wezhei

Speech Training doesn't work

Recommended Posts

Hello to the community,

since I made a full clean reinstall of win 10 including all apps also MCE 2.3.4, I'm not able to run the speech training. I always ghe a notification that speech training is not configured properly and I should go to the advanded toption and set speech recognizer 8.0 as default.

I've checked that and everything is set as requested. Any other tips what I did wrong?

regards

Heinz

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Have you got the English American voice pack installed? You need that I believe for them a VR to work.

You might have lost the voice pack when you reinstalled the OS.

Rob

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, mattsfalck said:

I have the same problem, my OS is configured with ENG/US language and Swedish keyboard.

 

/Matts

Try setting "English US" as the default language for the purpose of speech training. After that, can use Swedish keyboard as default.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also have the same problem with the message:Speech Training is not configured properly...
on the other hand the "custom training" function works well with the test phrase.
So I recopied UserTraining_0. txt content in "custom training" and it didn't work again. But by not keeping the first 6 lines of UsertTraining_0. txt it works. I know it's curious but it seems to have something to do with the size of the training txt files. I'm on Windows10 in French that I passed in US (all). I hope it will help to find a solution.

Regards,

Pascal

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, athis said:

I also have the same problem with the message:Speech Training is not configured properly...
on the other hand the "custom training" function works well with the test phrase.
So I recopied UserTraining_0. txt content in "custom training" and it didn't work again. But by not keeping the first 6 lines of UsertTraining_0. txt it works. I know it's curious but it seems to have something to do with the size of the training txt files. I'm on Windows10 in French that I passed in US (all). I hope it will help to find a solution.

Regards,

Pascal

Thanks for feedback.

Indeed, getting some feedback regarding this via e-mail.

But not everyone is experiencing it. Maybe to do with latest Windows 10 Creators Update release 

Is MCE installed to default C:\Program Files (x86)\ folder?

Is Windows UAC enabled (default 2 notches up the slider) or disabled?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello,
in fact I am on the last update of windows 10 (Version 10.0.16299 Build 16299)
The program is installed in C: \Program Files (x86)\  and the MCU is disabled.

In addition, I start the program in administrator mode

Maybe the latest version of windows limits the size of the training files?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just adding myself to the list of affected users. It began happening after the windows update. Speech recognition in the VC also seems affected. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, athis said:

hello,
in fact I am on the last update of windows 10 (Version 10.0.16299 Build 16299)
The program is installed in C: \Program Files (x86)\  and the MCU is disabled.

In addition, I start the program in administrator mode

Maybe the latest version of windows limits the size of the training files?

 

The file is quite small. Maybe they put a limit to how many characters are allowed per screen which corresponds to a single line in txt file.

Try removing all lines that are above 256 characters. Eventually try with 128 chars limit

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

just made a quick check, removed all Usertraining files and replaced them with same name but empty, everything works (beside the thing that now i have no words to train *lol*

So i copiede the text from usertraining 1 to my new file and same error again , than i deleted every "long" sentence in the file and just kept shorter ones. And this worked.

So i think geralds assumtion that the number of charavters counts seems to be right

By the way I'm having the sam cobfiguraton as athis

Heinz

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, wezhei said:

just made a quick check, removed all Usertraining files and replaced them with same name but empty, everything works (beside the thing that now i have no words to train *lol*

So i copiede the text from usertraining 1 to my new file and same error again , than i deleted every "long" sentence in the file and just kept shorter ones. And this worked.

So i think geralds assumtion that the number of charavters counts seems to be right

By the way I'm having the sam cobfiguraton as athis

Heinz

Thank you.

Will update the training files soon.

Haven't managed to update to latest Windows 10 yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, wezhei said:

just made a quick check, removed all Usertraining files and replaced them with same name but empty, everything works (beside the thing that now i have no words to train *lol*

So i copiede the text from usertraining 1 to my new file and same error again , than i deleted every "long" sentence in the file and just kept shorter ones. And this worked.

So i think geralds assumtion that the number of charavters counts seems to be right

By the way I'm having the sam cobfiguraton as athis

Heinz

Would be nice if you could only leave the longest line in "UserTraining_0.txt", then delete a couple of characters at a time until it works, then report the number of characters left in that line (including space characters).

Thanks

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Never mind...

Finally got all Windows updates installed and could replicate the issue.

Thank you all for being quick to flag this issue that resulted from latest Windows 10 update.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tried it today in the morning; figured out that i can type 300+ characters in the first line without any problemens. But was not able to get a secound line displayed in the speech training. No matter if i put in 100 or 300+ characters. Hope this helps

heinz

Share this post


Link to post
Share on other sites

...another thing that might be link to our common issue on the MCE is, that I heavily struggeld with a non working windows start button (could klick it but notthing happens. This can bee cause by the win 10 update; at least it appeared the same time as my speech training issue. Could solve the start button issue with the following solution

https://www.deskmodder.de/blog/2017/10/31/problem-bei-der-anmeldung-meine-anmeldeinfos-verwenden-um-die-geraeteeinrichtung-einem-update-oder-neustart-automatisch-abzuschliessen/

unfortunate it's in german only but if someone needs support; I'm glad to help

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have read the posts here and will not expand on the reports other than to say I have the same problem. However, strangely enough I find that training Windows 10 (new upgrade) to lean my voice worked well and I used it with MCE, although some of the more flight/instrument instructions were not all completely understood well by the MCE co-pilot. Perhaps if I repeat the Windows voice training and use flight/instrument words instead of what's written, it may suffice... Keep you posted on this.

Ajay 

Share this post


Link to post
Share on other sites

figured out one more thing here, I made my customs training with single parts of the user training text files. so what i did was i split up the usertext files in several part (one part should not be longer than appr. 14 lines (depending on the number of characters). saved this cut in the customtraining.txt and made the training. finished it cpied a new part from the usertext delet the old lines in the custimtraining file and inserted the new lines, and so on and so forth. Knowing it's not  a very comfortable way to run the mce speechtraining but nevertheless it's on to make mce working as it was designed for.

Heinz

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, wezhei said:

figured out one more thing here, I made my customs training with single parts of the user training text files. so what i did was i split up the usertext files in several part (one part should not be longer than appr. 14 lines (depending on the number of characters). saved this cut in the customtraining.txt and made the training. finished it cpied a new part from the usertext delet the old lines in the custimtraining file and inserted the new lines, and so on and so forth. Knowing it's not  a very comfortable way to run the mce speechtraining but nevertheless it's on to make mce working as it was designed for.

Heinz

Still unsure why some text is accepted and not other.

Have the text that displays in the wizard working now.

Download this zip file

Unzip and replace 1 file in \Multi Crew Experience\CandC\ folder.

Will take a couple more days to update those related to the training tool.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone using Windows 10 Creators Edition, needs to update MCE installation as follows...

Download this file

Unzip and replace 5 files in \Multi Crew Experience\CandC\ folder or/and \Multi Crew X-Plane\CandC\ folder.

Should get thew speech trainer working, albeit with less text than before.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now