Wyster

GTN 750 Trainer installation issue

Recommended Posts

I downloaded and installed the files as per what I think were the instructions and I end up with this error,

" Setup could not install the extra files, The Garmin Trainer installer returned:

The System cannot find the file specified

Setup will now continue installing normally but the product will fail running Properly"

 

I start the sim, Plugin is there open it up on the screen and its blank cannot turn on.

Any ideas ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Hi, you may need to uninstall both the GTN 750 and the Garmin Trainer then download and install the latest versions on both. I had to do this recently to correct a problem. All seems to be working well now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

Thanks for the reply but I only downloaded it yesterday so was hoping it was the latest and greatest.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, once you have uninstalled both programs, look in c drive for a flight 1 folder containing a file "gtn 750p3d.lic" and delete it. This has solved reinstall problems in the past.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Philip Ogden said:

Hi, once you have uninstalled both programs, look in c drive for a flight 1 folder containing a file "gtn 750p3d.lic" and delete it. This has solved reinstall problems in the past.

This is the X-plane forum.. "p3d" I don't think so..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the Help guys, now I can get it in the sim and use it, but it does not interact with the plane im flying, Put all the Way points in etc, Set it on Nav on the AP and it does nothing.

What else could I have done wrong ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

In x-plane, under the plugins menu is the section for the GTN 750.  You have to check 'master device' for the GPS unit to drive the autopilot.  No, you don't need to have any of the trainers running in the background.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In addition, you have to enable the link to the autopilot in the settings panel. You might want to also enable the link to the HSI!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Having the exact same issue.. Tried everything proposed here including uninstalling and reinstalling and still doesn't work. Anyone figured out the problem or got this solved?

My thought is that the installation isn't processing correctly to always give that error. Even tried to run the installer as admin and change the install location but no luck yet... 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, jico_222 said:

Even tried to run the installer as admin

This is not recommended as it might install/create registry keys and files not accessible from the trainer afterward.

However, can you confirm your have indeed enabled autopilot and HSI links in the settings panel?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, jico_222 said:

Having the exact same issue.. Tried everything proposed here including uninstalling and reinstalling and still doesn't work. Anyone figured out the problem or got this solved?

My thought is that the installation isn't processing correctly to always give that error. Even tried to run the installer as admin and change the install location but no luck yet... 

Thanks!

Yeah, tried to install it a couple of times. Each time it would fail to install the Trainer files which resulted in the GNT not working in X-Plane.

What I did: when it starts the install of the trainer files there is a "copy xxx to zzz" copy message. I click on that "zzz" link (which is the temp folder for the trainer files) and after it fails and before I click on "ok" I copy this "zzz" folder to another place on my HD. When you click on ok after the failure message the "zzz" folder in the temp folder gets deleted so there is nothing left, therefore copy the files before you continue the installation.

In that copied folder run the autorun.exe ... voila, now its working (at least for me). Hope this helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just purchased the program and I am getting the same error that Wyster received. How did you fix it and get the GTN 750 to turn on - I just have a black screen on the 750 and I tried re-installing it also.

 

Thanks for any advice anyone can offer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ignore above - I figured it out - I was missing the trainer. I thought that had loaded with the initial program. Lot to learn.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just purchased the 750 for XP11. I had last year purchased the 750 for P3D. Everything loaded and installed properly until it just stuck on the installer where I thought it was installing the trainer stating,"Please wait while setup installs RealityXP Garmin GTN 750/650 (X-Plane) on your computer". I've left it for about 1/2 hour lol. Anyone run into this?

 

Update. I cancelled then initiated the setup again. Loaded and installed the 750 in XP11 (it's there and can be opened in XP11) but the installer indicated it couldn't install the trainer for some reason - missing file. So I went into the common folder where the trainer zip file is and as I was installing it advised me I had an existing version of the trainer which was in conflict. I deinstalled that and installed the new trainer and all is good. But, and I haven't tried it yet will this effect the P3D version of the 750?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now