ninerwhiskey9W

Random FPS loss in P3D4

Recommended Posts

Hello,

I've been using P3D v4 for around a month. With medium settings, I used to get around 50-70 fps in external views, and 30-40 fps in the VC. 

Now, since the last few days, I am having random frame rate drops. When initially loading the flight, I get good frame rates outside & in the VC. After some time FPS drops to 10 in the VC and around 25 outside. If I access any menu item and go back to the flight, FPS will bounce back to 30 in the VC, but after a while it will fall back down to 10. This happens irrespective of the Scenery loaded and aircraft being flown.

I have tried various AM tweaks, disabled DL, disabled detailed precipiation, locking fps to 30 and even turned down all settings down to MIN but this problem is still occuring.

I also tried deleting the P3D.cfg file, but even that did nothing to fix.

Hope to have some fix so I can get my previous performance back.

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Did you update drivers lately? Could be power performance for the card. Try check if its set to maximum performance in NV Control panel. 

Thanks Michael Moe 

Share this post


Link to post
6 hours ago, Michael Moe said:

Did you update drivers lately? Could be power performance for the card. Try check if its set to maximum performance in NV Control panel. 

Thanks Michael Moe 

No, I havent updated the drivers recently. Only thing that was updated recently was Win10.

Share this post


Link to post

After several W10 updates my Sim isn't smooth anymore.

4-40 fps fluctuations.in detailed area where I always could maintain at least 20 fps. I doubt that reinstalling Windows + P3Dv4 + plenty of other programs will work.

 

Share this post


Link to post
5 hours ago, GSalden said:

After several W10 updates my Sim isn't smooth anymore.

4-40 fps fluctuations.in detailed area where I always could maintain at least 20 fps. I doubt that reinstalling Windows + P3Dv4 + plenty of other programs will work.

 

mine steady as a rock at locked 30fps , have dual boot system win10 and win7 

reverted back to win7 for the sim:blink:

Share this post


Link to post

Found out that it was related to V4 bridges which cause stuttering .

LM is working on it.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
On 9/19/2017 at 1:58 PM, GSalden said:

Found out that it was related to V4 bridges which cause stuttering .

LM is working on it.

I experience unexplained fps fluctuations, I am/was thinking that it was too many processes running. I hadn't heard of this issue. Is this posted somewhere on P3D forums?

Share this post


Link to post
On 19/09/2017 at 9:58 PM, GSalden said:

Found out that it was related to V4 bridges which cause stuttering .

LM is working on it.

Should this not have affected you from the initial installation?

Share this post


Link to post
On 19.9.2017 at 5:09 PM, westman said:

mine steady as a rock at locked 30fps , have dual boot system win10 and win7 

reverted back to win7 for the sim:blink:

My too: Also reverted back to Windows 7 PRO 64 bit (former Win10 user for more than one year) - for the sim.  It was the best decission I could have done not only regarding the sim but also OS's carefreeness.

Best regards to all of you : D

PS : BIG SHAME on Microsoft because they've locked Windows 7 access for last generation CPU Core hardware (although there is - technically spoken - absolutely NO REASON doing this;  just they've decided to do so arbitrarily). Big shame on Microsoft and its policy !!!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now