3 V2) and it works fine there too, but there's an odd side effect.  When I try to re-load the aircraft, FSX crashes.  This does not happen without the radar gauge in the A/C.  And it doesn't happen with the Cherokee.  I'll keep on investigating this.

 

Many thanks your gauge looks fine and simple, very professional and useful.

 

Dutch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Roland

 

Many thanks for the update. Unfortunately all I am getting is a blank screen, at least this time it is staying on and not flashing off after a second. I feel sure that i am getting close. Any new ideas I could use?

 

I am running FSX on Win8. I have tried dx9 and 10, both the same.

 

Many thanks

John

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roland, I've installed the gauge in a pop-up window, and I'm hankering to wrap something around it to make it look and work like a typical Wx radar.

 

I've found that the GPS key signals will control it nicely, but I have a couple of questions.

 

Is there a way to power it up and down other than the avionics switch?  (K:GPS_POWER_BUTTON) seems to have no effect.

 

Is there any way to control the intensity?  It's great in the daytime, but at night it glares pretty bright.

 

Thanks

Dutch

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Jay

you need at least an existing "glass cockpit" area in your VC to put the gauge instead of another one. I've tried to machine a hole in a VC, but you can not put the gauge there as the panel model does not contain the destination $texture (compiled with the model).

But I'm new to this gauge and panel world so ... experienced people may propose something else? I was quite successfull using the FO main display unit in the Majestic Q400 (with some flickering problems, but I found a tip).

 

655260ASNWRadarQ400.jpg

 

Roland


@John

Sorry to read that. As it's now working for Ducth and Jay, I would suspect a "local config" problem. I can only repeat some basic checkings:

- ASN Library must be loaded through you DLL.xml so the gauge is able to grab ASN function pointers

- Check the gauge declaration in your panel.cfg with the Pdf document

- When ASN is not running, gauge is supposed to display "No radar link!" in blue font

- If there is no rain around you should see only the 4 dotted range arcs.

 

Does you ASN setup working correctly?


@Dutch

It's currently not possible to change display intensity, I need to see that point.

Some aircraft panels handle that, try with the Marcel's Katana 4X. The Gps knob change the glass cockpit intensity (probably with transparency). It works with my gauge also.

 

I may add the Gps power button in  the future, however it allows to switch between the Gps and weather display if you leave the original Gps gauge active in the panel.cfg. Try it with the Cherokee, it's quite usefull to get a dual function display :rolleyes:


I don't own Manfred Jahn's DC-3 V2. If I find some time, I'll try to debug that case. Is it freeware?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now