Sign in to follow this  
Sesquashtoo

Just some 'heavy demand' FPS .25----> .30 observations...

Recommended Posts

Just thought to post some apples-to-apples FPS performance in certain airport situations on my system;

 

Just to compare, with no settings changes from .25 to .30...and I might add, most impressive:

 

Custom Scenery from the Web:

 

CYYZ (Toronto Pearson)

 

at taxi...throughout the airport on way to active...tons of panning...etc.:

 

.25  8-12

.30 No less ever than 22 FPS!!!-26(29)

 

 

KBOS (Boston Logan (this one is usually a FPS killer!

 

.25 6-10

.30 18-24

 

KLAX  Los Angeles Intl.

 

.25  12-18(19)

.30  21(22)-26(29)

 

 

On my system...if you can see, going from .25 to .30 has practically doubled and or (beyond doubled) FPS performance. This is truly an incredible rework...

Now...Team....FIX THE FRIGGIN  un-ending RAIN!!!!!!!!!!!!!!!, and I can go back to perpetual smiling....

 

 

Mitch

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

 

 


Now...Team....FIX THE FRIGGIN  un-ending RAIN!!

 

.. I wonder if the weather developers live in Seattle.. It always rains here so for me, that's not a bug.  :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
On my system...if you can see, going from .25 to .30 has practically doubled FPS performance. This is truly an incredible rework...

Now...Team....FIX THE FRIGGIN  un-ending RAIN!!!!!!!!!!!!!!!, and I can go back to perpetual smiling....

 

 

Mitch

 

I would wonder if the rain might be caused by one of your plugins? I don't have the rain problem nor many others though I've seen it reported by more than just you. Surely this has to be down to a difference in our respective X-Plane 10 main folders which could only be a plugin, scenery or aircraft installed difference. I'd say you might be able to cure the problem through a process of elimination. Just a thought.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would wonder if the rain might be caused by one of your plugins? I don't have the rain problem nor many others though I've seen it reported by more than just you. Surely this has to be down to a difference in our respective X-Plane 10 main folders which could only be a plugin, scenery or aircraft installed difference. I'd say you might be able to cure the problem through a process of elimination. Just a thought.

 

You think?  Ok...the only plugins I have are SkyMax Pro (taking this out, made no difference, already tried that...) and Sea Traffic.  Now, I have not touched anything in the upgrade, so can't imagine what would keep rain displaying...and running continuously (with sound), that was not happening in .25    .  What do you think might be the issue...I can't imagine that any scenery would affect weather...so am stumped. Any suggestions would be most appreciated...and for SURE!

Share this post


Link to post
Share on other sites

:Thinking: Of course I could be totally and utterly wrong     :unknw:

Share this post


Link to post
Share on other sites

:Thinking: Of course I could be totally and utterly wrong     :unknw:

Nah...I think it is a bug...nothing of this sort was with using .25.  

 

I just disabled all Plug-ins through the Plug-in Administrator...and still the rain.

I changed out three aircraft...and still the rain.  This is a bug...perhaps triggered by adding anything beyond Vanilla. Bob mentioned he does not have this...but he also stated that it is Vanilla that he is working with...  What a bummer......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just thought to post some apples-to-apples FPS performance in certain airport situations on my system;

 

Just to compare, with no settings changes from .25 to .30...and I might add, most impressive:

 

Custom Scenery from the Web:

 

CYYZ (Toronto Pearson)

 

at taxi...throughout the airport on way to active...tons of panning...etc.:

 

.25  8-12

.30 No less ever than 22 FPS!!!-26(29)

 

 

KBOS (Boston Logan (this one is usually a FPS killer!

 

.25 6-10

.30 18-24

 

KLAX  Los Angeles Intl.

 

.25  12-18(19)

.30  21(22)-26(29)

 

 

On my system...if you can see, going from .25 to .30 has practically doubled and or (beyond doubled) FPS performance. This is truly an incredible rework...

Now...Team....FIX THE FRIGGIN  un-ending RAIN!!!!!!!!!!!!!!!, and I can go back to perpetual smiling....

 

 

Mitch

Hi Mitch.

I know you're just doing Apple to Apples, but what are the clouds and weather set at for these tests?

 

Clouds are the one thing just *murdering* my FPS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Mitch.

I know you're just doing Apple to Apples, but what are the clouds and weather set at for these tests?

 

Clouds are the one thing just *murdering* my FPS.

Well...I was curious about the stock clouds for .30...so unloaded SkyMax.  I found (personal taste) that SkyMax still pumps out a superior cloudscape, so reinstalled and I am making these comments with all SkyMax cloud sliders at 75 percent of their travel. I have all other buttons as Medium...and now even have the God Rays on..as this kicks butt with v.30.  So..about 75 percent for the clouds sliders in SkyMax Pro.  I am cruising through beautiful cloud 'infested-lol' sky..and all at a steady 29 FPS.  I am blown away by what Laminar Research was able to pull off....simply blown away...it's like they stole away the old simulation rendering engine in the middle of the night, and placed a turbo-charged version in its place.....oh those sneaky L.R. Team members....: ;))))))))  Oh...I am also (always...) running in HDR mode..and even with a couple of top-notch file enhancers for that mode, as well. I posted about this in another thread.  One of the files was in contention...so was pulled off the .ORG...but if you have it already on your system, prior to that event....USE THEM.  What they do for the HDR mode..is exactly what L.R. did between .25 and .30.  Yeppers......night time, is the RIGHT TIME! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well...I was curious about the stock clouds for .30...so unloaded SkyMax.  I found (personal taste) that SkyMax still pumps out a superior cloudscape, so reinstalled and I am making these comments with all SkyMax cloud sliders at 75 percent of their travel. I have all other buttons as Medium...and now even have the God Rays on..as this kicks butt with v.30.  So..about 75 percent for the clouds sliders in SkyMax Pro.  I am cruising through beautiful cloud 'infested-lol' sky..and all at a steady 29 FPS.  I am blown away by what Laminar Research was able to pull off....simply blown away...it's like they stole away the old simulation rendering engine in the middle of the night, and placed a turbo-charged version in its place.....oh those sneaky L.R. Team members....: ;))))))))

 

Lucky you.  I'm stuck with "sunny days" or "slow FPS" right now.

 

May I ask what resolution you're running at?

Share this post


Link to post
Share on other sites

B)

Lucky you.  I'm stuck with "sunny days" or "slow FPS" right now.

 

May I ask what resolution you're running at?

Sure can...Very High, the one level below maximum. I 'can' run with satisfactory FPS's (per my system spec's) with Extremely, but just actually LIKE the one setting below...less busy to my eye..and more real as well......  A question...how close is your system to my Profile posted one?  I got the rain issue under control...and performance, system wide...is head-shaking, unbelievable. If I only had this in P3D v2.2....and yeah, yeah...no A.I., no real ATC routines in XPX...but...if you value a real-life FLIGHT experience....floating through the sky..and not bumping through it...nothing comes close to XPX.30b1 now.  NOTHING.....feature sets, aside.  No apples-to-apple feature set observed...but just commenting on the flight parameters....and how deadly-smooth frame animation, advances the feel, that you are real-world, flying....  Regarding this...at this moment in time...XPX.30b1 reins supreme.  Ok...I just caught myself..er...rambling...so, back to the flight...Dawn is approaching at about 80 miles out of KBOS....and what a Dawn sky is breaking, a la' HDR (Plus...)!!!! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 


Sure can...Very High

 

What resolution is your monitor running?

 

Re:  My system profile is in the "My PC" link if that helps?

Share this post


Link to post
Share on other sites

What resolution is your monitor running?

 

Re:  My system profile is in the "My PC" link if that helps?

1920x1200 32 bit

What resolution is your monitor running?

 

Re:  My system profile is in the "My PC" link if that helps?

My GAWD...your specs...ARE YOU KIDDING ME...that you have ANY rendering issues with ANY sim?!?!?!?   Are you KIDDING ME?   Jeez.....

 

You should be bringing sim engines down to their knees...not the other way around.  You eclipse me in system specs...and yet..I am running like a champ.  Turbine...look at everything.....there must be some horrendous drag on your system, with back-ground processes....JEEZ.....

 

Your Spec:

  • Processor
    i7 4390k
  • Processor Cores
    6
  • Processor Speed
    4.3 OC
  • RAM
    32GB 2400 OC
  • Video Board Manufacturer
    EVGA
  • Video Board Model
    GTX 780ti SC ACX
  • Video Memory
    3GB
  • Mother Board
    Asus Rampage IV Gene
  • Monitor
    30" @ 2560 x 1600
  • Operating System
    OS X 10.9.3 - Windows 8.1 x64

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1920x1200 32 bit

My GAWD...your specs...ARE YOU KIDDING ME...that you have ANY rendering issues with ANY sim?!?!?!?   Are you KIDDING ME?   Jeez.....

 

You should be bringing sim engines down to their knees...not the other way around.  You eclipse me in system specs...and yet..I am running like a champ.  Turbine...look at everything.....there must be some horrendous drag on your system, with back-ground processes....JEEZ.....

 

Your Spec:

  • Processor
    i7 4390k
  • Processor Cores
    6
  • Processor Speed
    4.3 OC
  • RAM
    32GB 2400 OC
  • Video Board Manufacturer
    EVGA
  • Video Board Model
    GTX 780ti SC ACX
  • Video Memory
    3GB
  • Mother Board
    Asus Rampage IV Gene
  • Monitor
    30" @ 2560 x 1600
  • Operating System
    OS X 10.9.3 - Windows 8.1 x64

 

Now you know why I'm a bit bummed.

 

It *should* be better than it is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now you know why I'm a bit bummed.

 

It *should* be better than it is.

Your system spec's are killer...so, there is a very real 'reason' for your unhappy performance.  I'd start high-level...forget the sim for now..and after a reboot...see what back-ground processes are happening on your system...for instance..what Anti virus do you run with.. how much system resources is it asking for...what other 'running silent' programs have you installed...make sure there are NO SPYWARE and/virus-ware that you have unintenionally downloaded and perhaps installed...start with this..and then work lower.  SOMETHING is using up your CPU 'focus' cycles...for this system is what most of us aspire to own...so...no despair...no just detective work...and you will prevail.   Absolutely!

 

Mitch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now you know why I'm a bit bummed.

 

It *should* be better than it is.

 

Wow that is some system, I'd be a happy man! I wonder is it as simple as the higher resolution you are running? Have you tried resizing the XP window to see if that raises the frames?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow that is some system, I'd be a happy man! I wonder is it as simple as the higher resolution you are running? Have you tried resizing the XP window to see if that raises the frames?

Yeah I have.  Cant' seem to get it to "matter".

 

I'm natively at 2560x1600 30"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well if the framerate doesn't increase by resizing the window I always understood that that rules out being GPU bound and indicates being CPU bound which I have a hard time seeing in your case tbh. I found today that water reflection detail has a big impact on my framerate of 10fps or so even if I'm not near a large body, so though it looks fantastic I've mine set to none if I'm away from water or low if near. My settings are below for comparison and I run at 29-30fps steady once I've given it a minute to settle after start.

 

Capture2.PNG

 

Bell%20407_7.png

 

Bell%20407_8.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah I have.  Cant' seem to get it to "matter".

 

I'm natively at 2560x1600 30"

What kind of frames are you seeing ? I have similar specs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah I have.  Cant' seem to get it to "matter".

 

I'm natively at 2560x1600 30"

 

Your video card doesn't have enough memory for a 30" screen ! I am maxing out my memory on my 6gb Gtx-780, according to Nvidia Inspector. What kind of rendering setting are you using ? Win 8.1 doesn't help either. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Agreed - VRAM seems very important in xp10..

 

Maybe wait for the 6gb 780 to come out?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your video card doesn't have enough memory for a 30" screen ! I am maxing out my memory on my 6gb Gtx-780, according to Nvidia Inspector. What kind of rendering setting are you using ? Win 8.1 doesn't help either. 

 

How can I verify the memory issue either way?

 

 I've had rendering settings at literally all levels and had issues (like to the bottom completely on settings where the GUI is showing 300-600 of vram usage - which I know is more in total, but still).  Love some tips on testing that area of things.  Probably tested about 300+ program launches with a variety of settings across 3 clean installs now.

 

Re: Windows:  Can you elaborate?  Is that just opinion re:  8.1?  I only went with 8.1 as I know that MS will only be pushing further directx forward with Win 8+ and I also enjoy using P3D so I wanted to keep the leading edge available.

 

 

 

EDIT:  Found the memory usage monitor in inspector.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have only needed gobs of VRAM when I run photoscenry, with default scenery I did not find the vram usage to be too high.

 

Some things that helped me in the past

 

1) clear out any and all plugins that you don't use, taking some out gave me back some major frames(I am thinking of a forcefeedback one I was previously using)

 

2) Try a World Draw distance of high, and lower the visibility slightly, you'll never notice the difference.

 

       If you fly a chopper, then you can even use medium, since you probably won't be looking to far into the distance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well I've found I absolutely cannot set texture resolution above high or I get stutters and low fps.  It's got to be due to my VRAM.  Personally I don't think the XP readout is correct.  Because if I set very high text res the VRAM only goes up a few hundred MB's to maybe 900 total.  But it's unplayable.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well I've found I absolutely cannot set texture resolution above high or I get stutters and low fps.  It's got to be due to my VRAM.  Personally I don't think the XP readout is correct.  Because if I set very high text res the VRAM only goes up a few hundred MB's to maybe 900 total.  But it's unplayable.

 

Check your vram with Nvidia-Inspector while you are running XPX. I have the GTX-780 with 6GB of vram, and I am maxing that out ! I could probably use an 8GB card. It's been out for a few months now. 

How can I verify the memory issue either way?

 

 I've had rendering settings at literally all levels and had issues (like to the bottom completely on settings where the GUI is showing 300-600 of vram usage - which I know is more in total, but still).  Love some tips on testing that area of things.  Probably tested about 300+ program launches with a variety of settings across 3 clean installs now.

 

Re: Windows:  Can you elaborate?  Is that just opinion re:  8.1?  I only went with 8.1 as I know that MS will only be pushing further directx forward with Win 8+ and I also enjoy using P3D so I wanted to keep the leading edge available.

 

 

 

EDIT:  Found the memory usage monitor in inspector.

 

I just remember someone comparing win-7 to win-8 on this forum, and there was a noticeable difference in FPS. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well I've found I absolutely cannot set texture resolution above high or I get stutters and low fps.  It's got to be due to my VRAM.  Personally I don't think the XP readout is correct.  Because if I set very high text res the VRAM only goes up a few hundred MB's to maybe 900 total.  But it's unplayable.

 

You are right, it's not a true reading. I don't think it accounts for AA. Use nVidia inspector (or some other program) to monitor VRAM usage when in XP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this