New Light

FS9 Installation Issue (resolved)

Recommended Posts

Hi! I am a new user of Reality XP. I have successfully installed the RXP 750/650 and Garmin software programs. I have positive results in FSX:SE and P3D 4.4. However, in FS9 SP1, the avionics suites do not pop up. In other words, the installation seems to be correct. I have used the stock, panel.cfg text, and I have also tried editing the text as I did in FSX & P3D. When I press the corresponding Shift+ command, there is no response for RXP 750/650 suite. I do have some screenshots of the installation sequence - I'll have to figure out how to post those if necessary or helpful in solving this issue.

Any thoughts or solutions would be greatly appreciated! Thank you!

Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Hi,

If you are referring to opening the Panel Assistant in FS9, there is no add-on menu. Instead, you right-click anywhere on the screen to display the FS9 popup menu and find the RXP menu entries embedded there, like indicated in the RXP User's Manual.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, I believe I can successfully open the Panel Assistant to configure the panel, but when I use the Shift+ command to display the GTN 750, it does not display. I'll reread through the guide again to verify we are talking about the same thing. Thanks for the quick response!

Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites

These are screenshots of my installation sequence in the default FS9 C172...

 

71EJQEM.png

HyGXmxF.png

MsbDsRH.png

 

 

Here is Panel.CFG entries that were made...

 

islGH8E.png

kVjGQVt.png

 

 

Here, you can see the default Shift+ pop-ups display, but the GTN 750/650 stack do not display...

 

vi63L1o.png

 

 

I followed the same installation sequence in FSX:SE & P3Dv4.4 with successful results. Hopefully this defines the issue better. Thanks again!

Dave

Edited by New Light
Added text

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for the additional screenshots, this helps!

The Panel Assistant is working fine it seems (panel.cfg properly modified). In you example, this adds a new window, [Window06]. In FltSim, press SHIFT+##+1 to toggle the window. In your case: SHIFT+7.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, I have retried with negative results. Shift+1-5 work fine. Shift+6-9 are still inoperative... Is there a different line that needs to be added for FS9?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you see the window listed in: Menu Views | Instrument Panel ?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm.... Actually, no the blue window with the shift commands does not show at all either...

I will have to go, but will pick up in a few hours. Thank you for the help!

 

Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I tried a few minor edits in Panel.CFG in the C172 with the exact same results. I then tried loading the GTN 750/650 into the C182, also with the same negative results...

 

pZ5lbqP.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, RXP said:

Can you see the window listed in: Menu Views | Instrument Panel ? 

 

13 hours ago, New Light said:

Actually, no the blue window with the shift commands does not show at all either

This is really peculiar: the panel.cfg shows it is correctly having a Window06 with the Reality XP GTN gauges, yet, your FS9 is not showing this window listed in the Menu Views | Instrument Panel. There is definitely something not right in your FS9 installation because this is just a Window## entry in a panel.cfg and every such Window## entry shall be listed.

Besides, what do you mean by "the blue window"?!?!?!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

A few things I can see from your panel.cfg is [Wimdow06] should be right under [Window05] in the panel.cfg not at the bottom. IIRC FS9 has to have all sections in the order they are in the [Window Titles] section. Also i have never seen an always_visible= or zorder= entry in any FS9 panel.cfg. try removing those entries, it's also missing the position= entry,which should have a number 0 through 8 for that entry. Then cut/paste the [Window06] section to under [Window05] section and see if that helps.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

There is just too much else that could be in the panel.cfg file that we are not seeing. 

Please use the Spoiler feature to post it. Click the eyeball icon just to the right of the Font box in the controls area above your message text.  That will open a shaded box.  Copy and past as text the entire contents from your panel.cfg file into that box after opening it in a text editor such as Notepad. 

When you submit, that text will be contained in a box that can be expanded or collapsed and will make this topic much more tidy.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Scorp said:

FS9 has to have all sections in the order they are in the [Window Titles] section. Also i have never seen an always_visible= or zorder= entry in any FS9 panel.cfg. try removing those entries, it's also missing the position= entry,which should have a number 0 through 8 for that entry.

Hi,

these are not necessary but if ever this makes any positive change to the issue, I'd be glad to be wrong.

In any INI file, any section can be in any order ( [Window##] ). Non-FS9 keys should be just ignored by FS9 (zorder= etc...) and the 'position' key is first optional in general, and unnecessary in this case because there is a window_pos = entry which has precedence.

It is all detailed at the source here:

https://www.prepar3d.com/SDKv4/sdk/panels_and_user_interface/panels/panel_configuration_files.html

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've seen window sections added to the bottom of the file without any adverse effect. What is important is that the window numbers must be in order. Are the windows in order here? We can't see [Window05] Mini panel.

 

Edited by BillS511
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, BillS511 said:

What is important is that the window numbers must be in order

Even this shouldn't make any difference but you never know.

Really this is the default C182 panel and we're testing with the default C172 in FS9.

What is possible is the panel.cfg has an invisible character before the added Window06 section which makes the FS9 INI file reader failing past that line (panel.cfg is a .ini type of file), or, it is saved in a text encoding which makes it fails.

It should be easy to find out using notepad++ for example and displaying both hidden chars and text encoding.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, RXP said:

Even this shouldn't make any difference but you never know.

I can confirm it doesn't matter what order the windows are. Just tested the following order 00, 03, 04, 01, 02, 05. No issues.

I believe this is the blue window Dave mentioned. It does appear blue. Never really paid much attention to the color myself.
d7l7ebO.png

Edited by BillS511
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, this IS very weird. I've never had such an issue with FS9 as far as programs that are designed to work with it.

I installed FS9 to the default location as usual. Then added Update9.1. Then added all the usual aftermarket add-ons.

The [Window06] section added to the bottom of the Panel.CFG is the default location RPX chose to place it. In my experience, all aftermarket add-ons place changes at the bottom of this text.

I did "clean up" the Panel.CFG text, and placed all [Window##] sections together, and in numerical order.

I did try editing the zorder=#, position=#, visible=## and always_visible=# lines with different number combinations. I also tried deleting some of the lines with no change in results.

The picture BillS511 posted contains the "blue Shift+ commands windows" that I was refering to. (I didn't know what else to call it).

 

I will check the text using Notepad++ for any invisible characters, etc.

I will post a "cleaned up" Panel.CFG using the method described by FPPilot.

I will doubled check why I missed showing the Mini Panel - that was odd. I don't remember seeing it.

 

Thanks for all the help folks!

Dave

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spoiler

[Window Titles]
Window00=Main Panel
Window01=Radio Stack
Window02=GPS
Window03=Annunciator
Window04=Compass
Window05=Mini Panel
Window06=Reality XP GTNs (Managed)

[Window00]
file=panel_background_640.bmp
file_1024=panel_background_1024.bmp
size_mm=640
position=7
visible=1
no_luminous=1
ident=Main_Panel
gauge00=Cessna!ADF,545,86
gauge01=Cessna172!Airspeed,145,56
gauge02=Cessna!Altimeter,347,57
gauge03=Cessna!Attitude,246,56
gauge04=Cessna!Avionics Switch,240,286
gauge06=Cessna!DME,544,49
gauge07=Cessna!Flaps,598,286
gauge08=Cessna!Fuel_Selector, 451, 287
gauge09=Cessna!Heading_Indicator, 246, 158
gauge10=Cessna!IOAT, 482, 50
gauge11=Cessna!Master_Alt_Bat,55,288
gauge12=Cessna!Starter,5,288
gauge13=Cessna172!Tachometer,545,180
gauge14=Cessna172!Thrust_Controls,500,287
gauge15=Cessna!Turn_Indicator,145,157
gauge16=Cessna!Vertical_Speed,347,157
gauge17=Cessna!VOR1,451,86
gauge18=Cessna!Nav GPS Switch, 463, 59
gauge19=Cessna!Pitch_Trim, 284, 286
gauge21=Cessna182s!Autopilot_Switch, 68, 111
gauge30=Cessna172!Clock,85,73
gauge31=Cessna172!EGT_Fuel_Flow,72,133
gauge32=Cessna172!Fuel,1,133
gauge34=Cessna182s!Oil_Press_Temp, 1, 204
gauge35=Cessna!OMI_Lights, 495, 70
gauge36=Cessna182s!Switches,104, 289
gauge37=Cessna182s!VOR2,451,180
gauge38=Cessna!Vacuum_Ampermeter, 72, 204
gauge39=SimIcons!Kneeboard Icon, 326, 280
gauge40=SimIcons!ATC Icon, 340, 280
gauge41=SimIcons!Map Icon, 354, 280
gauge42=SimIcons!Avionics Icon, 399, 280
gauge43=SimIcons!GPS Icon, 413, 280
gauge44=SimIcons!Compass Icon, 427, 280

[Window01]
background_color=2,2,2
size_mm=156,308
position=8
visible=0
ident=Radio_Stack_Panel
gauge00=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio Audio, 0, 0
gauge01=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio Nav-Comm 1, 0, 29
gauge02=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio Nav-Comm 2, 0, 86
gauge03=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio ADF, 0, 142
gauge04=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio DME, 0, 180
gauge05=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio Xpndr, 0, 217
gauge06=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio AP, 0, 262

[Window02]
size_mm=456,378
window_size=0.35
position=8
background_color=0,0,0
visible=0
ident=GPS_Panel
gauge00=FS9GPS!GPS_500,            0,0

[Window03]
size_mm=83,28
window_pos=0.85,0.3
background_color=16,16,16
visible=0
ident=Annunciator_Panel
gauge00=Cessna!Annunciator,0,0

[Window04]
file=172SP_compass.bmp
size_mm=70
position=2
visible=0
ident=Compass_Panel
gauge00=Magnetic_Compass!Magnetic-Compass,0,0

[Window05]
position=7
size_mm=631,100
child_3d=1
background_color=0,0,0
ident=Mini Panel
gauge00=Cessna172!Airspeed,            0, 1
gauge01=Cessna!Turn_Indicator,       102, 0
gauge02=Cessna!Attitude,             207, 0
gauge03=Cessna!Heading_Indicator,    312, 0
gauge04=Cessna!Altimeter,            417, 0
gauge05=Cessna!Vertical_Speed,       531, 0

[Window06]
size_mm=100,100
window_pos=0.772478,0.420142
window_size=0.227522,0.579858
visible=1
always_visible=0
zorder=99
background_color=0,0,0
ident=15751
gauge00=RXPGTN!GTN_750_1, 0, 0,100,69,Managed
gauge01=RXPGTN!GTN_650_2, 0,69,100,31,Managed

[VCockpit01]
size_mm=512,512
pixel_size=512,512
texture=$C172s_1
background_color=0,0,0
gauge00=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio Nav-Comm 1, 0, 0, 205, 77
gauge01=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio Nav-Comm 2, 206, 0, 205, 77
gauge02=Cessna172!Clock, 413, 1, 93, 93
gauge03=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio DME, 0, 86, 198, 51
gauge04=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio Audio, 201, 85, 198, 34
gauge05=Cessna!Annunciator, 403, 96, 109, 30
gauge06=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio AP, 0, 136, 198, 59
gauge07=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio Xpndr, 0, 196, 198, 61
gauge08=Cessna182s!VOR2, 257, 129, 126, 126
gauge09=Cessna!ADF, 385, 130, 126, 126
gauge10=Cessna!VOR1, 1, 258, 126, 126
gauge11=Cessna!Vertical_Speed, 129, 256, 126, 126
gauge12=Cessna172!Airspeed, 256, 256, 128, 128
gauge13=Cessna!Turn_Indicator, 384, 256, 128, 128
gauge14=Cessna!Altimeter, 1, 383, 126, 126
gauge15=Cessna172!Tachometer, 128, 383, 128, 128
gauge16=Cessna!Heading_Indicator, 256, 384, 128, 128
gauge17=Cessna!Attitude, 383, 384, 128, 128

[VCockpit02]
file=Cessna_172_Panel_Decals.bmp
size_mm=512,512
pixel_size=512,512
texture=$C172s_2
background_color=0,0,0
gauge00=Cessna182s!Oil_Press_Temp, 257, 2, 98, 98
gauge01=Cessna!Vacuum_Ampermeter, 256, 102, 98, 98
gauge02=Cessna172!Fuel, 356, 2, 98, 98
gauge03=Cessna172!EGT_Fuel_Flow, 356, 102, 98, 98
gauge04=Bendix_King_Radio!Bendix-King Radio ADF, 261, 201, 214, 54
gauge05=Magnetic_Compass!Magnetic-Compass,455, 0, 57, 57
gauge06=Cessna!OMI_Lights, 461, 61, 47, 19
gauge07=Cessna!Pitch_Trim, 461, 85, 44, 74
gauge08=Cessna!IOAT, 457, 173, 54, 18

[Default View]
X=0
Y=0
SIZE_X=8192
SIZE_Y=2500

[Views]
View_Forward_Dir= 3.0, 0.0, 0.0


Day=255,255,255
Night=233,108,107
Luminous=201,64,64

Ok, here is the Panel.CFG using Notepad++ and uploaded with Spoiler.

I tried removing the C172 file completely and replaced it with a fresh, unmolested file from my original back up file. After doing this, all of the Shift+ commands worked and the blue command section displayed properly.

Then I configured the RXP 750/650 using the default sequence (as above). I still had no positive results in 2D Panel, but I had a black rectangle display in the 3D Panel.

 

Spoiler

 

btpWaf6.png

Cjlokba.png

Edited by New Light

Share this post


Link to post
Share on other sites

You're making progress! I'd like to understand the issue and see if there is anything we can do to help prevent this.

Have you found out what is the difference with the panel.cfg file which didn't show the window in the list?
Have you saved a copy so that you could 'host' the file someplace and share it with us?

As for the 'black' window, at least there is a window. Can you please post the content of the RXP log files? (see user's manual for file/path).

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dave,
I do not see any instances of RXP GTN gauges in any of your [vcockpit##] sections.

Edited by fppilot
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

FPPilot - No Sir, there are no RXP entries in this section in the default installation in FS9, FSX:SE or P3d v4.4 Panel.CFG [VCockpit] entries.

RXP & all - Yes, we made some progress. After taking this pic, I overwrote all original gauges in the main Gauge file in hopes that it would replace any corrupted original files, but still no further positive results.

I will post a side by side of both Panel.CFGs. I believe I have copies of all major, updated CFGs.

If we can't come up with a solution, I might just try a complete FS9 un/reinstall and see if something goes right. I have a lot of free & payware items that could possible conflict other pther gauges. Although, I don't think that would be the case seeing that I have 6 different panels on my stock FSX:SE C172 and all them work just fine including your RXP GTN 750/650 Avionics Suite.

 

Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites

@New Light
Have you tried running the RXP installer to make sure everything installed properly? Not from the F1 wrapper but the file that gets extracted rxpGTN-FSIM-Setup.exe. If you don't have this file then you can reinstall from the F1 wrapper.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I ran the RXP program 3 times. I always run my exe files from the independent, extracted file also.

I don't see any differences in Panel.CFGs other than edits that I listed above.

I am going to try a complete uninstall and do a fresh install.

Edited by New Light

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, here's the bad news...

I uninstalled FS9 and all of it's add-ons, cleaned up and deleted all related files, did a fresh install of FS9, Update 9.1, and RXP GTN.

I did usually install sequence of RXP 750/650, confirmed the Panel.CFG was correct, but still nothing...

I'll work with this more tomorrow.

 

I forgot to mention that I am running Windows 10 with the current updates. Is the RXP software set up for W10 & FS9?? Just spit balling at this point...

Thanks for help! I'll work tomorrow.

 

Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, RXP said:

As for the 'black' window, at least there is a window. Can you please post the content of the RXP log files? (see user's manual for file/path).

please?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now