Jump to content
Sign in to follow this  
Rocky_53

TrackIR Simply Refuses to Work!

Recommended Posts

On 2/6/2024 at 5:52 AM, cianpars said:

I find the TrackIR problematic in that I often have to start it 4 or 5 times before it stays on.  A few others have reported the same issue.

You can try reinstalling the latest sofyware from its website, though it made no difference for me.

The odd thing is that when it starts and sticks it works fine.

I found the best thing was to run it at windows startup, then it always seems to stick.

It's a very odd bug and I'm surprised that Naturalpoint have not fixed it or come up with a solution that works.

I found a fix yesterday. Renamed TIRviews.dll in Program Files x86 to something else and this problem immediately went away, hours after aggravation. Found this solution on a forum from 11 years ago!!! I told NaturalPoint tech support about the fix, he just said "hopefully it is fixed soon". Yeah, sure 🙄

Edited by NightOfDreams
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried this but still taking 40 plus times for software to recognize trackir (4 red lights).

 

Darcy

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/8/2024 at 9:50 PM, pete_auau said:

Just to add to my post, i started trackir set my profile, started msfs as soon as msfs  started  my profile changed to the default profile. (this all started after the last update)

Actually Peter, for me, on the odd occasion that Track IR does start, it's always to the default profile! BTW, did further testing yesterday, tried all suggestions from this thread and still no joy. Really miffed off. :sad: 

Edited by Rocky_53

Howard
MSI Mag B650 Tomahawk MB, Ryzen7-7800X3D CPU@5ghz, Arctic AIO II 360 cooler, Nvidia RTX3090 GPU, 32gb DDR5@6000Mhz, SSD/2Tb+SSD/500Gb+OS, Corsair 1000W PSU, Philips BDM4350UC 43" 4K IPS, MFG Crosswinds, TQ6 Throttle, Fulcrum One Yoke
My FlightSim YouTube Channel: https://www.youtube.com/@skyhigh776

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Rocky_53 said:

Actually Peter, for me, on the odd occasion that Track IR does start, it's always to the default profile! BTW, did further testing yesterday, tried all suggestions on thie thread and still no joy. Really miffed off. :sad: Annoyed moreso with Asobo TBH, as I have read literally dozens and dozens of this reported issue on the FS forum.

suppose  you havnt got  any other  sim to test it out to see  if  only msfs  related

Edited by pete_auau

I7-800k,Corsair h1101 cooler ,Asus Strix Gaming Intel Z370 S11 motherboard, Corsair 32gb ramDD4,    2  ssd 500gb 970 drive, gtx 1080ti Card,  RM850 power supply

 

Peter kelberg

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minutes ago, pete_auau said:

suppose  you havnt got  any other  sim to test it out to see  if  only msfs  related

None which is installed. I did run DCS for about 18 months some while ago, and it worked a treat, no problems at all.


Howard
MSI Mag B650 Tomahawk MB, Ryzen7-7800X3D CPU@5ghz, Arctic AIO II 360 cooler, Nvidia RTX3090 GPU, 32gb DDR5@6000Mhz, SSD/2Tb+SSD/500Gb+OS, Corsair 1000W PSU, Philips BDM4350UC 43" 4K IPS, MFG Crosswinds, TQ6 Throttle, Fulcrum One Yoke
My FlightSim YouTube Channel: https://www.youtube.com/@skyhigh776

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey fellas, as an update... I have had some degree of success. I have ticked the options in TrIR to run on 'system startup.' Once the PC is up and running I start the mouse emulation app and don't touch anything until I'm in the sim. For the past four flights it seems to be reasonably stable. I just hope it continues. Thanks to everyone on here who have been kind enough to offer their advice. Fingers crossed.

  • Like 2

Howard
MSI Mag B650 Tomahawk MB, Ryzen7-7800X3D CPU@5ghz, Arctic AIO II 360 cooler, Nvidia RTX3090 GPU, 32gb DDR5@6000Mhz, SSD/2Tb+SSD/500Gb+OS, Corsair 1000W PSU, Philips BDM4350UC 43" 4K IPS, MFG Crosswinds, TQ6 Throttle, Fulcrum One Yoke
My FlightSim YouTube Channel: https://www.youtube.com/@skyhigh776

Share this post


Link to post
Share on other sites

Latest report is that, once again, TrIR  just stopped worjking. I thought I had found a solution, and although there does seem to be some kind of stability, it still simply stopped working half way through a flight yesterday :sad: There was an error message dipslayed on the TrIR UI, which said, lost connection with device(?) I really am frustrated and disappointed with this. 


Howard
MSI Mag B650 Tomahawk MB, Ryzen7-7800X3D CPU@5ghz, Arctic AIO II 360 cooler, Nvidia RTX3090 GPU, 32gb DDR5@6000Mhz, SSD/2Tb+SSD/500Gb+OS, Corsair 1000W PSU, Philips BDM4350UC 43" 4K IPS, MFG Crosswinds, TQ6 Throttle, Fulcrum One Yoke
My FlightSim YouTube Channel: https://www.youtube.com/@skyhigh776

Share this post


Link to post
Share on other sites

dont  know  if  its  your tr  is  about  to die  on you being the  hardware( cable,  the  tr  itself)   suppose you havnt  got  a friend  nearby with msfs  installed in which you could  try?  only  way  to test  it  if  it  isnt  your  msfs  causing  the issue, is  to reinstall dcs   and  see  if  the  tr  works  since  you  said  it  worked 18 months  ago but  not  recently?

  • Like 1

I7-800k,Corsair h1101 cooler ,Asus Strix Gaming Intel Z370 S11 motherboard, Corsair 32gb ramDD4,    2  ssd 500gb 970 drive, gtx 1080ti Card,  RM850 power supply

 

Peter kelberg

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Rocky_53 said:

There was an error message dipslayed on the TrIR UI, which said, lost connection with device

Well, I do think that shows it is either a hardware problem with the TIR or the USB-port you are using. How old is your TIR? And it also shows this isn't an MSFS probem, I'd say.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, tup61 said:

Well, I do think that shows it is either a hardware problem with the TIR or the USB-port you are using. How old is your TIR? And it also shows this isn't an MSFS probem, I'd say.

Yeah, that sounds like what my 13+ year old TIR was doing before I retired it and bought a new one. 

  • Like 1

spacer.png

BOBSK8             MSFS 2020  PMDG 777    ,PMDG 737-600-800 Fenix A320, FSLTL , TrackIR ,  Avliasoft EFB2  ,  ATC  by PF3  ,

A Pilots LIfe V2 ,  CLX PC , Auto FPS, ACTIVE Sky FS,  PMDG DC6 , A2A Comanche, , Milviz C 310

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, pete_auau said:

dont  know  if  its  your tr  is  about  to die  on you being the  hardware( cable,  the  tr  itself)   suppose you havnt  got  a friend  nearby with msfs  installed in which you could  try?  only  way  to test  it  if  it  isnt  your  msfs  causing  the issue, is  to reinstall dcs   and  see  if  the  tr  works  since  you  said  it  worked 18 months  ago but  not  recently?

Sure, a good plan.

3 hours ago, tup61 said:

Well, I do think that shows it is either a hardware problem with the TIR or the USB-port you are using. How old is your TIR? And it also shows this isn't an MSFS probem, I'd say.

I think you may have hit the nail on the head!

3 hours ago, Bobsk8 said:

Yeah, that sounds like what my 13+ year old TIR was doing before I retired it and bought a new one. 

 After seeing the error message, I came to more or less the same conclusion about the possibility of it being the actual hardware. However, before blowing my hard earned cash on a new TrIR,  I will try it on another machine. In the meantime, I've changed the USB port from the front of the machine, to a powered hub running off a different port, which I know works fine. So far, it's working OK, basically for the past couple of hours! It's never done that before, so fingers crossed. Once again thanks to everyone on this thread who have offered so much advice, it's very much appreciated.

Edited by Rocky_53
  • Like 2

Howard
MSI Mag B650 Tomahawk MB, Ryzen7-7800X3D CPU@5ghz, Arctic AIO II 360 cooler, Nvidia RTX3090 GPU, 32gb DDR5@6000Mhz, SSD/2Tb+SSD/500Gb+OS, Corsair 1000W PSU, Philips BDM4350UC 43" 4K IPS, MFG Crosswinds, TQ6 Throttle, Fulcrum One Yoke
My FlightSim YouTube Channel: https://www.youtube.com/@skyhigh776

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
×
×
  • Create New...