Sign in to follow this  
G-YMML1

OPTIMIZE PART=1 and EZDOK

Recommended Posts

I decided to try the OP=1 trick and got the result I expected, however EZDOK camera simply stopped working, i.e. it's menu does not show up in P3D at all. Once I return to OP=0, everything is back to normal. Has anyone encountered this issue in the circumstances that I described?

 

Thanks

 

Dmitriy

 

 

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Hi mate

I'm using both and haven't seen this.

is this how you have it in your P3d.cfg??

 

  [sIM]
SYSCLOCK=0
OPTIMIZE_PARTS=1

 

here is the section from my exe.dll.should look like this

 

    <Launch.Addon>
      <Name>EZdok camera addon</Name>
      <Disabled>False</Disabled>
      <Path>C:\Program Files (x86)\EZCA\EZCA.exe</Path>
     </Launch.Addon>

 

steve

Share this post


Link to post

optimize parts should have nothing to do with ezdok. it optimizes meshes inside the sim. this sounds like a simconnect time out or error.

 

 

shawn.

Share this post


Link to post

Yes, it looks like it was random SC disconnect issue. Was able to sort it out.

 

Thanks for your help

Share this post


Link to post

I too am having kind of the same problem with EZDOK after turning on the Optimize Parts, whether it is related or not, I don't know.

 

My issue is that EZDOK works just fine.  I have all the menus and can open up the editor and all that but randomly throughout my flights my EZDOK movement controls will fail.    I can no longer move the camera around inside the cockpit with the arrow keys and middle mouse button held down.   And this problem comes and goes.. on the same flight.  It looks like SimConnect is getting overloaded?  

 

Also, if the simulator takes too long to boot up I will get a warning from EZDOK telling me that there is a problem with the SimConnect module because it did not respond for 10 seconds and EZDOK fails completely and I have to restart the sim or run the EZDOK config tool and make it point to the SimmConnect it uses again.

 

It's very annoying.     I like to do screen cap and music video work and to have EZDOK just cut out without warning at any given moment is driving me crazy.   Never had these problems before until recently when I switched over to the new EZDOK installer 2.0 that sets up the generic VC, Spot plane and World camera rather than adding one for each and every config file like the old style.   

 

I don't know how to fix this intermittent cut out of EZDOK.   I haven't tried a full reinstall of the package yet.   I wish they would release a dedicated P3D installer instead of having to rig it up with the old version and place edited .exe files on top of it.

Share this post


Link to post

I too am having kind of the same problem with EZDOK after turning on the Optimize Parts, whether it is related or not, I don't know.

 

My issue is that EZDOK works just fine.  I have all the menus and can open up the editor and all that but randomly throughout my flights my EZDOK movement controls will fail.    I can no longer move the camera around inside the cockpit with the arrow keys and middle mouse button held down.   And this problem comes and goes.. on the same flight.  It looks like SimConnect is getting overloaded?  

 

Also, if the simulator takes too long to boot up I will get a warning from EZDOK telling me that there is a problem with the SimConnect module because it did not respond for 10 seconds and EZDOK fails completely and I have to restart the sim or run the EZDOK config tool and make it point to the SimmConnect it uses again.

 

 

 

It's very annoying.     I like to do screen cap and music video work and to have EZDOK just cut out without warning at any given moment is driving me crazy.   Never had these problems before until recently when I switched over to the new EZDOK installer 2.0 that sets up the generic VC, Spot plane and World camera rather than adding one for each and every config file like the old style.   

 

I don't know how to fix this intermittent cut out of EZDOK.   I haven't tried a full reinstall of the package yet.   I wish they would release a dedicated P3D installer instead of having to rig it up with the old version and place edited .exe files on top of it.

Which version are you running, the reason I ask is that I have beta version 1.18.6, after copying the files over any older ver. Start by clicking on the new config tool as 'admin' the you then should have a choice for fsx or p3d.

the next screen you can config by clicking config fsx. ( this will configure p3d).

bob

Share this post


Link to post

Which version are you running, the reason I ask is that I have beta version 1.18.6, after copying the files over any older ver. Start by clicking on the new config tool as 'admin' the you then should have a choice for fsx or p3d.

the next screen you can config by clicking config fsx. ( this will configure p3d).

bob

beta 1.18.6 doesn't exist we are at 1.18.5! or did I missed something?

Share this post


Link to post

Which version are you running, the reason I ask is that I have beta version 1.18.6, after copying the files over any older ver. Start by clicking on the new config tool as 'admin' the you then should have a choice for fsx or p3d.

the next screen you can config by clicking config fsx. ( this will configure p3d).

bob

 

Yeah, that is the version I use.  And I did all that.  Like I said, it works.. most of the time but the movement controls to actually slide around the cockpit or move around the outside view freezes up... almost ALWAYS once I arrive at the gate of the destination airport and I want to go outside view and take screen caps of the deboarding and stuff... I can't move the cameras despite POV being flagged on in all the external cameras.

 

EDIT:  Well let me be clear, I use the latest 1.8.x something that gives me the v2.0.0.5 install interface.

Share this post


Link to post

Yeah, that is the version I use.  And I did all that.  Like I said, it works.. most of the time but the movement controls to actually slide around the cockpit or move around the outside view freezes up... almost ALWAYS once I arrive at the gate of the destination airport and I want to go outside view and take screen caps of the deboarding and stuff... I can't move the cameras despite POV being flagged on in all the external cameras.

 

EDIT:  Well let me be clear, I use the latest 1.8.x something that gives me the v2.0.0.5 install interface.

 

Well I believe that is 1.18.5 only a change in var.ini file which can be downloaded at ezdok support forum

 

Well found this one didn't tested but maybe some more are wondering...

 

"quote"

The newer version 1.18.6 if you get the timeout -  he made if specifically for this:
 

Share this post


Link to post

 

Well I believe that is 1.18.5 only a change in var.ini file which can be downloaded at ezdok support forum

 

Well found this one didn't tested but maybe some more are wondering...

 

"quote"

The newer version 1.18.6 if you get the timeout -  he made if specifically for this:
 

 

 

I'll see if this version you linked does any better on my next flight.  Thanks.

Share this post


Link to post

Bah... The ability to move around with the arrow keys still cuts in and out and almost ALWAYS out once I land... what is causing this?  It's driving me crazy.

Share this post


Link to post

Bah... The ability to move around with the arrow keys still cuts in and out and almost ALWAYS out once I land... what is causing this?  It's driving me crazy.

Hi Brian, after going thro' your video's on your link there's no way I should be trying to give you advice, great video's and paint job. (had a great evening going through them)

anyways not quite sure about 'move around with arrow keys',

in ezdoc the arrow keys are for editing, whilst in edit mode' by pressing the num 2 key pad button.

 

bob

Share this post


Link to post

Hi Brian, after going thro' your video's on your link there's no way I should be trying to give you advice, great video's and paint job. (had a great evening going through them)

anyways not quite sure about 'move around with arrow keys',

in ezdoc the arrow keys are for editing, whilst in edit mode' by pressing the num 2 key pad button.

 

bob

 

Yes, while in edit mode.  Out of edit mode if you hold down your middle mouse button and then use the air keys you can move around in the cockpit in whatever view you are currently in.   That is what keeps cutting out on me.

 

And thanks for checking out my videos.   I appreciate it.

Share this post


Link to post

Yes, while in edit mode.  Out of edit mode if you hold down your middle mouse button and then use the air keys you can move around in the cockpit in whatever view you are currently in.   That is what keeps cutting out on me.

 

And thanks for checking out my videos.   I appreciate it.

I tried the keys on my setup and they work ok, (I now see how they get these wonderful video shots), when I move around there's no cutting out, in fact it keeps on going right out of the cockpit walls and no limit on it. the cockpit wall limits have no effect or control on the movement.

bob

Share this post


Link to post

I think I am just going to blow away EZDOK and start from scratch.  It may just be a bad install.   I can't think of anything else I can do to get the camera movement controls to stop cutting out at random.

Share this post


Link to post

I have slightly different question withing this topic. There are seldom occurrences when EZDOK stops to respond in-flight. Is there any way to reboot EZDOK while in-flight?

 

Thanks 

Share this post


Link to post

I have slightly different question withing this topic. There are seldom occurrences when EZDOK stops to respond in-flight. Is there any way to reboot EZDOK while in-flight?

 

Thanks 

 

As far as I know, no.  You can open up the editor tool but there is no way to shut it off and back on again without restarting the simulator.   Don't quote me 100% on this but I have not found a way.  I looked, just in case I could to make the movement keys start working again and it was a no deal.

 

Andre, bless you and your entire family.   I am not at home right now.  I am at work but I guarantee it is the first thread scenario.    I use the CTRL key a lot when bringing up GSX and when talking on Vatsim.    Remember how I said it almost ALWAYS freezes the movement keys when I land?  That's because I am using CTRL-SHIFT-Z to bring up the GSX menu to get the gate Marshaller online.  That thread says those keys will make EZDOK movement keys become unresponsive and just to tap them again.   My gut tells me this is 100% the issue.  I'll verify it when I get home and do my flight today.  Thanks for the links.

Share this post


Link to post

Hi all ... I have problem .. which I never had ... yeasterday I'm reinstal P3D v2.5 and instal (standard) ezdok 

1 - 1.15 official 

2 - paste 1.18.5 beta 

3 - configure setting 

4 - paste my camera profiles for my planes

 

run p3d .. ezdok start  normally , I see my camera profiles in ezca window 

Screenshot_1.png

 

but !  I can't walking in the cockpit and when switch any camera nothing will happen .. I don't know what to do . always it worked ..

 

Thx for advice.

Share this post


Link to post

I've given up with EZDOK and have opted for the alternatives for similar reasons.

Share this post


Link to post

I would post this on the Ezdok forum. It can't be a problem sometimes to get it installed, but once it is, it works very well. 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this