Sign in to follow this  
amalishkin

is steering in pro version broken

Recommended Posts

i configured my panel as i had on my previous version with alieron and mouse how ever i can see tiller move in cockpit the wheels are not and thus cant make any turns etc, anyone see this? worked before.  seems like tiller is disconnected from main wheel, i make turns see it turn in cockpit but aircraft is not turning.

 

 

let me know.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Make sure the red flags in the gear pin bag are visible.... also of note, you must be on the ground parked with the door open to be able to retrieve the pins- if I remember, by clicking on the storage bag itself. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm under P3Dv3 and never had to remove gear pins, despite a Cold & Dark startup mode.

And I'm able to make turns on ground.

 

Strange :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Never had to remove gear pins either but the switch on the pilots left to disable steering seems to be in the disabled position by default. once switched mine turns as expected I am using spoiler axis though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

all checked same issue.  can someone see if that maybe a bug, and check their and configure to tiller via mouse+alieron.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also I was able to insert gear pins after a test flight. (with main door opened, after engines cutoff)

Maybe it stores the pin status for next flight? I'll see...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks a lot guys !

 

Removing the Pins solved the problem. After all Pro seems to mean Pro :smile:

 

Greetings

 

Daniel Schneider

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

well, i double checked everything and verified pins out etc, still have 0 steering, with ether mouse or alieron or anything.  any ideas?  i installed it as admin with no av running.  but ground steering is not working, i can move tiller in cockpit but it does nothing, if pins installed tiller is locked if pins out tiller moving but not moving the wheel.  worked before pro version but now not.  also in my control panel for dash tiller shows far left arrow and no numbers like its not even recognizing the axis or what ever.  anyways i cant fly this bird without being able to get it up.  alieron and all other axis work fine.  so i am bit stuck.  any idea?

 

i did change startup to dark and cold, changed it preflight, taxi and no affect. any help would be appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just to confirm- are you seeing a nosewheel steering caution (yellow/amber) on the Caution Warning Panel, after engines are started, and the nosewheel steering switch is on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

foudn the issue and fixed it.  there is a switch right above tiller called steering, it wasnt engaged.   as soon as i engaged everything started working as should be.

 

thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

not  the   nose wheel switch your  referring  too, as mentioned  by Brendon above your post?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think this is the one as there is no other switch related (as far as I know).

 

But obviously it's part of "After Start checklist" or "Before Taxi checklist", whatever Q400 checklist package used.

So it's quite strange to miss it  :sorry: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

This might sound odd but yes i went through checklist and thought it was that tiller edge button looking thing (i know dont laugh) but in past never had to engage a switch and didn't even know that dash had a switch for the tiller to do nose gear steering, seems odd.  does real dash actually have a switch for steering? if so when would one disable it, isn't tiller is automatically assumed a steering of the plane, just curious. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  does real dash actually have a switch for steering? if so when would one disable it, isn't tiller is automatically assumed a steering of the plane, just curious. 

 

yes it's real, they talked about it the airline2sim videos, it is normally disabled during pushback. my recollection of the exact reason is foggy, something to do with not accidentally whipping the pushback vehicle around or having the hydraulics countering the steering input from the cart..

 

cheers

-andy crosby

Share this post


Link to post
Share on other sites

This caught me out too. I'm so used to the Pilot edition panel state having that switch turned on that I missed it in my flow. Took me a few seconds to work out why I had just nosed into the terminal building.

Share this post


Link to post
Share on other sites

yes it's real, they talked about it the airline2sim videos, it is normally disabled during pushback. my recollection of the exact reason is foggy, something to do with not accidentally whipping the pushback vehicle around or having the hydraulics countering the steering input from the cart..

 

cheers

-andy crosby

 

Oh, the pictures I could show you...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad I did a search as this was driving me crazy last night. Will hopefully be better tonight now :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad I did a search as this was driving me crazy last night. Will hopefully be better tonight now :)

Seems like that isnt my problem as I have been flicking the switch for steering but I still cant control the plane during taxing using my yoke (Saitek)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok- the switch in the cockpit must be on as well as having the option selected in the control panel (mouse and ailerons), click save and apply. The setting doesn't "take" immediately, the plane must be reloaded after each setting change

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah I had all those settings and it just didnt work so as a last resort I uninstalled the dash 8 and reinstalled and now it works fine. Bad install somehow I guess :) Cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this