InTheAir

Can't load T7 at all, P3D v4 crashes after clicking "OK" to start a scenario.

Recommended Posts

Hello PMDG,

P3D v4 is at version '4.0.28.21686' and has been working as expected. Here's what I did if memory serves (starting with the P3D v4 install), uninstalled everything on my system related to P3D including all scenery and airplanes. Used Add/Remove programs utility when possible or original installers to remove files and manually cleaned up files that weren't removed then ran registry cleaner and rebooted. Next, started installing everything I could find from developers that had compatible updates including a couple planes from A2A, the T7, some scenery regions from ORBX and a few airports from FlyTampa, Flightbeam, and FSDT. Also installed are precipitFX and PTA.

Regarding installing the T7, the first install was downloaded on June 29th and installed but had not been run yet (was waiting for new graphics adapter to come in). After new card was installed and the latest update was out for the T7 I once again uninstalled the T7 and reinstalled with the new installer. 

Current situation is that when I try to run P3D v4 with the T7 selected at any airport I get instant CTD with zero progress loading into a scenario. Then, P3D v4 will not load with any plane default or not and same thing happens, instant CTD. A quick repair of the P3D v4 Content will get it working again but still no PMDG 777. Not sure if I did something but I've tried installing the T7 several times. Any ideas?

 

Thank you,

Jon Preston

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

5 hours ago, InTheAir said:

Hello PMDG,

P3D v4 is at version '4.0.28.21686' and has been working as expected. Here's what I did if memory serves (starting with the P3D v4 install), uninstalled everything on my system related to P3D including all scenery and airplanes. Used Add/Remove programs utility when possible or original installers to remove files and manually cleaned up files that weren't removed then ran registry cleaner and rebooted. Next, started installing everything I could find from developers that had compatible updates including a couple planes from A2A, the T7, some scenery regions from ORBX and a few airports from FlyTampa, Flightbeam, and FSDT. Also installed are precipitFX and PTA.

Regarding installing the T7, the first install was downloaded on June 29th and installed but had not been run yet (was waiting for new graphics adapter to come in). After new card was installed and the latest update was out for the T7 I once again uninstalled the T7 and reinstalled with the new installer. 

Current situation is that when I try to run P3D v4 with the T7 selected at any airport I get instant CTD with zero progress loading into a scenario. Then, P3D v4 will not load with any plane default or not and same thing happens, instant CTD. A quick repair of the P3D v4 Content will get it working again but still no PMDG 777. Not sure if I did something but I've tried installing the T7 several times. Any ideas?

 

Thank you,

Jon Preston

Go to start > type event > open event viewer > left hand side expand windows logs > click application > find the crash error in there (has a red exclamation mark) and copy the information in the general tab here.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, PMDG777 said:

Go to start > type event > open event viewer > left hand side expand windows logs > click application > find the crash error in there (has a red exclamation mark) and copy the information in the general tab here.

Hi Chris,

There were two errors reported:

Error    7/8/2017 6:44:16 PM    LoadPerf    3011    None
Unloading the performance counter strings for service WmiApRpl (WmiApRpl) failed. The first DWORD in the Data section contains the error code.

Error    7/8/2017 6:44:16 PM    LoadPerf    3012    None
The performance strings in the Performance registry value is corrupted when process Performance extension counter provider. The BaseIndex value from the Performance registry is the first DWORD in the Data section, LastCounter value is the second DWORD in the Data section, and LastHelp value is the third DWORD in the Data section.

Thanks for taking a look,

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, downscc said:

 

I fail to understand why if P3D was working you uninstalled everything.  Somehow you introduced a problem.  I recommend the troubleshooting guide in the LM P3D forum here: http://www.prepar3d.com/forum/viewtopic.php?f=6312&t=123246

When mentioning the "uninstalling", I was referring to P3D v3 and related content, I'll update my original post to reflect that. Everything installed in V4 works except the T7. 

Quote

That's not going to help.  We are looking for crash reports, be sure to look for application errors.

The time in the event log for those reports were close to when P3D crashed, I see now that there wasn't an application error reported for the crash. Those errors are not related so thanks for pointing that out, can't explain why I'm not getting any report. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, InTheAir said:

When mentioning the "uninstalling", I was referring to P3D v3 and related content, I'll update my original post to reflect that. Everything installed in V4 works except the T7. 

The time in the event log for those reports were close to when P3D crashed, I see now that there wasn't an application error reported for the crash. Those errors are not related so thanks for pointing that out, can't explain why I'm not getting any report. 

Strange that it's crashing with no error reported. What other addons do you have installed?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Other addons A2A Comanche and T-6

Just tried uninstalling again and rebooted. Downloaded the T7 installer again just in case.. long story short I got it to spit out an error report.

 

Error    7/9/2017 11:00:30 PM    Application Error    1000    (100)

GENERAL:
Faulting application name: Prepar3D.exe, version: 4.0.28.21686, time stamp: 0x594a7255
Faulting module name: ntdll.dll, version: 6.1.7601.23807, time stamp: 0x5915fdce
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x000000000004eaab
Faulting process id: 0x2854
Faulting application start time: 0x01d2f941b9ae2ade
Faulting application path: H:\Lockheed Martin\Prepar3D v4\Prepar3D.exe
Faulting module path: C:\Windows\SYSTEM32\ntdll.dll
Report Id: 13e00fc0-6535-11e7-b062-902b343e858d

DETAILS:
Prepar3D.exe

4.0.28.21686

594a7255

ntdll.dll

6.1.7601.23807

5915fdce

c0000005

000000000004eaab

2854

01d2f941b9ae2ade

H:\Lockheed Martin\Prepar3D v4\Prepar3D.exe

C:\Windows\SYSTEM32\ntdll.dll

13e00fc0-6535-11e7-b062-902b343e858d

 

Information    7/9/2017 11:00:39 PM    Windows Error Reporting    1001    None

GENERAL
Fault bucket 528700061, type 28
Event Name: APPCRASH
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: Prepar3D.exe
P2: 4.0.28.21686
P3: 594a7255
P4: ntdll.dll
P5: 6.1.7601.23807
P6: 5915fdce
P7: c0000005
P8: 000000000004eaab
P9: 
P10: 

Attached files:
\AppData\Local\Temp\WER76C5.tmp.WERInternalMetadata.xml

These files may be available here:
\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\AppCrash_Prepar3D.exe_aea41cc9165798801f6adec3e31c79cb211ef632_22b796d2

Analysis symbol: 
Rechecking for solution: 0
Report Id: 13e00fc0-6535-11e7-b062-902b343e858d
Report Status: 0


DETAILS:

528700061

28

APPCRASH

Not available

0

Prepar3D.exe

4.0.28.21686

594a7255

ntdll.dll

6.1.7601.23807

5915fdce

c0000005

000000000004eaab

C:\Users\JonI5\AppData\Local\Temp\WER76C5.tmp.WERInternalMetadata.xml

C:\Users\JonI5\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\AppCrash_Prepar3D.exe_aea41cc9165798801f6adec3e31c79cb211ef632_22b796d2

0

13e00fc0-6535-11e7-b062-902b343e858d

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, InTheAir said:

Other addons A2A Comanche and T-6

Just tried uninstalling again and rebooted. Downloaded the T7 installer again just in case.. long story short I got it to spit out an error report.

 

Error    7/9/2017 11:00:30 PM    Application Error    1000    (100)

GENERAL:
Faulting application name: Prepar3D.exe, version: 4.0.28.21686, time stamp: 0x594a7255
Faulting module name: ntdll.dll, version: 6.1.7601.23807, time stamp: 0x5915fdce
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x000000000004eaab
Faulting process id: 0x2854
Faulting application start time: 0x01d2f941b9ae2ade
Faulting application path: H:\Lockheed Martin\Prepar3D v4\Prepar3D.exe
Faulting module path: C:\Windows\SYSTEM32\ntdll.dll
Report Id: 13e00fc0-6535-11e7-b062-902b343e858d

DETAILS:
Prepar3D.exe

4.0.28.21686

594a7255

ntdll.dll

6.1.7601.23807

5915fdce

c0000005

000000000004eaab

2854

01d2f941b9ae2ade

H:\Lockheed Martin\Prepar3D v4\Prepar3D.exe

C:\Windows\SYSTEM32\ntdll.dll

13e00fc0-6535-11e7-b062-902b343e858d

 

Information    7/9/2017 11:00:39 PM    Windows Error Reporting    1001    None

GENERAL
Fault bucket 528700061, type 28
Event Name: APPCRASH
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: Prepar3D.exe
P2: 4.0.28.21686
P3: 594a7255
P4: ntdll.dll
P5: 6.1.7601.23807
P6: 5915fdce
P7: c0000005
P8: 000000000004eaab
P9: 
P10: 

Attached files:
\AppData\Local\Temp\WER76C5.tmp.WERInternalMetadata.xml

These files may be available here:
\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\AppCrash_Prepar3D.exe_aea41cc9165798801f6adec3e31c79cb211ef632_22b796d2

Analysis symbol: 
Rechecking for solution: 0
Report Id: 13e00fc0-6535-11e7-b062-902b343e858d
Report Status: 0


DETAILS:

528700061

28

APPCRASH

Not available

0

Prepar3D.exe

4.0.28.21686

594a7255

ntdll.dll

6.1.7601.23807

5915fdce

c0000005

000000000004eaab

C:\Users\JonI5\AppData\Local\Temp\WER76C5.tmp.WERInternalMetadata.xml

C:\Users\JonI5\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\AppCrash_Prepar3D.exe_aea41cc9165798801f6adec3e31c79cb211ef632_22b796d2

0

13e00fc0-6535-11e7-b062-902b343e858d

0

Are your graphics drivers up to date? Running FSUIPC (If so check it's the latest version)? Any FSDT scenery/GSX (make sure they're all up to date)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, PMDG777 said:

Are your graphics drivers up to date? Running FSUIPC (If so check it's the latest version)? Any FSDT scenery/GSX (make sure they're all up to date)?

Graphics drivers are up to date, FSDT is all up to date and FSUIPC isn't installed yet.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a couple of ntdll errors on startup lately which were caused by conflicting sceneries. Try to disable all sceneries in scenery.cfg and also add-on sceneries and then try to start P3D. If it works then re-active scenery by scenery. This is really a mystery in P3Dv4 but if you install two sceneries which do not work together (for whatever reason), then you get instant CTDs on startup.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The ntdll.dll error always indicates a system level problem, that is why Chris asked about graphics drivers.

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, carlito777 said:

I had a couple of ntdll errors on startup lately which were caused by conflicting sceneries. Try to disable all sceneries in scenery.cfg and also add-on sceneries and then try to start P3D. If it works then re-active scenery by scenery. This is really a mystery in P3Dv4 but if you install two sceneries which do not work together (for whatever reason), then you get instant CTDs on startup.

Ditto I've had the same recently.  on finals at egpf (Uk2000) 

An absolute wild shot, you both don't have 980ti cards do you??  And the latest ndivia drivers?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minutes ago, carlito777 said:

I had a couple of ntdll errors on startup lately which were caused by conflicting sceneries. Try to disable all sceneries in scenery.cfg and also add-on sceneries and then try to start P3D. If it works then re-active scenery by scenery. This is really a mystery in P3Dv4 but if you install two sceneries which do not work together (for whatever reason), then you get instant CTDs on startup.

As above mate what gfx card?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, carlito777 said:

This is really a mystery in P3Dv4 but if you install two sceneries which do not work together (for whatever reason), then you get instant CTDs on startup.

I'm guessing that's caused by developers who have adjusted their installers only for the update to v4, they haven't taken the time to recompile it and ensure complete compatibility.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Installed a 1080 ti and had the latest drivers prior to reinstalling the T7 with the new full installer released recently.

P3D v4 works beautifully with my A2A aircraft and at every airport tried so far. The only problem I've run into is with the T7 exclusively as that is the only time P3D v4 has crashed.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, InTheAir said:

The only problem I've run into is with the T7 exclusively as that is the only time P3D v4 has crashed.

What was the faulting module? Correlation does not imply causation.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The T7 is now loading into P3D v4 with all her amazing glory and I think it's time to go flying.

Thanks PMDG777, downscc, carlito777, and tooting for the help trying to narrow things down, turns out it was an airport. Trying to figure out exactly which one it is. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, InTheAir said:

The T7 is now loading into P3D v4 with all her amazing glory and I think it's time to go flying.

Thanks PMDG777, downscc, carlito777, and tooting for the help trying to narrow things down, turns out it was an airport. Trying to figure out exactly which one it is. 

Good to hear that you resolved the problem. Took me some time to find it out in my case. It is really strange. I have airports which work perfectly, when activated alone. However, in combination with other sceneries I get crashes.

@tooting: I have a GTX1070.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, carlito777 said:

I had a couple of ntdll errors on startup lately which were caused by conflicting sceneries. Try to disable all sceneries in scenery.cfg and also add-on sceneries and then try to start P3D. If it works then re-active scenery by scenery. This is really a mystery in P3Dv4 but if you install two sceneries which do not work together (for whatever reason), then you get instant CTDs on startup.

Did you start getting this before or  after you installed the latest P3Dv4 hotfix?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, tooting said:

Did you start getting this before or  after you installed the latest P3Dv4 hotfix?? 

Only after the latest hotfix.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, downscc said:

The ntdll.dll error always indicates a system level problem, that is why Chris asked about graphics drivers.

We could dance around Ntd.dll issues all night, and Ryan is right it's not a pmdg fault.  

But as for p3d shifting the blame it's not so simple.  As always I like to give an example,  so I give you two.  Facts not feels.

My motherboard is an Asus board.  I use Windows 10.  My 2 friends also have Asus motherboards.  All three of us when using p3d v4 and v3 and v2 if we disconnect the usb joystick or rudders p3d will ctd, and you guessed it will give you a Ntd.dll event.

If you log the ticket P3D will tell you as Mr Downs says it's a hardware issue.  Which it is. 

Alas

Does it happen in Fsx... Nope D

Does it happen in fs2004...Nope

Does it happen In fs2002...Nope

Does it happen in Elite Dangerous...Nope

Does it happen in xplane... Nope

Does it happen Gta 5... Nope

You get the picture here.

So there's obviously an issue with certain motherboards and or USB host controllers and p3d.

Let me give you the another one.

On my system I use a USB wireless stick to connect to my router.  If my Internet goes down I'll quickly save the Flight.  Why?? The reason is so, after 30 seconds vpilot will kick me as my Internet has gone, then the sim will ctd about 2 mins after that. Guess what it gives me Ntd.dll.

So is that the usb stick conflicting with activesky and not sending data or is it simconnect not working with the usb stick etc etc.

Once again,  fsx no problem,  FS9,  no problem etc etc. Only p3d.

Like I said you can dance with this Ntd.dll issues all night. P3d will blame Asus. Asus will blame p3d.  

But the bottom line is p3d will always say it's not their software when it comes to Ntd.dll errors

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, carlito777 said:

Only after the latest hotfix.

Same here.  Which airports are you having the issue with.

As stated above p3d won't do jack about this as it's an Ntd.dll error.  It will be left to IT expert customers to work it out

A similar thing happened with 3.3 when it came out and they had to release 3.35 about a week later.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, tooting said:

Same here.  Which airports are you having the issue with.

As stated above p3d won't do jack about this as it's an Ntd.dll error.  It will be left to IT expert customers to work it out

A similar thing happened with 3.3 when it came out and they had to release 3.35 about a week later.

 

E.g. I can't use the Orbx Northern Rocky Mountains region when I have Earthsim Isle of Man active. I know that Earthsim sceneries have never been updated to P3Dv4, but the Isle of Man scenery works without any problems (no crashes at all), when I de-activate the Orbx NRM region. So this is clearly an incompatibility between the sceneries. Maybe it has something to do with a somewhat corrupted process when building the scenery indexes. Otherwise, I can really not explain how a UK scenery can conflict with a US scenery...

But I think we are getting a bit off topic here. Maybe it is worth starting a thread in the Prepar3d forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, InTheAir said:

The T7 is now loading into P3D v4 with all her amazing glory and I think it's time to go flying.

Thanks PMDG777, downscc, carlito777, and tooting for the help trying to narrow things down, turns out it was an airport. Trying to figure out exactly which one it is. 

Could you please tell us how you resolved your issue since i also have same issue as you after updated the PMDG Operations Center today,
My 747 is also causing my sim to crash while loading a scenery , every other aircraft add on works well without any issues
Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now