Jump to content

Sign in to follow this  
kaha

Lear and Falcon - CTD after loading

Recommended Posts

Hello,

I installed the Learjet (V4.3c) and the Falcon50 (V2.0b). V5 crashes to desktop after having loaded the plane (both of them). The cockpit is visible, but no inputs are possible and after a few seconds the CTD happens.

The Mitsubishi (V2.7) also has a CTD (V2.9 is not yet ready at Simmarket).

 

I'm flying lots of hours in V5 with other airplanes, the sim is ok. Is there anything known? What could I try?

 

Thx,

Karl


i9-9900K@5,0   |  32GB 3200  |  2080TI  |  4K 40" curved  |  MSFS | P3D V5

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you were using the WX Advantage weather radar in P3DV4 with the Lear or Falcon, uninstall it for now. The V4 WX Advantage DLL is incompatible with V5, and will cause an immediate CTD upon loading any aircraft that links to it, (as both the Lear and Falcon do). An updated radar is coming for V5, but it may be a while before it is available.

If you don’t have the WX Advantage installed, then the CTD is coming from something else....

  • Like 1
  • Upvote 1

Jim Barrett

Licensed Airframe & Powerplant Mechanic, Avionics, Electrical & Air Data Systems Specialist. Qualified on: Falcon 900, CRJ-200, Dornier 328-100, Hawker 850XP and 1000, Lear 35, 45, 55 and 60, Gulfstream IV and 550, Embraer 135, Beech Premiere and 400A, MD-80.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you, Jim. I have WX Advantage weather radar still installed in V4.5, but only use it in the 441. I now completely uninstalled it from my PC, but it did not solve the problem.

 

Then I uninstalled all my other Flysimware aircraft from V4: Nieuport, G-44, C441 (Falcon, Lear and MU-2B I already had uninstalled from V4 before). Then I did a restart of my PC and installed the Learjet into V5. Same thing, had a CTD after loading the airplane. I saw the cockpit and after 2 or three seconds the crash happened (Kernelbase.dll). No relevant entries in ContentErrors.txt. At the startup screen I changed plane to the Lear, scenery was default.

Anything I can do?

 

Karl


i9-9900K@5,0   |  32GB 3200  |  2080TI  |  4K 40" curved  |  MSFS | P3D V5

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, kaha said:

Thank you, Jim. I have WX Advantage weather radar still installed in V4.5, but only use it in the 441. I now completely uninstalled it from my PC, but it did not solve the problem.

 

Then I uninstalled all my other Flysimware aircraft from V4: Nieuport, G-44, C441 (Falcon, Lear and MU-2B I already had uninstalled from V4 before). Then I did a restart of my PC and installed the Learjet into V5. Same thing, had a CTD after loading the airplane. I saw the cockpit and after 2 or three seconds the crash happened (Kernelbase.dll). No relevant entries in ContentErrors.txt. At the startup screen I changed plane to the Lear, scenery was default.

Anything I can do?

 

Karl

Ark (Al) might have more insight on possible causes. I do know that the WX Advantage DLL is one thing that can definitely cause a CTD on loading, but if you removed the software and it’s still happening, not sure what might be causing the crash on your system. 


Jim Barrett

Licensed Airframe & Powerplant Mechanic, Avionics, Electrical & Air Data Systems Specialist. Qualified on: Falcon 900, CRJ-200, Dornier 328-100, Hawker 850XP and 1000, Lear 35, 45, 55 and 60, Gulfstream IV and 550, Embraer 135, Beech Premiere and 400A, MD-80.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
6 hours ago, kaha said:

Thank you, Jim. I have WX Advantage weather radar still installed in V4.5, but only use it in the 441. I now completely uninstalled it from my PC, but it did not solve the problem.

There are two dll files associated with the WX radar. Make sure you don't have the file MV_WXM.dll in your P3Dv5 modules folder, and MV_WX.dll is not in the P3Dv5 gauges folder.

I would also check you have the latest GTN 750 if you are using that, or install the default FSW GNS 530 just to see if it makes a difference.

Al

Edited by ark

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you Al, that was it. There was a MV_WX.dll in Prepar3D V5\gauges.

Karl


i9-9900K@5,0   |  32GB 3200  |  2080TI  |  4K 40" curved  |  MSFS | P3D V5

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, kaha said:

Thank you Al, that was it. There was a MV_WX.dll in Prepar3D V5\gauges.

Karl

Great!  😃

Al

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm running P3D V4.5 HotFix 3 and also just started getting this - I renamed MV_WX.dll in Prepar3D V4\gauges and it fixed it

weird thing is yesterday it was working fine - this morning CTD when selecting any FlySimWare aircraft that uses it

(going to research on their forum)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    28%
    $7,080.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...