Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Michael Steininger

Framerate loss due to latest nVidia drivers

Recommended Posts

Hello,I think it is very important to write this here! I'm using a Nvidia GTX580 in combination with an Intel Core i7 980X.With the latest nVidia drivers 280.26 (released 09.Aug.) and 275.33 (rel. 01.06.) I have a graveframerate loss especially playing Microsoft Flightsimulator X. The Frameratesare exactly halved and FSX in some situations isn't playable.The last good driver for FSX was the Version 270.61 released 28.04.2011I recommend to download the archieved driver 270.61 on the nVidia homepage.A Simmer who is living next to me made the same experience with a core i7 and a GTX260. http://www.nvidia.co...aspx?lang=en-us Regards Ps. I am angry about that I didn't post this issue earlier here. Sorry

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Did you fresh install the new drivers or did you just express install?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Did you fresh install the new drivers or did you just express install?
I never do express installs. I always first remove the old drivers before install a new one. Regards

Share this post


Link to post
Share on other sites

How did you remove the old drivers? Via the option in the new drivers install?

Share this post


Link to post
Share on other sites
How did you remove the old drivers? Via the option in the new drivers install?
I have an German OS. I don't know how it is in an engl. Ver. of Win7.By right klicking on the desktop, you reach menu where you can find the grafic driver.There you can remove the driver before installing the new one. Regards

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am running 270.61. I tried the .33 drivers some time back and with poor results. Went back to the .61's as they are very stable. I am also using a GTX580. I have read in the Avsim forums of simmers having bad experiences with the .33 drivers.

I have an German OS. I don't know how it is in an engl. Ver. of Win7.By right klicking on the desktop, you reach menu where you can find the grafic driver.There you can remove the driver before installing the new one. Regards
Michael, not a good idea to uninstall your drivers that way. I used to use driver sweeper to remove but now it can be done doing a custom install. Reinstall 270.61, select custom install , select uninstall previous, it will then install and you will be fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have an German OS. I don't know how it is in an engl. Ver. of Win7.By right klicking on the desktop, you reach menu where you can find the grafic driver.There you can remove the driver before installing the new one. Regards
In the new driver installer, under custom install, there is a tick box for clean install. This is the best thing to use.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I am running 270.61. I tried the .33 drivers some time back and with poor results. Went back to the .61's as they are very stable. I am also using a GTX580. I have read in the Avsim forums of simmers having bad experiences with the .33 drivers. Michael, not a good idea to uninstall your drivers that way. I used to use driver sweeper to remove but now it can be done doing a custom install. Reinstall 270.61, select custom install , select uninstall previous, it will then install and you will be fine.
I ment this, but I didn't know how to explain. THX

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm not having any issues with the new driver. Also with GTX580. I usually uninstall the old driver first, however, that is no longer necessary with nVidia drivers, the installer does it for you. If you are using nVidia Inspector, don't forget to fire it up after install, to make sure the nVidia control panel hasn't taken over. Martin Wilby

Share this post


Link to post
Share on other sites

It may or may not be the driver. If you guys/gals are having issues AND you have ENB mod try removing the ENB mod and see how it works. For some reason I cant run ENB with the NGX. When I do I loose my AA and my frames really drop. Take the ENB out and I am locked at 30 again. Just a suggestion to try. Jim

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello,I think it is very important to write this here! I'm using a Nvidia GTX580 in combination with an Intel Core i7 980X.With the latest nVidia drivers 280.26 (released 09.Aug.) and 275.33 (rel. 01.06.) I have a graveframerate loss especially playing Microsoft Flightsimulator X. The Frameratesare exactly halved and FSX in some situations isn't playable.The last good driver for FSX was the Version 270.61 released 28.04.2011I recommend to download the archieved driver 270.61 on the nVidia homepage.A Simmer who is living next to me made the same experience with a core i7 and a GTX260. http://www.nvidia.co...aspx?lang=en-us Regards Ps. I am angry about that I didn't post this issue earlier here. Sorry
As per my sig, i have a GTX560Ti. I installed the 275.33 drivers with terrible results. I had BSODS. Went back to 270.61 and no problems, great performance and everthing stable.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello,I think it is very important to write this here! I'm using a Nvidia GTX580 in combination with an Intel Core i7 980X.With the latest nVidia drivers 280.26 (released 09.Aug.) and 275.33 (rel. 01.06.) I have a graveframerate loss especially playing Microsoft Flightsimulator X. The Frameratesare exactly halved and FSX in some situations isn't playable.The last good driver for FSX was the Version 270.61 released 28.04.2011I recommend to download the archieved driver 270.61 on the nVidia homepage.A Simmer who is living next to me made the same experience with a core i7 and a GTX260. http://www.nvidia.co...aspx?lang=en-us Regards Ps. I am angry about that I didn't post this issue earlier here. Sorry
Interesting. I have a setup similar to yours (i7 990X and also running a GTX580).After trying a lot of different drivers, I finally settled with the 270.61 version which gives me the best results in terms of performance, quality and stability.I didn't even bother to try the very latest drivers since it appears that nVidia are mainly optimizing new drivers for the latest gaming titles, not giving a hoot about those using FSX.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Interesting. I have a setup similar to yours (i7 990X and also running a GTX580).After trying a lot of different drivers, I finally settled with the 270.61 version which gives me the best results in terms of performance, quality and stability.I didn't even bother to try the very latest drivers since it appears that nVidia are mainly optimizing new drivers for the latest gaming titles, not giving a hoot about those using FSX.
Unless i am going to get significant performance with stability, as long as i have this card, i see no reason to touch things. Since the advent of the NGX, i feel that i have done more tweaking,optimizing and configing than flying.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Updating my drivers sometimes resets my inspector profile resulting in an apparent decrease in performance until I've reset it. Could that be the issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites

This will be a local problem with your machine. No issues here on a 580 at all. That being said, I only install the driver and physx software; leaving the 3d stero stuff and driver helper services out. Very unlikely, but the issue may be related to those install options.

Share this post


Link to post
Share on other sites
That being said, I only install the driver and physx software; leaving the 3d stero stuff and driver helper services out. Very unlikely, but the issue may be related to those install options.
No it isn't.Tested first beta release from the Release 280 family of drivers (280.19) some weeks ago and I got a framedrop about 50% after some minutes in cockpit view.If I switched from fullscreen to windowed mode, frames went back but just for some minutes and framedrop started again.Therefore I didn't test 280 WHQL.With 270.61 WHQL no problems at all. It's an FSX only machine, so no need for Physx software, driver helper and 3d stereo for me, I only installed the driver himself. Tested installation by removing the old driver via Nvidia uninstall menü and also via Win 7 uninstall menü and Driver Sweeper afterwards, like I did it before every time with new divers with no difference.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Updating my drivers sometimes resets my inspector profile resulting in an apparent decrease in performance until I've reset it. Could that be the issue?
That happened to me... I reset to the recommended values and no problem...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello,I think it is very important to write this here! I'm using a Nvidia GTX580 in combination with an Intel Core i7 980X.With the latest nVidia drivers 280.26 (released 09.Aug.) and 275.33 (rel. 01.06.) I have a graveframerate loss especially playing Microsoft Flightsimulator X. The Frameratesare exactly halved and FSX in some situations isn't playable.The last good driver for FSX was the Version 270.61 released 28.04.2011I recommend to download the archieved driver 270.61 on the nVidia homepage.A Simmer who is living next to me made the same experience with a core i7 and a GTX260. http://www.nvidia.co...aspx?lang=en-us Regards Ps. I am angry about that I didn't post this issue earlier here. Sorry
Thanks for sharing! I was think update my driver tonight......

Share this post


Link to post
Share on other sites
No it isn't.Tested first beta release from the Release 280 family of drivers (280.19) some weeks ago and I got a framedrop about 50% after some minutes in cockpit view.If I switched from fullscreen to windowed mode, frames went back but just for some minutes and framedrop started again.Therefore I didn't test 280 WHQL.With 270.61 WHQL no problems at all. It's an FSX only machine, so no need for Physx software, driver helper and 3d stereo for me, I only installed the driver himself. Tested installation by removing the old driver via Nvidia uninstall menü and also via Win 7 uninstall menü and Driver Sweeper afterwards, like I did it before every time with new divers with no difference.
The problem IS specific to your machine, methods of updating, or something else that you are/aren't doing after installation. If there was an issue with the driver itself, it would effect everyone with a 580 in the same way. There's a huge amount of variables though, and it's up to you to figure out what the problem is. I'm just pointing out that although easy to pass blame straight to the driver, it is not it's fault directly. By your own admission, you haven't even tested the release version of the driver! Probably best to do that before passing judgement.

Share this post


Link to post
Share on other sites