Sign in to follow this  
davidzill

USB microphone not working in game

Recommended Posts

Works in Windows, but it appears to not be picking my voice in game...no green subtitles being displayed. What do I need to do?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Works in Windows, but it appears to not be picking my voice in game...no green subtitles being displayed. What do I need to do?

 

Are you able to run the Microsoft voice training?

 

Try using a different port.

 

Ensure your port is not going to sleep.

 

Ensure all your drivers are up-to-date.

 

Cheers,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obvious  question here

 

1   have  you ticked  the hs  and  is  the voice  option displayed  on the  main  fscrew panel

2  in the config  section have  you said  yes  to display the green text

3  and  in the audio  section  have  you selected  the right head  set  for  you have  installed

4  you havnt  selected  the mute  at all

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you able to run the Microsoft voice training?

 

Try using a different port.

 

Ensure your port is not going to sleep.

 

Ensure all your drivers are up-to-date.

 

Cheers,

 

Switched ports, nothing. Ran microsoft voice training, nothing. Sometimes when I announce "Set" loudly I will see it in green, but other than than, nothing. 

Obvious  question here

 

1   have  you ticked  the hs  and  is  the voice  option displayed  on the  main  fscrew panel

2  in the config  section have  you said  yes  to display the green text

3  and  in the audio  section  have  you selected  the right head  set  for  you have  installed

4  you havnt  selected  the mute  at all

 

Yes on all 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

You said  it  works  in windows  but  doesn't   work  in voice training?  ever thought it  could  be  your  head  set  could be  the issue?  havnt  got  another  one  lying  around  by any chance

Share this post


Link to post
Share on other sites

You said  it  works  in windows  but  doesn't   work  in voice training?  ever thought it  could  be  your  head  set  could be  the issue?  havnt  got  another  one  lying  around  by any chance

 

Agreed, if you can't run the Microsoft voice training, then something is wrong with your headset... or you have some kind of computer/hardware issue.

 

Try swapping in a different headset to isolate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

For clarification, Micrsoft voice training works. I can records perfectly clear recorder files, and my microphone works great on teamspeak. Just doesn't work in fs2crew. I'm at a loss...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok  in your  fsx  sound  setting s  have  you selected  in the sound  section you selected  the right  speakers  and  in the voice have  you selected  the headset  for  your pc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok  in your  fsx  sound  setting s  have  you selected  in the sound  section you selected  the right  speakers  and  in the voice have  you selected  the headset  for  your pc?

Yes indeed

Share this post


Link to post
Share on other sites

By any chance   does  it  work on other   aircraft  fscrew   iam talking  about  eg  777,  q400  that if  you  have  it  of  course? if  it  works  than might be  a idea  to  re install  fsacrew  for  the ngx  than

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you update your audio drivers?

 

What is the exact name of the headset?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Its the soundblaster tactic alpha. I just reinstalled FSX Gold/Accelleration. DOES NOT WORK WITH THE 777 OR DASH 8 EITHER


SDK entry is in ngx options.ini

Share this post


Link to post
Share on other sites

by any  chance  you havnt  being  playing  with the program  System mechanic(  cant  remember  the exact  but  it  similair  to  cc cleaner) since  that hoses  your  voice trainingg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No I haven't


The fact that my microphone records files well and performs flawlessly on teamspeak leads me to believe this may be a software issue within FS2Crew. I've used the same combo of software/headphone w mic flawlessly before. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Than  when it  worked  before   and  now  what other  addons  have  you installed since  if  it  worked  before  and  not  now  is a mystery?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Than  when it  worked  before   and  now  what other  addons  have  you installed since  if  it  worked  before  and  not  now  is a mystery?

have reinstalled all the same stuff as before. I'm at a total loss I've googled the issue and several people have reported similar problems but no one had published a solid fix. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any ideas? I'm thinking about picking up a new USB headset to see if that solves it. Otherwise my microphone appears to be working in all aspects of my computers operation other than fs2 crew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok so I purchased a new USB headset microphone (SoundBlaster EVO). I reinstalled the NGX, and reinstalled FS2Crew. Same problem. I just purchased NGX reboot and am slightly frustrated the siftware is not even working...

Share this post


Link to post
Share on other sites

The Dash 8 and 777 use the same system as Reboot NGX.

 

So if the Dash 8 and 777 worked before for you, and I assume they did since you bought them all, then something is amiss on your computer, especially if a new headset didn't do the trick.

 

 

Are you running any programs in the background like Skype, Teamspeak, etc., that may be "grabbing" the microphone input?

 

 

Try shutting down all background processes that aren't relevent, then try again.

 

Failing that, send me a Support Ticket, and I'll try to help you via a remote destop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

We recently had another user with the exact same situation.

 

I emailed him and asked him how he solved it.

 

Looks like there was a problem with his USB port.

 

This is his reply:

 

Hey thanks for following up with me I completely forgot to email you back. What I did was move the headset from the front port to the back port. Then went through the voice recognition training again and it worked. I have no idea why the front port didn't work right in the first place. 

 
Thanks again for the help! 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

byork, I deleted and reinstalled my microphone headset drivers, and ran speech recognition through the first training session and into the optional second training session. It appears my FS2Crew is now working correctly. Given FS2Crew has worked flawlessly in the past, I did not think it was the program itself, just a confusing software issue somewhere. Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

byork, I deleted and reinstalled my microphone headset drivers, and ran speech recognition through the first training session and into the optional second training session. It appears my FS2Crew is now working correctly. Given FS2Crew has worked flawlessly in the past, I did not think it was the program itself, just a confusing software issue somewhere. Thanks!

 

 

Glad you got it sorted!   I'm pretty sure it was just your headset drivers that just needed refreshing/updating.

 

Cheers,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this