MrYorkiesWorld

Stuttering / Lag problems in v4.1?

Recommended Posts

Hi guys,

 

It's been a while since I was on this forum and I recently installed P3D V4.1 on a clean SSD with all updated addons etc...

I've been having a tiny issue which is a LOT worse when on the ground, but I expect this is due to the scenery I have installed etc... however one thing that is bugging me right now is the stuttering / laggy mouse effect whilst in the air as well as on the ground. Previously, this never happened once I was up in the air at cruise, however it has just started happening regardless of where I am.

I would post a video example of this but I'm not sure if this is allowed on here - please let me know if it is and I will edit this post with the video attached showing the problem, and my in-sim sliders as it might be easier for people to identify the issue from there.

For reference, my P3D cfg is below as well:

[GRAPHICS]
SCREEN_CAPTURE_MAX_JOBS=10
VIDEO_CAPTURE_WIDTH=720
VIDEO_CAPTURE_HEIGHT=480
VIDEO_CAPTURE_FPS=30
VIDEO_CAPTURE_BIT_RATE=3200000
VIDEO_CAPTURE_IS_THREADED=True
VIDEO_CAPTURE_INFO_SEND_RATE=20
VIDEO_CAPTURE_MAX_FRAME_SIZE=500000
VIDEO_CAPTURE_TTL=255
HDR_BRIGHTNESS=1.200000
HDR_BLOOM_THRESHOLD=3.000000
HDR_BLOOM_MAGNITUDE=0.300000
HDR_BLOOM_BLUR_SIGMA=0.800000
TONEMAP_DAY_EXPOSURE_KEY=0.280000
TONEMAP_NIGHT_EXPOSURE_KEY=0.130000
HDR_SATURATION=1.100000
MAX_POINT_LIGHTS=250
MAX_SPOT_LIGHTS=250
ViewGroup_Number=-1
MAP_DRAW_THREADED=1
MIPMAP_VC_PANELS=1
TEXTURE_MAX_LOAD=1024
NUM_LIGHTS=4
COCKPIT_HIGH_LOD=1
AIRCRAFT_REFLECTIONS=1
LANDING_LIGHTS=1
DYNAMIC_LIGHTING=1
DAWN_DUSK_SMOOTHING=1
LENSFLARE=0
HDR=1
DYNAMIC_REFLECTIONS=0
SHADOW_QUALITY=2
SHADOW_DRAW_DISTANCE=1
CONTENT_NO_SHADOW=0
INTERIOR_SHADOWS_CAST=0
EXTERIOR_SHADOWS_CAST=1
SIMOBJECT_SHADOWS_CAST=0
TERRAIN_SHADOWS_CAST=0
VEGETATION_SHADOWS_CAST=0
BUILDING_SHADOWS_CAST=0
CLOUD_SHADOWS_CAST=1
PARTICLES_SHADOWS_CAST=0
INTERIOR_SHADOWS_RECEIVE=1
EXTERIOR_SHADOWS_RECEIVE=0
SIMOBJECT_SHADOWS_RECEIVE=0
TERRAIN_SHADOWS_RECEIVE=1
VEGETATION_SHADOWS_RECEIVE=1
BUILDING_SHADOWS_RECEIVE=1
SHADOW_NUM_CASCADES_LOW=4
SHADOW_NUM_CASCADES_MID=5
SHADOW_NUM_CASCADES_HIGH=7
SHADOW_NUM_CASCADES_ULTRA=12
OPAQUE_SHADOW_TEXTURE_SIZE=2048
TRANSLUCENT_SHADOW_TEXTURE_SIZE=512
OPAQUE_SHADOW_DRAW_DISTANCE=2000
TRANSLUCENT_SHADOW_DRAW_DISTANCE=2000
SHADOW_LOG_PARTITION_LOW=0.850000
SHADOW_LOG_PARTITION_MID=0.850000
SHADOW_LOG_PARTITION_HIGH=0.850000
SHADOW_LOG_PARTITION_ULTRA=0.850000
EFFECTS_QUALITY=1
EFFECTS_DISTANCE=1
TEXTURE_QUALITY=3
IMAGE_QUALITY=0
See_Self=1
Text_Scroll=1
TESSELLATION=1
CLOUD_SHADOW_CAST_DISTANCE=6
TERRAIN_SHADOW_CAST_DISTANCE=5
OBJECT_SHADOW_CAST_DISTANCE=4
CLOUD_SHADOW_TEXTURE_SIZE=256
[WEATHER]
CLOUD_FACING_MODE=0
MinGustTime=10
MaxGustTime=500
MinGustRampSpeed=1
MaxGustRampSpeed=200
MinVarTime=5
MaxVarTime=50
MinVarRampSpeed=10
MaxVarRampSpeed=75
TurbulenceScale=1.000000
WeatherGraphDataInDialog=0
AdjustForMagVarInDialog=1
DynamicWeather=0
DownloadWindsAloft=0
DisableTurbulence=0
CLOUD_DRAW_DISTANCE=6
DETAILED_CLOUDS=1
OPTIMIZE_DENSE_CLOUDS=0
CLOUD_COVERAGE_DENSITY=8
THERMAL_VISUALS=0
VolumetricFog=1
DetailedPrecipitation=1
WindshieldPrecipitationEffects=1
[DISPLAY]
TextureMaxLoad=33
ChangeTime=4.000000
TransitionTime=4.000000
TEXTURE_FILTERING=8
MSAA=4
SSAA=0
VSYNC=1
FXAA=1
TRIPLE_BUFFER=1
SKINNED_ANIMATIONS=1
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=120
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=59
WideViewAspect=False
FullScreenBackground=False
FullScreenAutoFill=True
ActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
ActiveWindowTitleBackGroundColor=0,28,140,64
NonActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
NonActiveWindowTitleBackGroundColor=24,33,87,64
InfoUpperLeftTextColorUser=255,0,0
InfoUpperLeftTextColorNonUser=255,127,0
InfoUpperLeftBackGroundColor=0,0,0,0
InfoUpperRightTextColor=255,0,0
InfoUpperRightBackGroundColor=0,0,0,0
InfoLowerLeftTextColor=255,255,255
InfoLowerLeftBackGroundColor=255,0,0,128
InfoLowerRightTextColor=255,255,255
InfoLowerRightBackGroundColor=255,0,0,128
InfoBrakesEnable=True
InfoParkingBrakesEnable=True
InfoPauseEnable=True
InfoSlewEnable=True
InfoStallEnable=True
InfoOverspeedEnable=True
InfoWeaponSystemEnable=True
InfoCountermeasureEnable=True
InfoUpperRightTextEnable=True
Fullscreen=True
[SCENERY]
AUTOGEN_DRAW_DISTANCE=18000.000000
AUTOGEN_TREE_DRAW_DISTANCE_PERCENT=0.900000
AUTOGEN_TREE_MIN_DISTANCE_TO_LOD=2500.000000
MaxRegionsPurgePerFrame=16
POP_FREE_AUTOGEN=1
AUTOGEN_BATCH_LOD=2
AUTOGEN_VEGETATION_TYPE=0
IMAGE_COMPLEXITY=4
[MAIN]
User Objects=Airplane, Helicopter, Submersible, ExternalSim, Avatar
LabelsSupported=Airplane, Helicopter
Location=0,0,1920,1080,\\.\DISPLAY1
ShowInfoText=0
Maximized=1
HideMenuNormal=0
HideMenuFullscreen=1
LocationFullScreen=0,0,1920,1080,\\.\DISPLAY1
[PANELS]
IMAGE_QUALITY=1
SAVE_AND_LOAD_PANEL_STATE=0
MAX_VC_TEXTURE_RESOLUTION=4096
PANEL_OPACITY=100
QUICKTIPS=0
PANEL_MASKING=1
PANEL_STRETCHING=1
UNITS_OF_MEASURE=0
PANELS_ALWAYS_ON_TOP=1
[CONTROLS]
Controls_Default=Standard
Controls_Current=Standard
KBDAIL=64
KBDELEV=64
KBDRUD=64
[TextInfo.1]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
WindDirectionAndSpeed=1,6
[TextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2
GForce=1,3
FuelPercentage=1,4
HealthPoints=1,5
[TextInfo.3]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
WindDirectionAndSpeed=1,6
FrameRate=2,1
LockedFrameRate=2,2
GForce=2,3
FuelPercentage=2,4
HealthPoints=2,5
[SlewTextInfo.1]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
[SlewTextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2
HealthPoints=1,3
[SlewTextInfo.3]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
FrameRate=2,1
LockedFrameRate=2,2
HealthPoints=2,3
[Avatar]
DefaultAvatar=Army Infantry
[DynamicHeadMovement]
LonAccelOnHeadLon=-0.020000
LonAccelOnHeadPitch=-0.010000
RollAccelOnHeadLat=0.010000
YawAccelOnHeadLat=-0.100000
RollAccelOnHeadRoll=0.100000
MaxHeadAngle=5.000000
MaxHeadOffset=0.300000
HeadMoveTimeConstant=1.000000
[VirtualCopilot]
VirtualCopilotActive=0
[USERINTERFACE]
RestoreTimeOnMove=1
SHOW_SCENARIO_WINDOW=1
BroadcastGPSData=0
MUTE_ON_LOST_FOCUS=0
PAUSE_ON_LOST_FOCUS=0
PROMPT_ON_EXIT=1
ScreenshotImageFormat=2
SHOW_MISSION_CAPTIONS=0
Map_Orientation=2
[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 980.0.0]
Mode=1920x1080x32
[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 980.0.1]
Mode=1920x1080x32
[DEBUG]
ScenarioErrorReporting=0
[SOUND]
SOUND_FADER1=0.400000
SOUND_FADER2=0.350000
SOUND_FADER3=0.250000
SOUND_FADER4=0.500000
SOUND=1
SOUND_QUALITY=2
SOUND_LOD=0
PrimaryPlaybackDevice={DEF00000-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
VoicePlaybackDevice={DEF00002-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
VoiceCaptureDevice={DEF00003-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
[TrafficManager]
AirlineDensity=0
GADensity=0
FreewayDensity=0
ShipsAndFerriesDensity=0
LeisureBoatsDensity=0
IFROnly=0
AIRPORT_SCENERY_DENSITY=4
[AContain]
ShowLabels=0
ShowUserLabel=0
ShowLabelManufacturer=1
ShowLabelModel=1
ShowLabelTailNumber=0
ShowLabelDistance=1
ShowLabelAltitude=1
ShowLabelAirline=0
ShowLabelAirlineAndFlightNumber=0
ShowLabelFlightPlan=0
ShowLabelContainerId=0
ShowLabelAirspeed=0
ShowLabelHeading=0
LabelDelay=1000
LabelColor=FFFF0000
EnableRibbonVisuals=0
ShowRibbonUserObject=0
ShowRibbonUserAvatar=0
ShowRibbonAircraft=0
ShowRibbonGroundVehicles=0
ShowRibbonBoats=0
ShowRibbonAvatars=0
ShowRibbonWeapons=0
ShowRibbonCountermeasures=0
UserObjectRibbonColor=FFFF0000
UserAvatarRibbonColor=FFFF8000
AircraftRibbonColor=FF0000FF
GroundVehicleRibbonColor=FF00FF00
BoatRibbonColor=FF00FFFF
AvatarRibbonColor=FFFFFF00
WeaponRibbonColor=FF800000
CountermeasureRibbonColor=FF640080
RibbonFidelity=5.000000
RibbonMaxDistance=3218.689941
[TERRAIN]
LOD_RADIUS=4.500000
TESSELLATION_FACTOR=75
MESH_RESOLUTION=21
TEXTURE_RESOLUTION=25
AUTOGEN_VEGETATION_DENSITY=4
AUTOGEN_BUILDING_DENSITY=4
DETAIL_TEXTURE=1
HIGH_RESOLUTION_TERRAIN_TEXTURES=1
WATER_REFLECT_CLOUDS=0
WATER_REFLECT_USERAIRCRAFT=1
WATER_REFLECT_SIMOBJECTS=0
WATER_REFLECT_TERRAIN=0
WATER_REFLECT_AUTOGEN_VEGETATION=0
WATER_REFLECT_AUTOGEN_BUILDINGS=0
WATER_REFRACT_CLOUDS=0
WATER_REFRACT_USERAIRCRAFT=0
WATER_REFRACT_SIMOBJECTS=0
WATER_REFRACT_TERRAIN=0
WATER_REFRACT_AUTOGEN_VEGETATION=0
WATER_REFRACT_AUTOGEN_BUILDINGS=0
ENABLE_BATHYMETRY=0
WATER_CLARITY=30
WATER_DETAIL=1
UseGlobalTerrainView=False
[ATC]
AutoOpenAirTrafficWindow=1
UsePilotVoice=1
ShowATCText=1
PilotVoice=0
COMM_MSG_AI_ATC_COLOR=0XFF8C00
COMM_MSG_ATC_AI_COLOR=0X00008B
COMM_MSG_ATC_USER_COLOR=0X006400
COMM_MSG_USER_ATC_COLOR=0XA52A2A
COMM_MSG_ATIS_COLOR=00000000
[INTERNATIONAL]
ASLAT=2
ASLON=1
MEASURE=0
[REALISM]
PFactor=1.000000
Torque=1.000000
GyroEffect=1.000000
CrashTolerance=1.000000
General=1.000000
UnlimitedFuel=False
AllowEngineDamage=True
TrueAirspeed=False
AutoCoord=False
RealMixture=True
StressDamage=True
GEffect=False
ManualLights=True
GyroDrift=False
CrashWithDyn=True
CrashDetection=False
AvatarNoCollision=True
OnCrashAction=0
[ATTACHMENTS]
WeaponHighlight=False
HighlightDuration=1.000000
AutoWeaponSwitching=False
UnlimitedWeapons=False
UnlimitedCountermeasures=False
IgnoreAttachmentWeight=True
IgnoreAttachmentForces=True
[RECORDER]
RecordAITraffic=True
RecordAirportVehicles=True
RecordLeisureBoats=True
[SIM]
SYSCLOCK=1
OPTIMIZE_PARTS=1
[STARTUP]
DEMO=0
STARTUP_DEMO=
LOAD_SCENARIO_TOOLS=1
LoadCorePlugins=1
LoadVirtualReality=1
EnableVirtualRealityOnStartup=0
LoadWindow=1
[PointOfInterestSystem]
CycleSetting=0
[FACILITIES]
COUNTRY=
STATE=
CITY=
GTL_BUTTON=4096
[MISC]
Com_Rate=7
[MULTIPLAYER]
FrameSyncRate=0

 

Just for reference, I am using the following addons and the following Hardware:

FTX Global Base

FTX EU

REX Textures and Soft Clouds

GSX

EZDOK

Active Sky Next

PMDG 737-800

PMDG 777-200 Base Pack

 

HARDWARE:

Microsoft Windows 10-Pro - Fully updated

SSD for Windows and a Separate, individual SSD for P3D and all addons / scenery

Intel Core i7 4790K Running at 4GHz

16GB Corsair Vengeance RAM

NVIDIA GeForce GTX 980 GPU

 

At the moment, I dont have any overclocks on the system. I am trying to run everything at its factory recommended maximum settings to preserve hardware life etc... I also don't have any other modifications such as in NVIDIA's control panel, since these have not made any difference as expected to the performance for me.

 

If anyone is able to provide some suggestions from the above I'd be really grateful! Let me know if you would like a link to the video I have showing the problem and showing my in-sim sliders.

 

Regards,

Yorkie


 

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

I would suggest to make a backup of your P3D.cfg, delete it and let the system rebuild a fresh one and test if the problem persist? if it doesn't you can start debugging which setting caused the problem on the first place, if it persist you can restore it back and concentrate on something else.

Also try connecting the mouse on a different USB Port, sometimes the simplest solution is what works!

Regards,
Simbol

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

What addons you using? 

Ni inspector? 

Running 4k?

What gfx card? 

Using ut2 or ut2 live?? 

What size cloud textures? 

What monitor resolution? 

Gsync and free sync?? 

 

(I've just gone through this, and all of the above can cause stutters) 

Share this post


Link to post

Hi guys,

Thanks very much for the answers there!

I decided to delete my CFG file and start again, and reduced some of my sliders ever so slightly. This seems to have fixed the problem for now. It's just a wonder that it caused so much lag when I essentially had the same installed in V3 etc... I guess LM might release an update of some sort soon that targets performance a little more, and I've noticed quite a few people mentioning lag problems similar to mine with 4.1.

Thanks again guys, I can say the problem, for now at least, is solved!

--Yorkie

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

I was going to suggest the same as @simbol above (delete the config and let it rebuild) as I tried to do a comparison to my P3D.cfg and yours was not even close to having the same parameters in the order as mine and I think it somehow got corrupted.  Hopefully, if you ever open up your config, you use Notepad++ as I think any other program will cause corruption as it has to be coded properly.  If I ever have issues with P3D that I have not seen before, I immediately open up the Addon Organizer from Lorby_Si and click on the button to check whether my configs and xml's are properly coded.  If it shows my P3D.cfg is not coded properly, I'll rebuild it.  Things are better after that.  Rebuilding the P3D.cfg is the number one fix for any issues you get with P3DV4.

Best regards,

Jim

Share this post


Link to post

Those autogen settings were really high for your system. Known to cause stutters and low FPS when all the scenery threads are maxed out and drawing calls to the main thread. 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now