Sign in to follow this  
scottb613

P3Dv3.1 and TrackIR ?

Recommended Posts

Hi Folks,

 

Did anyone else lose TrackIR when upgrading to 3.1 ? It worked fine in 3.0 but I can't get it to work in 3.1... The little blue light on the camera never comes on and P3D doesn't recognize any head movement... I completely removed and reinstalled theTrackIR software - no joy. I have FSX loaded and it works fine in FSX...

 

Anyone ?

 

Thanks.

 

Regards,

Scott

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Hi Scott,

 

just tried it and it works for me. But I have no blue light on my TrackIr. It changes from red to green as it has been before. One light on the left that Comes on when TrackIr finds the reflectors on the Clip and one at the right when the application is started.

 

Regards

 

Helmut

Share this post


Link to post

Hi Helmut,

 

Thanks so much for looking - just to confirm - you have full TrackIR head movement inside P3Dv3.1 - but no blue light ??? Strange - P3D should be giving a blue light - it did for me on P3Dv3.0... I've been messing with it for hours and I still can't get it to work...

 

Again - much appreciated...

 

Regards,

Scott

Share this post


Link to post

Track Ir works fine for me with 3.1 however I have stayed away from the latest versions of the track Ir software for a while now. I recall having issues like as you mention when updated to the latest trackir versions. Something did not agree with setup.

 

Check windows device manager and make sure the track Ir driver is loaded and active... Or check to see if it works with other games if you have...

Share this post


Link to post

Hi...

 

Thanks ffor then response...

 

Ugh - so frustrating - yep works fine with FSX - blue light and all...

 

Regards,

Scott

Share this post


Link to post

Hi Scott,

 

do you have simconnect installed? Track IR won't work without, and it's not installed by default anymore during P3D setup.

You'll find it in 'redist' in the P3D main folder.

 

Cheers,

Joerg

 

P.S: blue lights? my lights are green as well

Share this post


Link to post

Hi...

 

Thanks ffor then response...

 

Ugh - so frustrating - yep works fine with FSX - blue light and all...

 

Regards,

Scott

Hi Scott, my answer is the same as Helmut, (that's  TrackIR 5) , if you are using it with EZdok make sure its switched on on in the config tool.

 

bob

Share this post


Link to post

Hi Folks,

 

I've seen simconnect mentioned - recently moved from FS9 so probably not as familiar as I should be - I'll take a look...

 

Yeah - I've got the older TrackIR 4 unit - green light indicates good reflection off head gear - blue light indicated TrackIR enabled game launched - might be different in newer unit...

 

No EZDok as I haven't purchased it yet...

 

Thanks everyone...

 

Checking simconnect now...

 

Regards,

Scott

 

###################################################################

###################################################################

###################################################################

 

Hi Folks,

 

Ran the simconnect (redist) - other than a very brief "extraction" dialog - no further options, status, or completion messages... No joy - still dead in the water...

 

:sad:

 

Regards,

Scott

Share this post


Link to post

Ran the simconnect (redist) - other than a very brief "extraction" dialog - no further options, status, or completion messages

 

that's ok..

 

just noticed it's working in FSX you say?  Assuming it's running on the same OS installation, simconnect configuration for P3D might not be complete

 

could you check if you got a file 'SimConnect.xml' in  %APPDATA%\Lockheed Martin\Prepar3D v3\ ?

 

if it's not there, copy the 'SimConnect.xml' from %APPDATA%\Microsoft\FSX\  to  %APPDATA%\Lockheed Martin\Prepar3D v3\

 

and then report back..

Share this post


Link to post

Hi Joerg,

 

I checked C:\Users\[my user id]\AppData - - - 'SimConnect.xml' does not appear in any subdirectory of AppData... I double checked FSX - still works fine - P3D still broken...

 

Regards,
​Scott 

Share this post


Link to post

Hi Scott,

 
strange. Might be that the SimConnect.xml is only required to handle connections from a remote machine in a networked environment.
 
My last bet (and since you have it working in FSX): Simconnect comes in four different versions. It doesn't harm to have all four versions installed in parallel. In fact it's recommended by PMDG to avoid issues. So i would propose to install all 'simconnect.msi' from redist dir, i.e. ESPv1, FSX-RTM, FSX-SP1, FSX-SP2-XPACK  (subdir retail\lib)
 
I just reinstalled my P3D machine from scratch including all SimConnect versions. TrackIR worked out of the box without any issue (i have no FSX installed this time though, but that shouldn't impact)
 
Regards,
 
Joerg

Share this post


Link to post

Make sure you have changed the Manifest files to   .bak  found in the naturalpoint  folder. 

i had a track ir 4  and needed to use the newer program for the TR 5 to get it to work.  There

is a new Version out now 5.33  might be worth a try to install it so that it re-installs the drivers. 

 

 

I use OPUS and have never had a problem with my T IR  moving from one version of the sim 

to the newest. 

 

if you don't get it figured out  send me a PM and we can set up a time tomorrow to connect to Skype and 

I will try to help you, it's a lot easier to see what's going on, if you would like.

mb

Share this post


Link to post

Hi Folks,

I truly appreciate everyone's efforts on this...

I found this on the TrackIR forum - a recent post a few days ago... Could it be related ??? Granted - doesn't explain why everyone's not having an issue...
 

I've found the issue and I've found a fix, and its INCREDIBLY simple, rename prepar3d.exe to p3d.exe, do that and it'll work fine

Explanation:

Prepar3d uses the SimCOnnect API instead of TrackIR's API, becuase of this, TrackIR has to have a custom implimentation of it where when it detects the exe running, it starts sending signals to SimConnect. Prepar3d V3 changes the .exe's name to prepar3d from p3d.exe, while TrackIR 5 still expects to see p3d.exe.

You can also have it be detected as FSX by changing the .exe name to fsx.exe.

EDIT:

A minor issue that was mentioned on the prepar3d forums about this fix is that this will cause P3D to generate a new config file that matches the name of the .exe

 

 

 

Also...

 

I "uninstalled" all (4) simconnect programs listed as installed - then installed them again via the P3Dv3.1  redistribution folder...

 

I also "uninstalled" the TrackIR software and the associated driver - - - then installed same via a fresh 5.3 download from the manufacturer's site...

 

I even "uninstalled" the P3D Client and installed it again... 

 

Same deal - FSX works - P3D doe not...

 

Regards,

Scott

Share this post


Link to post

working fine with 3,1  but seem to have few stutter with it!

Share this post


Link to post

Hi Scott,

 

just tried it and it works for me. But I have no blue light on my TrackIr. It changes from red to green as it has been before. One light on the left that Comes on when TrackIr finds the reflectors on the Clip and one at the right when the application is started.

 

Regards

 

Helmut

Same with me....just for grins, have you tried the new 5.3 I believe TrackIR5?

Share this post


Link to post

Are you using ezdock as well?  If so get the latest version....1.18....install the simconnect that comes with it and run the config program...

Share this post


Link to post

Hi Scott, I don't have TrackIR, but I do have a similar situation related to SimConnect. I have a new system, FSX and p3d 3.1 installed in two separate drives, no problems whatsoever with fsx, but not able to have functioning fsdt addons for p3d still due to a SimConnect issue, p3d crashes when loading. Never had that problem with p3d 2.4.

I bring this up because maybe, just maybe there is a common solution??

Share this post


Link to post

Hi Folks,

 

I don't have EZdok yet although I plan on getting it when I get this all sorted out...

 

Hmm - good thought Annber - I did install FSX after I had P3D installed - could FSX do something to interfere with simconnect in P3D ???

 

I haven't had a chance to mess with this again today - but - I'm still broken... I'll reach out to TrackIR and see if the can help - they should know what their program needs to work with a game...

 

Maybe I need to uninstall everything and start from scratch ???

 

Regards,

Scott

Share this post


Link to post

I just had windows 10 do an update and lost Track IR with my P3D v3.3. It worked for me on this operating system before, but suddenly not anymore. I uninstalled and reinstalled the older software, and then repeated with the most recent Track IR program without joy.

 

Can't find where it has been reliably solved on either the P3D or Track IR forum.

 

Any suggestions?

Share this post


Link to post

Same update here , mine checks out fine using OPUS . can't Think what would mess that up from a OS update, I havn't updated to the newest TIR program so I would

try the older on that worked and make sure the Manifest files have  .bak added . other than a simconnect issue  i have no clue.    Opus uses there own .PDK  so I have

never had a problem using any version OS or Opus. 

Share this post


Link to post

To get my TrackIR 5 working in P3Dv3.2, I have to start it by running as ''Administrator'' before launching P3D. If I don't run as admin, it does not work. Same if I try to run it after starting P3D.

Share this post


Link to post

I just had windows 10 do an update and lost Track IR with my P3D v3.3.

 

One more reason to stay with Win8.x. You never now what the Win10 update will break (unless you deactivate it or reverse it).

Share this post


Link to post

It's working again...

 

Look, I have been around here in these sims a long, long time and am still baffled as to the unpredictability of it all.

 

I fooled around with various Opus, P3D and FSX sim-connects variations, downloaded and installed, and uninstalled, and re-downloaded and reinstalled, and swapped and repaired various Track IR versions, cleared my registry now and again, changed administrative settings over and over, pulled the hardware plug and reinserted a few times, started P3D v3.3 time and time again to test, starting and restarting the computer, cast hexes and said prayers, and :

 

DUH DUDDA DUHHHHHH! (Loud Trumpet Sounds)

 

Track IR works perfectly once again in Windows 10 and P3D v3.3!

 

Praise Be!

 

Kind regards,

 

Stephen


PS: What I think made the difference was clean installing the latest Track IR 5.4.2 software, selecting the fs2002 option, after running all the P3D and Opus sim-connects. However, I am not sure...

 

Don't try this at home!

 

Even kinder regards,

Share this post


Link to post

I have just uninstalled my TrackIR v5 with total cleanup with IOBit Uninstaller 6, then reinstalled Track IR 5.4.2 and it worked just fine. I have Win10x64.

 

Hope it would help.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this